Na základě informací dodavatele Alnatura, že u výrobku Alnatura kaše nemléčná obilná 4zrnná 250 g 4 m s dobou minimální trvanlivosti 30. 11. 2015 došlo k podezření na možný obsah stopového množství atropinu, se společnost dm Česká republika rozhodla z preventivních důvodů okamžitě stáhnout z prodeje Alnatura kaši nemléčnou obilnou 4zrnnou 250 g 4 m s dobou minimální trvanlivosti 30. 11. 2015.

Bezprostředně po obdržení informace od dodavatele Alnatura společnost dm Česká republika o
stažení produktu informovala všechny prodejny dm, KEZ a SPZI.

Alnatura nemléčná kaše 4zrnná je připravována z ekologicky pěstované rýže, pohanky, kukuřice a prosa. Ekologické pěstování nepřipouští použití pesticidů, při sklizni se tak ke sklízeným obilovinám ojediněle a neúmyslně mohou dostat také nežádoucí rostliny. Tímto způsobem se do kaše mohl dostat atropin - tropanový alkaloid v přírodě se volně vyskytující v rostlinách z čeledi lilkovitých. Ve vyšší koncentraci může být atropin pro člověka toxický.

Společnost dm je v nepřetržitém kontaktu s dodavatelem Alnatura, který v současné chvíli provádí opakované kontrolní testování. Při prvotním kontrolním testování nebyla přítomnost atropinu v produktu potvrzena.

Zákazníci, kteří si uvedený produkt Alnatura kaše nemléčná obilná 4zrná 250 g 4m s dobou minimální trvanlivosti 30. 11. 2015 zakoupili, jej mohou vrátit v kterékoli prodejně dm se zárukou vrácení peněz.

Společnost dm se omlouvá všem zákazníkům za komplikace.

O společnosti dm drogerie markt

dm drogerie markt s.r.o. v České republice zahájila činnost v roce 1992 jako 100% dceřiná společnost dm drogerie markt GmbH Rakousko. V roce 1993 otevřela svou první prodejnu v Českých Budějovicích. Společnost sídlí v Českých Budějovicích. Svých 223 prodejen zásobuje po celé České republice ze svého logistického centra v Jihlavě. Jednateli společnosti jsou Gerhard Fischer a Ing. Pavel Kadečka. Celkem v dm pracuje 2 340 spolupracovníků. V obchodním roce 2013/2014 vykázala dm v České republice obrat ve výši 6,815 mld. CZK a upevnila tak své postavení jedničky na trhu specializovaných drogerií. Na trh uvádí mimo jiné dm značky Balea, alverde přírodní kosmetika, babylove, Das gesunde Plus, Denkmit, SUNDANCE či úplnou novinku Visiomax.