Exkurze_Flow_East_01.jpgPřes sto návštěvníků se zúčastnilo veřejné exkurze po historických budovách v centru Prahy. Flow East, developerská společnost zaměřující se převážně na renovaci a správu historických budov, uspořádala v úterý 14. října druhou prohlídku po historicky významných budovách ze svého portfolia.

Exkurze byla součástí programu „Poznej Prahu s Flow East", který byl zahájen počátkem letošního roku s cílem nabídnout občanům Prahy vzácnou příležitost navštívit krásná a historická místa, která jsou obvykle pro veřejnost uzavřena.
Iniciativa přitáhla značný zájem, o čemž svědčí více než tisíc jednotlivců, kteří se již registrovali od oficiálního zahájení. Flow East nyní pořádá jednotlivé exkurze, aby uspokojila velkou poptávku ze strany veřejnosti. O další prohlídky se hlásí i ti, kteří už jednu absolvovali. Příští exkurzi společnost plánuje na konec listopadu.
„Oceňuji citlivý a zasvěcený přístup k opravám často velmi zchátralých nebo i lidskou hloupostí zdevastovaných interiérů. Jsem nadšená z toho, že majiteli nejde vždy o komerční využití domu, ale především o jeho vrácení do původní marnivě krásné podoby," řekla Helena Obšilová, jedna ze zúčastněných osob.
Program prohlídky zahrnuje pět architektonických skvostů: původně románský Palác Ericsson z 12. století a jeho palácovou kapli s gotickou síťovou klenbou; honosný Richtrův dům (13. století) s renesančním dřevěným trámovým stropem s bohatou ornamentální výzdobou; Forum na Václavském náměstí 19 a jeho císařské schodiště; románské sklepy z 12. století v budově Karlova 48; a Hotel Jalta, realizovaný ve stylu socialistického realismu, a jeho protiatomový bunkr.
„Velmi nás těší, že náš poznávací program pokračuje s takovým úspěchem. Udržovat naše historické budovy v perfektním stavu je absolutní prioritou a jsme velmi rádi, že můžeme sdílet jejich krásné prostory s širokou veřejností. Po první veřejné exkurzi jsme dostali vynikající odezvu, mnoho lidí o těchto skrytých skvostech neví a velmi oceňuje možnost je navštívit," řekl James Woolf, zakladatel a předseda představenstva Flow East.

(tz)