m_2014_HLC_OLYMPUS_252.jpgKe jménu Věra Čáslavská se váže spousta čísel - 140, 68, 40, 17, 4 nebo třeba 2000 a jedna. To první je počet medailí, které získala. Druhé označuje rok, kdy na olympiádě v Mexiku získala zlato za víceboj, přeskok, bradla a prostná. Stříbro pak za kladinu a v družstvech. Současně je to rok, kdy ukončila sportovní kariéru. Již přes 40 let drží mezi gymnasty rekord v absolutním počtu individuálních zlatých olympijských medailí. Celkově má 17 zlatých a 4 stříbrné olympijské medaile. V roce 1968 také podepsala manifest 2000 slov a svůj podpis nikdy neodvolala. A ta jednička? Koncem června byla poprvé hostem dámského klubu COSMOPOLITAN EXECUTIVE HELAS LADIES CLUB.

Setkání s tématem Japonsko, země vycházejícího slunce, se uskutečnilo v prostorách společnosti Olympus. Kromě paní Čáslavské přijaly pozvání popovídat si o svých zkušenostech také Mihoko Yamakawa, manželka japonského velvyslance v ČR, a Ludmila Nakagoshi, jedna z nejlepších česko - japonských tlumočnic a současně manželka výkonného ředitele Japonské komory průmyslu a obchodu v České republice, pana Seiji Nakagoshi. Ten také osobně hosty na setkání přivítal.

Přítomné ženy představily Japonsko každá ze svého pohledu. Mikoho Yamakawa, která žije v Praze teprve osm měsíců, zaujal především počet přítomných žen podnikatelek. Podle jejího názoru je to jedna z věcí, které má Japonsko ještě před sebou - vytvořit ve firmách více pracovních míst pro ženy. Paní Nakagoshi se s přítomnými podělila o její začátky s japonštinou: „K japonštině jsem se dostala přes sport. Hrála jsem lakros a na turnaji ve Švédsku jsem se poprvé potkala s Japonkami. Přišlo mi, že máme něco společného, na rozdíl třeba od Angličanek." Na tom se ostatně shodly všechny tři přítomné dámy. Že Češi a Japonci mají něco společného. „Třeba ta vrozená skromnost je dost podobná. U nás není sice tak rozšířená, ale je tam. Nejsme tak draví jako například Američani. A máme společný smysl pro humor," shrnula paní Nakagoshi. „Spojuje nás i vztah k umění a hudbě," doplnila paní Čáslavská. „A taky to, že čeští i japonští muži neradi myjí nádobí," zavtipkovala.

Tématem večera byl mimo jiné i úspěch. Jak jinak, když je hostem jedna z nejúspěšnějších žen planety, držitelka nejvyššího japonského vyznamenání, Řádu vycházejícího slunce, čestná předsedkyně českého olympijského výboru a majitelka mnoha dalších ocenění a titulů. „Úspěchu musí předcházet úsilí a odříkání. Je to něco, čemu věnujete hodně ze svého já," vysvětluje Čáslavská. „Osobně si mnohem víc vážím trvalého úspěchu. Takového, který je potvrzován dalšími a dalšími úspěchy. Když se vám povede něco jen jednou, je to spíše štěstí."

Samotnému setkání předcházelo Komorní odborné setkání, které tentokrát navštívil rekordní počet posluchačů. Doporučení na téma Interkulturní komunikace aneb Jak uspět v zahraničí shrnula socioložka, japanoložka, pedagožka a významná podnikatelka Kristina Kopáčková. Příjemným zpestřením byla i prohlídka místní japonské zahrady, během které se hosté dozvěděli také o filozofii a historii japonských zahrad. Tou hosty provedl pan Robin Shoen Heřman, programový ředitel Česko-japonské společnosti. Prohlédnout si přítomní mohli i výstavu fotografií pana Míli Křížka. Zaujala také ochutnávka japonských čajů DILMAH. Hosty potěšili také koutky Rice Force, japonské rýžové kosmetiky.

(tz)