Pracovní nasazení, demografické změny v rodinách i ve společnosti přivádí stále více rodin i jednotlivců k využívání pomoci v domácnosti. V dnešní době se mluví o tzv. ,,sendvičové generaci", kdy se aktivně pracující lidé musí starat nejen o děti, ale i o starší členy rodiny najednou, zároveň jsou nuceni denně podávat pracovní výkony, za kolegy, kteří museli během krize opustit místo. Na pracovním portálu Profesia.cz jsme se zeptali 494 návštěvníků, zda a jaké služby v domácnosti vyhledávají.

Každý třetí by pomoc uvítal, ale nemůže si ji dovolit

Každý druhý respondent odpověděl, že služby do domácnosti využívá. Nejvíce je vyhledávaná pomoc spojená s dětmi (17%) jako je hlídání nebo doučování. Dále se jedná o pomoc se seniory a s domácími pracemi, tyto dvě služby si chválí vždy každý šestý.

,,V této těžké době musí lidé paradoxně nacházet rovnováhu a čas na relax. Dobrou zprávou je, že se polovina zaměstnanců snaží trávit svůj volný čas aktivně, většinou sportem nebo dalšími koníčky, dalších 15% volí pasivní odpočinek. Den má omezený počet hodin, proto bývá stále běžnější, že si lidé přizvou domů pomoc. Využívání služeb do domácnosti již není pouze výsadou nejbohatších, padlo i tabu pustit si někoho „cizího" domů nebo k našim blízkým. Je však pravda, že peníze stále hrají roli a to potvrzuje i třetina respondentů, kteří mají zájem o pomoc, ale nemohou si ji dovolit." řekla Eva Havlíčková z inzertního portálu Domelie.cz.

Někde stále předsudky zůstávají, 21% dotázaných uvedlo, že by nikdy pomoc nepřijali.

Zdroj: www.profesia.cz