V červnu minulého roku jsem ztratila práci. Pracovala jsem jako účetní v malé firmě, která obchodovala s nábytkem. Bylo to moje celoživotní zaměstnání. Už od začátku roku 2013 bylo jasné, že firma na tom není dobře, koneckonců jsem vykonávala funkci, kde to nešlo přehlédnout. Když došlo na propouštění, myslela jsem si, že se svými zkušenostmi a třicetiletou praxí nebude problém najít nové zaměstnání, ale bohužel jsem se velice mýlila.

Práce v mém oboru je dost, měla jsem CV na všech možných serverech a nabídky přicházely, ale odhadem 85 % zaměstnavatelů vůbec nereagovalo. Několik pohovorů jsem absolvovala, ale dostala jsem se maximálně do druhého kola. Součástí výběrového řízení na tuto profesi je vždy odborný test, v něm ale problém nikdy nebyl. Dokonce jsem se několikrát dozvěděla, že moje znalosti jsou výborné, ale stejně za pár dnů dorazilo zamítnutí. Neuměla a neumím si představit práci v jiném oboru, moje práce mě i po třiceti letech baví a moje plus je i v tom, že jsem účetní i mzdová účetní. Mnoha lidem to splývá, ale jsou to opravdu dvě různé specializace. A tak jsem začala přemýšlet, co dál.

Už v době, kdy jsem ještě pracovala, jsem na internetu narazila na článek o projektu INICIO 50 a o problému "mladých seniorů" - tehdy jsem ale svůj věk za problém nepovažovala. Pamatovala jsem si pouze, že na konci října začnou semináře k projektu, takže jsem na poslední chvíli začala po článku pátrat, bohudíky ho našla a hned se přihlásila a byla přijata. To už jsem začala uvažovat o práci doma a těch několik úžasných dní ve společnosti stejně naladěných lidí mě v tom jen utvrdilo. Projekt mi poskytl spoustu praktických informací, umožnil mi setkat se s odborníky několika oborů, s lidmi, kteří něco dokázali. Pro mě bylo i velice pozitivní, že tito lidé se k nám chovali jako k sobě rovným a předávali nám svoje zkušenosti. Hlavně bych chtěla poděkovat paní Petře Janíčkové, jednatelce firmy Agender, která projekt pořádá. Ona první mi svěřila účetnictví své firmy. No a tak jsem se rozhodla, že do toho půjdu. Dnes jsem na začátku cesty, pomalu začínám. Mám určitě i velkou výhodu v tom, že nikdo z mých nejbližších lidí mě nezrazoval, děti, přítel i moje téměř devadesátiletá maminka mě podporují. Moji přátelé mi pomáhají s propagací a i díky jim mám už několik klientů. Mám jistě i výhodu v tom, že účetnictví je obor, který nevyžaduje velké investice. Stačí jen počítač, účetní program
a praxe.

Renata Bobková