Vlajková loď mezi budovami olomouckého Výstaviště Flora, slavný pavilon A, se opět vrací do služby. V novém kabátě, s novým obsahem a přinejmenším stejnou elegancí jako na konci šedesátých let, kdy udivoval Olomoučany i návštěvníky květinových výstav svou architektonickou kvalitou. Po dvanácti měsících práce se pavilon A otvírá veřejnosti.

Po rekonstrukci hlavní výstavní budovy se volalo už delší dobu, protože chátrající pavilony nebyly důstojnou kulisou pro výstavy ani pro další akce na výstavišti. Celková modernizace areálu přinesla nesrovnatelně vyšší komfort a rozšíření nabídky služeb všem návštěvníkům i vystavovatelům „Díky modernizaci a rozšíření ploch tak bude areál moci nabídnout i další služby, které dosud nebyly v nabídce z důvodu nevyhovujících prostor. Jedná se především o pořádání společenských akcí, koncertů, konferencí či sportovních akcí menšího rozsahu," řekl ředitel výstaviště Jiří Uhlíř.
Pavilon A byl postaven v roce 1966 podle projektu architekta Petra Braunera, který se podílel i na jeho současné modernizaci. Půdorysná plocha výstavní části má rozměr cca 34 x 50 m s výškou atiky cca 11,5 m nad okolním terénem. Součástí pavilonu jsou suterénní prostory, kde se nachází moderní technologické zázemí celého objektu. Rozloha výstavních ploch je v 1.NP 1 700 m2 v 2.NP (galerie) 910 m2 a venkovní terasa 900 m2. Z jihozápadní strany stávajícího pavilonu A byla provedena dostavba, která umožňuje oddělení nebo naopak propojení obou objektů mezi sebou dle potřeby. Tím dochází k navýšení výstavní plochy až o 1000 m2.

Společnost Výstaviště Flora Olomouc patří k předním českým výstavnickým organizacím. Připravuje a komplexně zabezpečuje vlastní výstavy a veletrhy včetně doprovodných programů. Nejnavštěvovanějšími akcemi jsou květinové výstavy s názvem Flora Olomouc. Výstavní areál se čtyřmi pavilony o celkové výstavní ploše téměř 4.500 m2 je situován ve Smetanových sadech poblíž historického centra města. Výstaviště rovněž pečuje o 47 hektarů městských parků.

(tz)