A.Levy for Verreum_(c)Tomas Polak.jpgZačátkem loňského roku zhlédli návštěvníci mezinárodního veletrhu Ambiente ve Frankfurtu nad Mohanem premiéru unikátní výstavy organizovanou Českými centry Brilliant by Design. Letos pokračuje rozsáhlá zahraniční prezentace. Tvorba českých designérů doslova zářila na nedávném Stockholm Design Week, nyní se výstava přesouvá do Muzea designu v Gentu. Belgické veřejnosti se tady představí ve své premiéře. Slavnostní zahájení proběhne 28. 3. 2014 ve 20 hodin za přítomnosti Petra Nového, kurátora výstavy. České sklo zde budou moci návštěvníci obdivovat do 1. června 2014.

ČESKÉ SKLO SE V BRUSELU CENÍ, „BRILLIANT" VŠAK ZAŽÍVÁ SVOU PREMIÉRU
Přehlídky českého skla a porcelánu jsou v Belgii oblíbené, návštěvníky vyhledávané. Jejich zahrnutí do výstavního plánu muzeí a galerií zaměřených na design tudíž bývá relativně častým jevem. Naposledy se uskutečnila podobná rozsáhlá přehlídka českého skla v roce 2013. České centrum Brusel se podílelo na realizaci výstavy Petra Stanického v Domě skla v Lommelu. Událost byla zaznamenána odborníky, výstava lákala pozornost široké veřejnosti. Prosklená věž muzea totiž nabídla mimořádný prostor, který poskytl výjimečně rozmanitý pohled na současné sklářské umění. Také letošní přehlídka koná zapříčiněním Českého centra Brusel.
„Muzeum designu již v minulosti spolupracovalo na českých výstavách například s UMPRUM, proto jsme je oslovili ke spolupráci. Jejich první otázka směřovala na české sklo, které je v Belgii respektovaný fenomén - nejen užitné sklo, ale i umělecká sklářská výroba - belgičtí umělci si nechávají vyrábět svá díla u zručných českých sklářů," sdělila Kristina Prunerová, ředitelka Českho centra v Bruselu.
Tvorba českých designérů tvoří nedílnou součást sbírkového fondu Muzea designu v Gentu, v expozicích je svým dílem zastoupen František Vízner nebo Bořek Šípek.
Bernadette de Loose, programová ředitelka muzea, se o spolupráci s českými umělci vyjadřuje pochvalně: „Můj první kontakt s českými designéry a umělci proběhl na počátku devadesátých let při příležitosti výstavy Libenského a Brychtové. Později jsem měla tu čest a mohla spolupracovat s Víznerem a Šípkem. Od začátku jsem opravdu ohromena vysokou estetickou a technickou kvalitou objektů. Jejich práce vykazuje velmi dobré řemeslné zpracování, stejně je tomu i u ostatních českých designérů".

BRILIANT BY DESIGN NA SVĚTOVÉ SCÉNĚ
Prezentace designového skla a porcelánu vyráběné současnými českými výrobci zaujala již na veletrhu Ambiente ve Frankfurtu nad Mohanem, dále v Budapešti, Moskvě, Stockholmu. Odborníci se shodují v názoru na její jedinečnost. Význam spatřují především v hodnotě příkladů úspěšných, nadčasových vzorů, sahajících do historie sta let, které demonstrují kontinuitu sklářských výrobních postupů v Čechách.
„Naše výstava prezentuje český design skla a porcelánu v jeho artové i průmyslové podobě. Ukazuje, že tyto obory mají v České republice nejen respektovanou staletou historii, ale i pestrou a životaschopnou současnost. Ostatně i proto v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou připravujeme na léto projekt Mezinárodního trienále skla a bižuterie JABLONEC 2014, kde představíme aktuální podobu českého skla ve srovnání se světovou konkurencí, v níž české sklo rozhodně nezaostává", upřesňuje kurátor Petr Nový, ředitel Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Historické artefakty jsou zobrazeny na fotografiích; návštěvníci tak získají možnost prohlédnout si každý ze současných exponátů zasazený do kontextu vývoje českého skla a porcelánu, včetně výrobně technologických postupů.

„Česká centra výstavu iniciovala jako projekt, jehož prostřednictvím chceme prezentovat špičku současné české výroby skla a porcelánu. Tradice a především kontinuita vysoce kvalitního designu i provedení nám pomáhají prosazovat české sklo a porcelán i v extrémně konkurenčním prostředí mnoha světových trhů," uvedla Vilma Anýžová, generální ředitelka Českých center.

Ojedinělá prezentace zaznamenala nemalý úspěch na Stockholm Design Week v únoru letošního roku. Přehlídka v Gentu je pro veřejnost otevřena od 29. března a potrvá do 1. června 2014. Organizátoři očekávají, že v průběhu konání výstavy zhlédne českou část expozice více než 40 000 návštěvníků.

www.designmuseumgent.be
www. czechcentres.cz

INFORMACE O VÝSTAVĚ:
BRILLIANT BY DESIGN
29. 3. 2014 - 1. 6. 2014
Kurátor výstavy: Petr Nový
Autor architektonického řešení expozice: studio Olgoj Chorchoj.
Vystavenující umělci: František Vízner, Jiří Pelcl, Olgoj Chorchoj, Martin Žampach, Matěj Chabera, Vanda Mocová, Martin Fait, René Roubíček, Arik Levy, Rony Plesl, Zdeněk Lhotský, Jiří Laštovička, Viktor Chalepa a Daniel Piršč.

Muzeum designu v Gentu
Jan Breydelstraat 5, Gent
Otevřeno denně kromě pondělí od 10 - 18 hodin
Vstupné do expozice: 5 €

(tz)