Kathrin_Menges.jpgSpolečnost Henkel vydala zprávu o udržitelném rozvoji za rok 2013. Zpráva přináší přehled nejdůležitějších environmentálních a sociálních počinů, kterých Henkel v uplynulém roce dosáhl. Jedním z klíčových aspektů je aktivní zapojení a vzdělávání zaměstnanců po celém světě. Tato již 23. zpráva rovněž vyzdvihuje udržitelné inovace výrobků. Tyto snahy jsou vždy v souladu s dlouhodobým cílem společnosti Henkel, kterým je do roku 2030 ztrojnásobit efektivitu využívání zdrojů.

Společnost Henkel před dvěma lety představila svou Strategii udržitelného rozvoje, která stanoví dlouhodobý cíl vytvářet vyšší hodnoty s využitím méně zdrojů a do roku 2030 ztrojnásobit efektivitu využívání zdrojů. Na cestě k dosažení tohoto ambiciózního cíle se Henkel i v uplynulém roce soustředil na hledání řešení ve prospěch udržitelného rozvoje, k nimž patří mj. inovované produkty, společné projekty s partnery z občanské společnosti, průmyslu i politické sféry a četné projekty udržitelného rozvoje, na nichž se podílelo cca 47 000 zaměstnanců z různých koutů světa. „Z příkladů uvedených ve zprávě o přínosech strategie udržitelného rozvoje je patrné, že jsme k dosažení stanovených cílů nabrali správný kurz," uvedla Kathrin Menges, výkonná viceprezidentka pro lidské zdroje a předsedkyně Rady pro udržitelný rozvoj společnosti Henkel. „Rozhodujícím faktorem našeho úspěchu je, aby naši zaměstnanci myšlenku udržitelného rozvoje chápali a sdíleli. Právě proto jsme udržitelný rozvoj začlenili do programů interního vzdělávání a jejich součástí zůstane i nadále."
K těmto programům patří bezpečnost na pracovišti nebo pokročilé specializované vzdělávací programy pro junior manažery na rozvíjejících se trzích. Jedním z nejvýznamnějších vzdělávacích projektů roku 2013 je program Ambasadoři udržitelnosti. Na něm se zaměstnanci společnosti Henkel dozví, jak o významu udržitelného rozvoje vhodně poučit spolupracovníky, dodavatele, spotřebitele, zákazníky i školáky. Od zahájení tohoto programu v roce 2012 Henkel vyškolil zhruba 1 500 ambasadorů udržitelného rozvoje, kteří se o poznatky o udržitelném rozvoji podělili s více než 15 000 školáků v 25 zemích světa.
Kromě specializovaných školení pro zaměstnance jsme v minulém finančním roce věnovali velkou pozornost také řízení udržitelných inovací. Inovace produktů hrají zásadní úlohu, má-li zlepšování kvality života vést k nižším nárokům na zdroje. Udržitelné inovace musí zároveň splňovat kritéria kvality, ekologičnosti a společenské odpovědnosti, např. tím, že snižují množství surovin spotřebovávaných ve výrobě či množství energie potřebné k používání výrobku. Henkel tyto výzvy řeší v těsné spolupráci se svými partnery z celého hodnotového řetězce. Spolupráce má často podobu smluv o spolupráci s dodavateli či projektů realizovaných společně se zákazníky a maloobchodníky.
Jednou ze silných stránek společnosti Henkel je, že její strategie je nastavená v souladu s udržitelným rozvojem. To ve spojení s jejími inovačními schopnostmi ještě výrazněji posiluje její přední postavení v oblasti udržitelného rozvoje, které bylo v roce 2013 opět potvrzeno mezinárodními oceněními. Henkel se již sedmým rokem po sobě umístil jako lídr ve svém sektoru v indexu udržitelnosti Dow Jones Sustainability. Již potřinácté byl též zařazen do etického indexu FTSE4Good a pošesté se umístil mezi Nejetičtější společnosti světa.
Pozitivní trend v hodnocení udržitelného rozvoje za rok 2013 také potvrzuje dlouhodobé úsilí společnosti v oblasti zlepšování efektivity a bezpečnosti. Za posledních 11 let například společnost snížila spotřebu vody o 51 %, spotřebu energie o 44 % a její produkce odpadu poklesla o 47 procent na jednu tunu objemu výroby. Ve stejném období poklesl počet pracovních úrazů o 90 procent.

(tz)