Kureci maso kuskus 2.jpgKuřecí maso má v našem jídelníčku stále zásadní postavení. V celosvětovém žebříčku spotřeby masa zaujímá jednoznačně nejvyšší příčku. Obliba kuřecího masa a kuřecích výrobků souvisí zejména s jeho dobrými dietetickými vlastnostmi, nízkou energetickou vydatností a relativně nízkou cenou. Obecně lze říci, že kuřecí maso je zdravé, významná je zejména jeho nutriční hodnota. Na kvalitu kuřecího masa má největší vliv hlavně způsob krmení drůbeže a prostředí jeho chovu. Je-li k dispozici kvalitní surovina, pak už záleží jen na kuchaři. V případě Drůbežářského závodu Klatovy, druhého největšího zpracovatele kuřecího masa u nás, je kvalita kuřecího masa garantována. Mezi hlavní pozitiva patří domácí původ masa, dobrá chuť a tradiční způsoby zpracování všech výrobků bez použití chemických aditiv.

„Obliba kuřecího masa stoupá, což potvrzuje výše spotřeby drůbeže na jednoho obyvatele v České republice za rok. Ta v současnosti činí zhruba 24 kg, zatímco v roce 1975 byla spotřeba pouhých 9,6 kg," říká Ing. David Bednář, generální ředitel společnosti Drůbežářský závod Klatovy. "Vysoká obliba kuřecího masa souvisí zejména s dobrými dietetickými vlastnostmi, nízkou energetickou vydatností a relativně nízkou cenou. Kuřecí maso má ve srovnání s masem ostatních zvířat mnohem nižší energetickou hodnotu. A naopak vyšší obsah hodnotných lehce stravitelných bílkovin, které jsou pro lidský organismus nezbytné," dodává Ing. David Bednář.
Maso drůbeže označované jako maso bílé - dietní - je křehké a lehce stravitelné. Obsahuje málo tuku, zvláště kuřata mají nižší energetickou hodnotu. Kuřecí maso má i příznivý obsah minerálních látek, zejména železa, fosforu, zinku, sodíku, draslíku a vitamínů skupiny B. Kuřecí maso je jemné, křehké, lehce stravitelné a můžeme jej velmi dobře kombinovat s jinými potravinami. Používá se při různých dietách a stravovacích omezeních, a to zejména díky nízkému procentu tuku ve svalovině. V neposlední řadě je nezanedbatelným zdrojem bílkovin potřebných k výživě.

Kuřecí maso je:
• Výborným zdrojem proteinů, které jsou nezbytné jak pro podporu a nárůst svalové hmoty, tak pro regeneraci.
• Díky nízkému obsahu tuku se dobře hodí pro redukční diety.
• Obsahuje niacin, jeden z vitamínů skupiny B, který ovlivňuje uvolňování energie ze sacharidů a podílí se na řízení hladiny krevního cukru. Zajišťuje příjem selenu, který chrání tělo při stresu a zvyšuje účinnost imunitního systému.
• Obsahuje vitamín B6, který společně s niacinem ovlivňuje energetický metabolismus.
• Je zdrojem fosforu, který udržuje zdravé zuby a kosti a má protizánětlivé účinky.

Způsobů, jak připravit kuře je nesčetně mnoho. Každá kultura a také každý kuchař má své osvědčené recepty.

Drůbežářský závod Klatovy doporučuje Kuřecí řízečky obalované v kuskusu:
Ingredience
• 160 g spařeného kuskusu
• 1 lžíce mleté sladké papriky
• 2 lžíce římského kmínu
• 1 lžíce strouhané kůry z biocitronu
• 1 lžíce nahrubo nasekaných koriandrových lístků
• mořská sůl a čerstvě mletý pepř
• hladká mouka na obalování
• 400 g kuřecích řízků, rozdělených na malé medailonky
• 2 vejce, lehce rozšlehaná
• slunečnicový olej na smažení
• listový salát, zelené fazolky či špenát
Příprava jídla
1. V míse promíchejte kuskus, papriku, římský kmín, citronovou kůru, koriandr, sůl a pepř.
2. Do jednoho talíře nasypte mouku a do jiného dejte vejce. Kuřecí medailonky obalte nejdřív v mouce, potom ve vajíčku, pak v kuskusové směsi.
3. V nepřilnavé pánvi rozehřejte 2 cm oleje. Na středním plameni smažte řízečky 2 až 3 minuty z každé strany dozlatova. Vyjměte a nechte okapat na papírové utěrce.
4. Řízečky pokládejte na listový salát apod.

O společnosti Drůbežářský závod Klatovy a.s.:
Drůbežářský závod Klatovy a.s. je druhým největším zpracovatelem kuřecího masa a výrobcem uzenin z kuřecího masa v České republice. Měsíční produkce je v objemu 2 000 t kuřecího masa a 750 t masných výrobků. Česká kvalita našich potravin směle konkuruje potravinářským závodům v zemích EU. Společnost obchoduje s více než 3000 odběrateli z tuzemska i zahraničí s výrobky vlastní produkce. Nabízený sortiment je částečně obohacen také přikoupeným zbožím (slepice, kachny, husy, aj.). Drůbežářský závod Klatovy a.s. také provozuje jídelnu Slávie na klatovském náměstí, kde si zákazníci mohou pochutnat na cenově dostupných pokrmech, především z kuřecího masa vlastní produkce. Drůbežářský závod Klatovy a.s. zaměstnává 600 lidí. Více informací naleznete na: www.dzklatovy.cz

(tz)