Zimní dovolená na horách je pro většinu Čechů každoroční tradicí. Někteří jsou věrní Krkonoším či Jeseníkům, jiní vyrážejí do vyšších poloh u našich zahraničních sousedů - Itálie, Francie, Rakouska nebo Slovenska. Pobyt v cizině ovšem znamená také rozdílnosti při placení. Experti ČSOB spolu se známými cestovateli připravili projekt S bankou na cestách, ve kterém vám poradí, jak předejít zbytečným problémům s financemi, ušetřit a zároveň si v klidu užít čas strávený na horách.

Podle Asociace českých cestovních kanceláří odjeli Češi v minulé sezóně na 1,5 milionu lyžařských dovolených. Necelý milion Čechů strávil zimní dovolenou v České republice, více než půl milionu lidí vycestovalo do zahraničí. Nejatraktivnějšími destinacemi pro Čechy bylo Rakousko (300 000 osob), Itálie (120 000 osob), Slovensko (70 000 osob) a Francie (50 000 osob). Cca 80 % Čechů použilo pro cestu automobil, zbylá pětina autobus organizovaný cestovní kanceláří, přičemž průměrná cena lyžařského zájezdu na 4 až 5 dní činila 7 500 Kč na osobu.

Oproti letní dovolené, kdy si cestovatelé mnohdy vystačí jen s plavkami a opalovacím krémem, je potřeba do zimních radovánek více investovat. Průměrná cena za zimní výbavu, do které patří lyže střední třídy, vázání, boty, hole, oblečení a helma, činí okolo 20 000 korun. Ti, kteří nehledají poslední trendy a na hory jezdí maximálně párkrát do roka, mohou zamířit do bazaru. Obdobně kvalitní set zde seženou až o polovinu levněji. Svátečním lyžařům se spíše vyplatí si lyžařskou výbavu zapůjčit. Půjčovné se pohybuje zhruba okolo 1 500 korun na týden. Pokud se vaše peněženka vánočními nákupy vyčerpala a na hory už moc peněz nezbývá, nezoufejte. Můžete si půjčit třeba díky kreditní kartě. „S kreditní kartou ČSOB World mohou klienti nejen platit u obchodníků a na internetu, ale také formou služby CashBack. Pokud vypůjčené peníze bance vrátí během 55 dnů, tak neplatí žádný úrok navíc," říká Aleš Pospíšil, ředitel útvaru Podpora pobočkové sítě - soukromá klientela ČSOB.

Základem každé cesty na hory, obzvláště u aktivních rekreantů, je uzavřené cestovní pojištění. V případě neočekávané události vás nezaskočí účet za léčebné ošetření. Pojištění je možné sjednat jednorázově na danou cestu (nejjednodušší a nejrychlejší je sjednání on-line), nebo mít uzavřeno pojištění k platební kartě.

(tz)