Labutí princezna v Bohemian National Hall, Foto Kristyna Milde.jpgČeské centrum New York letos oslaví 5 let působení v České národní budově na Manhattanu. Do unikátní budovy postavené na přelomu 19. a 20. století se přestěhovalo na podzim roku 2008. 5. října 2013 uplyne přesně pět let od jeho otevření v nových prostorách otevřených po rozsáhlé rekonstrukci. Spolu s Českým centrem zde sídlí také Generální konzulát České republiky v New Yorku, americká krajanská organizace Bohemian Benevolent & Literary Association nebo proslulá česká „Hospoda".

Z MADISON AVENUE NA 73. ULICI

V New Yorku bylo České centrum založeno v roce 1995, do reprezentativních prostor České národní budovy sídlící na 73. ulici se z Madison Avenue nastěhovalo v roce 2008. Pozoruhodná stavba vznikla na přelomu 19.
a 20. století ve čtvrti Yorkville, ve které se před více než sto lety usazovala česká, německá a maďarská menšina. Vzácná architektonická památka dokládá komunitní život imigrantů minulého století.

S přemístěním do nových prostor získalo České centrum vlastní galerii a možnost využívat koncertní sál o kapacitě 300 posluchačů a kinosál. Díky bohatému programu má newyorské České centrum na Manhattanu dobré jméno.Výstavy, koncerty nebo filmová promítání kombinují spolupráci s amerických pořadatelů, kurátorů s českými umělci. Cílem je nalákat do Českého centra Newyorčany. Každoročně se zde koná oblíbený Czech Street Festival, pozornost budí též pravidelné projekce českých filmů na střeše budovy, nemalý ohlas zaznamenala také nejnovější výstava Magdaleny Jetelové: Násobení obzorů.

Američané oceňují český program

Program Českého centra zahrnuje koncerty současné, klasické a alternativní hudby, probíhají zde premiéry nových či znovuobjevených skladeb. Časopis New Yorker nazval Českou národní budovu novým významným centrem. „Je to velmi prestižní ocenění, zároveň reklama i závazek do budoucna," uvedla Pavla Niklová, ředitelka Českého centra New York. Program zahrnuje prezentace mladých umělců, výstavy i rezidenční pobyty. Milovníci české kinematografie si přijdou na své díky promítání filmů zahrnující všechny žánry. České centrum New York je hlavním organizátorem jediného festivalu evropských filmů v New Yorku, který v sídle centra probíhá již pět let. Nabídka centra je pozitivně hodnocena v hlavních newyorských médiích. Například Týdeník Time Out zařadil České centrum New York mezi pět nejlepších mezinárodních kulturních center v New Yorku.

AKCE NAVŠTÍVÍ AŽ 4 000 NÁVŠTĚVNÍKŮ

Od roku 2011 se České centrum účastní veletrhu scénických umění APAP a letos také poprvé připravilo v České národní budově showcase českého divadla a tance. A nejen to. Výstava Český samizdat jako bojové umění 1968-1989 poprvé představila v USA samizdatové publikace z knihovny Libri Prohibiti. Další z řady atraktivních projektů, prezentace českých designových studií a manufaktur s názvem Czech Selection 2010 zaujala kurátory newyorského Muzea umění a vybraná díla dnes tvoří součást stálé expozice.

Největší akcí bude vzhledem k počtu návštěvníků 15. ročník pouličního festivalu Czech Street Festival, který se uskuteční
5. října 2013. Na ulici se představí lidová hudba, tanec, typická česká kuchyně. Na Staropramen Party vystoupí skupina Tata Bojs. Festival každoročně navštíví přes 4000 lidí.

Foto: Kristyna Milde

(tz)