Kulturní instituce zemí Evropské unie (EUNIC - European Union National Institutes for Culture) oslaví v Bruselu Evropský den jazyků (26. září 2013). Při této příležitosti se uskuteční básnický festival TRANSPOESIE 2013. Letošní ročník, stejně jako dva předchozí, organizátorsky zajišťuje České centrum Brusel. Belgičtí návštěvníci se setkají s tvorbou básníků z pětadvaceti evropských zemí. Českou republiku na mezinárodně uznávané "básnické přehlídce" zastupuje Petr Váša. S českým básníkem, které do povědomí široké veřejnosti vstupil díky tzv. fyzickému básnictví, se návštěvníci mohou setkat 17. 10. 2013 ve 20 hodin v bruselském Institutu Balassi.

POEZIE VE VEŘEJNÉM PROSTORU
Oficiální start Transpoesie 2013 počítá s datem 26. září, s tvorbou básníků pětadvaceti zemí Evropy se však návštěvníci mohou setkat již 24. 9. 2013, a to nejen ve vagonech bruselského metra, ale i v tramvajích a autobusech. Sbírky básní budou zobrazeny v původním jazyce s překladem. Tisícovkám cestujícím se díky tomu naskýtá nevšední literární zážitek. Partnerem akce je literární dům Passa Porta, ve kterém proběhne panelová výstava i první literární setkání. „Festival nám dává možnost představit strhující evropské básníky a dát dohromady vícejazyčné vystoupení, a to vše představit na bruselské literární scéně. Je to pozoruhodný a obdivuhodný projekt," uvedla Sigrid Bousset, ředitelka literárního domu Passa Porta.

BESEDA BÁSNÍKŮ

Transpoesii 2013 doplní zajímavá literární setkání. Pozornost veřejnosti vzbudí beseda osmi evropských básníků v literárním domě Passa Porta 26. září od 20.00. Na večeru moderovaném belgickým spisovatelem Peterem Vermeerschem se představí Francis Combes z Francie, Carl Johan Jensen z Faerských ostrovů, Frank Keizer z Nizozemí, Asko Künnap z Estonska, Boiko Lambovski z Bulharska, Ursula Andkjær Olsen z Dánska, Katja Perat ze Slovinska a Agnė Žagrakalytė z Litvy.

ČESKÁ IMPROVIZACE PETRA VÁŠI
Petr Váša vystoupí spolu s Yasminem Hadefhem (Rakousko), Szczepanem Kopytou (Polsko) a Mártonem Simonem (Maďarsko) na „večeru improvizace a slamu". Český básník, hudebník, textař, skladatel, výtvarník, experimentální herec, vysokoškolský pedagog se belgické veřejnosti představí 17. října od 20.00 v bruselském Institutu Balassi. „České centrum se snaží nabídnout vždy originálního básníka a fyzické básně Petra Váši jsou divadelní zážitek a zároveň ukazují, že i cizím jazykům lze rozumět," dodává k projektu Kristina Prunerová, ředitelka Českého centra v Bruselu.

TRANSPOESIE V KOSTCE
Historie projektu spadá do Londýna roku 1986. Před více než dvaceti lety se zde poprvé konala akce inspirovaná americkou spisovatelkou Judith Chernaik Poems on the Underground. Myšlenka publikování básní v metru se dále rozvíjela v mnoha evropských i mimoevropských městech. Svého druhu ojedinělá akce oslavuje evropskou multikulturní společnost. Jejím cílem je zvýšení zájmu široké veřejnosti o poezii s akcentem na význam role překladu.

Projekt je realizován za podpory STIB, Galerie Anspach, Loterie Nationale, městem Brusel a Libris Agora.

ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 22 zahraničních metropolí tří kontinentů. Generální ředitelkou Českých center je Vilma Anýžová.

www.czechentres.cz
www.transpoesie.eu
https://www.facebook.com/CzechCentreBrussels?ref=ts&fref=ts
https://www.facebook.com/pages/Transpoesie/258691644148899

(tz)