Mlékárna ve Varnsdorfu byla založena v nelehké době roku 1943 a její život prodělal za 70 let historie mnoho změn. Stejně jako život regionu rozhraní Lužických hor a národních parků Českého a Saského Švýcarska.

Je to region nádherné přírody - odlehlých skal a kaňonů, ale i zelených pastvin, tak důležitých pro produkci kvalitního mléka. Mlékárna z něj vyrábí unikátní výrobky, stejně unikátní jako je region sám. Čerstvé máslo vyrábí v menších dávkách klasickou metodou, sýry připravuje s velkým podílem ruční práce, která jim dá nezaměnitelné vlastnosti, zejména chuť a konzistenci. Udí se výhradně kouřem z bukových štěpek.

Mlékárna dodává klasické polotvrdé sýry Eidam, Gouda, Tolštejn - sýr ementálského typu s tvorbou ok, ale i další. Ochutnejte ručně tažené a pletené pařené copy, které se touto metodou vyrábí ve střední Evropě snad jen u nás, poznejte tajemství Lužického sýrového měšce, nebo zkuste čerstvý Pastevecký sýr, oceněný v soutěži o nejlepší regionální potravinu 2012!

Vyznavače BIO produktů jistě potěší tím, že velká část výrobků Mlékárny Varnsdorf, stejně jako část výrobků její mateřské společnosti v Poděbradech, je zhotovena právě v této kvalitě při použití BIO mléka a BIO smetany. V roce 2004 zaznamenala prvenství, když byla dokonce první mlékárnou v ČR certifikovanou pro výrobu BIO sýrů. Dostal jméno Mandava a vyrábí se vedle široké škály BIO produktů, které získávají stabilně mnohá ocenění, dodnes.

Naším největším oceněním však bude, když si po ochutnání našich produktů řeknete: „ Takhle by měl chutnat sýr! \"