Svaz diabetiků České republiky (SD ČR) má necelých sedm tisíc členů, ale zastupuje bezmála milion lidí s touto diagnózou. Ne každý se k diabetu mellitus hlásí veřejně, mnoho lidí o své nemoci ani neví. Jak říkají představitelé Svazu diabetiků ČR, cukrovka vše dovolí, ale nic nepromíjí. Protože jsou její projevy dlouho skryté, o to víc je nebezpečná.


V České republice je v současné době prokázáno 950 000 osob s diabetem mellitus. Aby mohli žít dál nezávislým a aktivním životem, musí mít zajištěnou zdravotní péči, sociální podporu a podmínky pro všestranné zapojení do života společnosti.
SD ČR, občanské sdružení osob s diabetem, hájí jejich zájmy a pomáhá jim. Vznikl v roce 1990 a působí na území celé České republiky. Usiluje o vytváření podmínek pro kvalitní, aktivní život těchto lidí, pro jejich společenské i pracovní uplatnění. Usiluje o zvyšování úrovně zdravotní péče o ně a podporuje vytváření celostátního systému této péče.
STAV ČLENSKÉ ZÁKLADNY SD ČR
V současnosti sdružuje Svaz diabetiků ČR ve 96 územních organizacích 6700 členů (stav k 31. 12. 2012). Vedení svazu si plně uvědomuje nutnost získávat do svých řad mladé lidi, zapojit je více do práce svazu.

V listopadu proběhl IX. sjezd v Pardubicích. Projednal dosavadní činnost, novelizaci stanov a rámcovou činnost svazu na další období. Schválil nové vedení svazu. Hlavní úkol svazu stanovil hájení zájmů diabetiků v oblasti tvorby zákonů a vyhlášek.

Činnost ústředí Svaz ČR
Přímá pomoc lidem s diabetem
Svaz pomáhá lidem s diabetem vyrovnat se s náročnými životními situacemi, zlepšit fyzický a psychický stav, dosáhnout co největší soběstačnosti a nezávislosti, vrátit se do svého přirozeného prostředí a získat předpoklady ke společenskému a pracovnímu uplatnění. Součástí pomoci je také podpora rodiny klienta, aby se co nejlépe přizpůsobila vzniklé situaci a snížilo se její psychické, fyzické i ekonomické zatížení v souvislosti s péčí o nemocného člena rodiny.
Svaz nabízí informace a poradenství, rehabilitační programy. Svým klientům umožňuje poznat a vyzkoušet různé sporty i aktivity volného času, které doplní a obohatí jejich život, motivují je a dodají jim sílu a energii k překonání nepříznivých okamžiků. Všechny příležitosti pro setkání s přáteli usnadňují odpoutání se od běžných starostí.

Ústředí Svazu poskytovalo v roce 2012 následující služby:
Informační a poradenský servis
Informace z oblasti sociálně právní, poradenství při řešení zdravotních problémů. Cca 427 klientů (uvedené číslo = počet osob, které službu využily, opakované využití služby není zde zahrnuto).

Projekty zaměřené na získání podpory veřejnosti
Následující projekty slouží k informování veřejnosti, ovlivňování jejich postojů k lidem s diabetem a k podněcování zájmu o ně, k získání podpory veřejnosti a finančních prostředků na činnost Svazu diabetiků České republiky.
Legislativa
SD ČR připravoval a podával v průběhu roku 2012 připomínky a podněty k legislativním změnám. Zpravidla v součinnosti s NRZP a s Radou seniorů ČR.
Zdravotní osvěta diabetiků
Je nutné si uvědomit, že veškerá činnost SD ČR vede v první řadě k edukaci diabetiků pro potřeby nácviku jejich selfmonitoringu a sebeobsluhy.
Zdravotní osvěta diabetiků slouží k jejich základní orientaci v oblasti diabetu a je celosvětově základním směrem vedoucím ke zlepšování kvality života diabetiků a k prevenci komplikací diabetu. Léčba diabetu je dynamicky se rozvíjející obor a počet diabetiků, kteří se potřebují seznámit s informacemi o své chorobě, stále stoupá.
Časopis Diaživot a styl
Tento časopis je specializovaný časopis v ČR, který na svých stránkách spojuje problematiku pacientů a lékařů (v tomto případě je spojuje choroba diabetes mellitus a její komplikace). Je distribuován do prodejní sítě distributorů tisku PNS a Mediaprint-Kapa, celkem na 7 500 prodejních míst v celé ČR, všem předplatitelům a do všech ordinací, které se problematikou léčby diabetu zabývají. Využívá jej Česká diabetologická společnost a Svaz diabetologických sester.
Webové stránky
Stránky www.diabetes.cz a www.diazivot.cz jsou součástí našeho informačního servisu pro lidi postižené diabetem. Nabízí komplex informací týkajících se všech aspektů života s diabetem. Mají strukturu informačního portálu s důrazem na přehlednost, rychlou orientaci a snadné vyhledávání. V současné době i některé jednotlivé ÚO mají velmi zdařilé WWW stránky.
Edukačně preventivní pobyty
Edukace je celosvětově základním směrem vedoucím ke zlepšování kvality života diabetiků a současně ke snížení spotřeby zdrojů ze zdravotního pojištění vynakládaných na léčbu diabetiků. Prostředky z humanitárních zdrojů tak dlouhodobě nahrazují prostředky z oblasti zdravotně sociální především v prevenci komplikací diabetu.
Pobytové edukační akce jsou základní formou působení na diabetiky v procesu zlepšování kvality jejich života. Absolvování těchto akcí má podstatný vliv na kompenzaci diabetu a na spotřebu zdrojů ze zdravotního pojištění. V r. 2012 došlo k přímé garanci diabetologických center ČR na některých z nich.
Edukačně preventivní pobyty pro diabetiky I. typu
Bylo uspořádáno celkem 12 rekondičních akcí, z toho bylo 10 turnusů v délce 7 dní a 2 víkendových (2-4denní). Edukačně preventivních pobytů se zúčastnilo celkem 475 účastníků a tyto pobyty zajišťovalo 46 členů odborného personálu (lékaři, zdravotní sestry, rehabilitační sestry, organizační vedoucí).
Edukačně preventivní pobyty pro diabetiky II. typu.
Bylo uspořádáno celkem 75 pobytů, z toho bylo celkem 70 turnusů v délce 5-13 dní a 5 víkendových (2-3denních). Edukačně preventivních pobytů se zúčastnilo celkem 1873 účastníků. Tyto pobyty zajišťovalo celkem 150 členů odborného personálu (lékaři, zdravotní sestry, rehabilitační sestry, organizační vedoucí).
Vzdělávací projekty
Přednášky
Přednášky představují základní formu působení na diabetika tak, aby došlo ke změně jeho návyků. Zahrnuje nejrůznější akce od přednášek v rámci schůzek ÚO SD ČR až po specializovaná setkání a nejrůznější formy pohybové činnosti (diašlápoty apod.). Edukace diabetiků jak v oblasti přednášek, tak ve specializovaném edukačně motivačním programu není pouze podporou úspěšné léčby, ale její nezbytnou podmínkou. Přednášky pořádalo 96ÚO SD ČR.
Pohybové aktivity
Rehabilitační cvičení v bazénu a v tělocvičně
Jedním ze zásadních faktorů, které ovlivňují kompenzaci diabetu, je fyzická aktivita. Pro starší populaci je nutné hledat formy, které v sobě obsahují fyzickou aktivitu a které zároveň významnou měrou ovlivňují již změněný pohybový aparát. Tento projekt se děje formou aktivní rehabilitace v bazénu nebo v tělocvičně pod dohledem rehabilitačních sester. Některé organizace pořádají i pravidelné turistické vycházky, nejčastěji jednou měsíčně.

Rehabilitační cvičení v bazénu a v tělocvičně
V roce 2012 realizovalo rehabilitační cvičení v bazénu a v tělocvičně celkem 65 ÚO SD ČR v celkovém rozsahu 3 552 hodin, kterých se zúčastnilo celkem 38 929 diabetiků.
ZÁVĚR
Všechny aktivity SD ČR jsou zaměřeny na zlepšování kvality života s diabetem. Co si ale pod tímto pojmem představit? Jde o poměrně jednoduchý a přitom komplexní pohled na diabetes z pozice léčeného člověka. Jednoduchý je v tom, že jde o jednoduché zásady, a komplexní v tom, že se jedná o celý sled úkonů, které diabetikovi zlepšují kvalitu života.
Tomu se musí diabetik naučit - a to je obsahem edukace diabetika. Ať už jde o selfmonitoring, nácvik aplikace inzulínu, osvojení zdravějších stravovacích zvyklostí, redukci hmotnosti či další, vždy jde o činnost, jejímž cílem je oddálení druhotných komplikací diabetu. Obsahem pobytových akcí je tyto návyky zafixovat, ukázat lidem v kolektivu stejně postižených, že to jde, že si mohou pomoci sami.
A tak bychom mohli postupovat činnost po činnosti. Vždy by měl být výsledkem dobře poučený diabetik, který je schopen vzít na sebe zodpovědnost za svůj zdravotní stav, člověk, který nejde ke svému lékaři s požadavkem, aby ho vyléčil, ale aby mu pomohl, poradil, a on sám se pak může naučit bojovat se svou nemocí. Tento boj trvá celý život, a proto u diabetu, stejně tak jako u jiných chorob platí, že správně léčený člověk je také člověk léčený nejlevněji, protože díky svému přínosu k léčbě je schopen významně předcházet komplikacím a přidruženým chorobám. Diabetes dnes totiž usmrcuje málokdy, otvírá však dveře mnoha komplikacím, mnoha dalším chorobám, které jsou tím největším nebezpečím pro člověka s diabetem.
Tento postoj má i výrazný ekonomický dopad. Nejvíce totiž spotřebuje člověk, který se správně neléčí, u kterého je nutné léčit komplikace, který je odkázán na invalidní důchod, na pomoc sociálních dávek. Nejhorší je, když si člověk neumí sám pomoci. Proto je v zájmu společnosti, aby SD ČR podporovala.
„Diabetik, který ví nejvíce, žije nejdéle" - E. P. Josselin.