V Královské akademii krásných umění v Madridu byla ve středu 5. 6. 2013 zahájena výstava fotografií Františka Drtikola. S dílem slavného českého umělce se španělská veřejnost setkává zcela poprvé. Pětatřicet aktů představuje Drtikolovu tvorbu z období 1923 - 29. Přehlídka se koná v rámci prestižního mezinárodní festivalu Photo España 2013, který pravidelně přitahuje pozornost tisícovek návštěvníků. Výstavními sály Královské akademie denně projdou stovky návštěvníků. Drtikol zaujal. Průměrná denní návštěvnost neklesá pod 500 zájemců. Kurátorem výstavy je Vladimír Birgus.

Dlouho očekávaná, doposud první výstava fotografií Františka Drtikola (1883-1961) ve Španělsku byla zahájena v rámci prestižní fotografické přehlídky Photo España 2013 v prvním červnovém týdnu. Letošním tématem je „Tělo". Kurátor výstavy Vladimír Birgus proto vybral pětatřicet aktů z let 1923 - 1929 Drtikolovy tvorby. Umělec patří v současnosti k nejznámějším světovým fotografům své generace, proslavil se zejména svými portréty a akty ve stylu pozdní secese později ovlivněné kubisticko-futuristickými prvky. Řadí se k nejúspěšnějším českým klasikům fotografie aktu všech dob. Jeho tvorba je oceňována nejen doma, ale i v zahraničí, zejména ve Francii nebo v Německu.

Pro španělské publikum však zůstával až do letošního roku neznámý.
„Vynikající výstava modernistických aktů Františka Drtikola je klíčovou součástí dramaturgie letošního ročníku Photo España. Kurátor výstavy Vladimír Birgus představuje jedinečným způsobem českého fotografa, který nahlíží na lidské tělo svou nezaměnitelnou estetikou světla, futurismu, kubismu a abstraktního umění," řekl Gerardo Mosquera, hlavní kurátor PhotoEspana 2013. Podle Mosquery přináší Drtikolova prezentace nejen obohacení programu, ale i nový přístup nahlížení na lidské tělo.

Juan Bordes, umělecký ředitel Královské akademie krásných umění, je spokojený s návštěvností: „Od zahájení si výstavu prohlédlo více než 8 000 návštěvníků. Královská akademie přitahuje pozornost široké veřejnosti z celého Španělska. V našich sbírkách se nachází tisíce obrazů, kreseb a soch vytvořených studenty a tehdejšími členy akademie. Je zde zastoupen například Goya, Ribera, Zurbarán, Rubens, Van Loo a Picasso. Představení českého klasika světové moderní fotografie je událost, která navíc přitahuje pozornost španělské odborné veřejnosti a tvoří logický prvek konceptu sbírky."

Spolupráce Českého centra Madrid se španělskými organizátory Photo España započala v roce 2009 výstavou děl Jindřicha Štýrského v Círculo de Bellas Artes. Od té doby je pravidelně, každý rok, zásluhou Českého centra Madrid, zván do mezinárodní poroty také odborný kurátor z Česka. Letošní červen v Madridu tak unikátně patří české fotografii a Františku Drtikolovi.

Výstava je pro veřejnost otevřena
do 22. září 2013.

---------------------
František Drtikol: Akty (1923 - 1929)
5. 6. 2013 - 22. 9. 2013
Kurátor výstavy: Vladimír Birgus
www.czechcentres.cz http://www.spain.info/en/conoce/monumentos/madrid/real_academia_de_bellas_artes_de_san_fernando.html
Královská akademie krásných umění
je pro veřejnost otevřena denně s výjimkou pondělí od 10 - 14 hodin a od 17 - 20 hodin.
Otevírací doba o víkendu:
10 - 14 hodin.
Partner výstavy: Institut tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě.

ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 22 zahraničních metropolí tří kontinentů. Generální ředitelkou Českých center je Vilma Anýžová.
www.czechcentres.cz
hague.czechcentres.cz