Tvorba Jiřího Menzela je v těchto dnech předmětem zájmu rumunské veřejnosti i odborníků specializujících se na oblast filmové tvorby. Výběr filmů známého českého režiséra mohli rumunští návštěvníci zhlédnout v prvním červnovém týdnu v rámci netradiční filmové akce „Czech Film Hunting". Přehlídku, kterou zorganizovalo České centrum Bukurešť od 1. - 5. června 2013, zhlédlo během pěti dnů více 2 000 diváků. V těchto dnech je uznávaný režisér na návštěvě v Rumunsku. 8. června 2013 zde osobně převezme ocenění za celoživotní dílo. Slavnostní ceremoniál tvoří nedílnou součást nejvýznamnějšího rumunského filmového festivalu Transilvania International Film Festival konaném v Kluži. Jedná se o další významný počin oscarového režiséra, který se trvale zasazuje o šíření dobrého jména české kultury doma i v zahraničí.

Czech Film Hunting (1. - 5. 6. 2013) je originální projekt Českého centra Bukurešť konaný s podporou pivovaru Staropramen, v jehož rámci jsou uváděny filmy českých režisérů na neobvyklých místech, jako je například bývalá textilní továrna, aristokratický palác, zahrada muzea či garáže Ciclop - opuštěný architektonický skvost v centru Bukurešti. Akce se účastnilo přes 2 000 diváků. Vedle snímků Jiřího Menzela mohli návštěvníci zhlédnout také filmy Miloše Formana, Jana Švankmajera a Juraje Herze.

Promítání filmů Jiřího Menzela proběhlo

ve slavném a dnes opuštěném bukurešťském paláci Știrbei. Z Bukurešti se Jiří Menzel vydává do Kluže na Mezinárodní filmový festival TIFF, který je právem považován

za největší rumunskou filmovou událost roku.

8. června 2013 zde v rámci slavnostního zakončení festivalu převezme Cenu za celoživotní dílo.

„Rumunské publikum má filmy Jiřího Menzela velmi v oblibě a on sám je zde velmi populární - svědčí o tom i fakt, že před dvěma lety byl prezidentem Rumunska dekorován rytířským řádem a letos převezme cenu od největšího filmového festivalu v regionu," říká René Kubášek, ředitel Českého Centra Bukurešť.

V klužském Muzeu umění bude otevřena výstava plakátů k Menzelovým filmům ze sbírky filmotéky Terry Posters. Jiří Menzel se do Bukurešti vrátil po dvou letech. Tehdy zde probíhala retrospektiva jeho tvorby, rovněž organizovaná Českým centrem Bukurešť.