Pražský hrad se dočkal unikátní renovace osvětlení. To původní ve vybraných částech hradu postupně nahradí téměř 10 000 nejmodernějších LED žárovek Panasonic, které vynikají svou úsporností a nadčasovým designem. Jejich instalace přinese 77% úsporu energie, přičemž díky použitým jedinečným technologiím neutrpí ani historická atmosféra této vzácné památky, zařazené do seznamu světového dědictví UNESCO.

Pět různých typů LED žárovek Panasonic bylo nainstalováno v několika různých částech Pražského hradu tak, aby odpovídaly jejich specifickým potřebám na osvětlení. Nejznámější z nich a zároveň srdce celého komplexu, Katedrálu sv. Víta, tak například osvětlují čiré 40W LED žárovky s označením "Nostalgic Clear" a 15W modely typu "svíčka". Právě tato kombinace umožňuje dosáhnout příjemného osvětlení velkého prostoru, aniž by nenarušila jeho slavnostní a historickou atmosféru.

Typ "Nostalgic Clear", který si získal oblibu po celém světě díky své schopnosti vytvořit atmosféru světla tradičních "Edisoniek", přinese významné úspory i na prvním hradním nádvoří. Tyto moderní žárovky s životností 40 000 hodin představují výraznou úsporu oproti tradičním žárovkám s životností přibližně 1000 hodin. Díky tomu se také výrazně sníží frekvence výměny opotřebených dílů osvětlení, která je náročná i na manipulaci.

Nesporným přínosem nové LED technologie Panasonic je také fakt, že vyzařuje velmi nízké hodnoty ultrafialového a infračerveného záření, čímž zároveň chrání cenné historické památky před poškozením, jaké způsobují tradiční typy osvětlení. I proto byly nové LED žárovky instalovány v Královském paláci, proslaveném množstvím cenných exponátů.

Specifické potřeby na jasné a dlouhodobé osvětlení třetího nádvoří tvořícího část hlavní trasy celého komplexu zase splňuje řada LED žárovek Panasonic s 300 stupňovým rozptylem světla.
„LED žárovky Panasonic jsme si vybrali do několika unikátních prostor Pražského hradu proto, že nás zaujalo jejich přirozené světlo, velmi úsporný provoz, ale i použité materiály. Ty totiž umožňují mnohem snazší a ekologičtější recyklaci, než dříve využívané modely," řekl Ivo Velíšek, ředitel Správy Pražského hradu. Laurent Abadie, prezident a CEO, Panasonic Europe, k tomuto výjimečnému projektu dodává: "Lokality světového dědictví UNESCO, kam patří i Pražský hrad, mají nevyčíslitelnou kulturní hodnotu, a proto je nezbytné, aby jejich historická atmosféra zůstala zachována. Navíc LED žárovky Panasonic, mezi nimi i designově výjimečný a oceňovaný typ "Nostalgic Clear", pomáhají nejen k naplnění tohoto cíle, ale přispívají také k úspoře energií a nákladů na údržbu osvětlení. "

(tz)