Koncert nevidomého romského muzikanta a zpěváka Mária Biháriho, promítání dokumentárního filmu Šmejdi, taneční vystoupení, výstava růží či guláš fest. To vše a mnoho dalšího si můžete vychutnat v rámci dní „Mezi námi", které pořádá Výstaviště Flora Olomouc, a.s., od čtvrtka do soboty 6. - 8. června ve Smetanových sadech v pavilonech G a H. Programu spojeného s akcí „Mezi námi" i veletrhem poskytovatelů sociálních služeb se mohou zúčastnit všichni, kteří mají zájem si užít pěkné dny v parku a dozvědět se spoustu zajímavých informací.

„Veletrh poskytovatelů sociálních služeb proběhl poprvé v loňském roce na Horním náměstí
a setkal se s velmi pozitivním ohlasem. V letošním roce je program Horního náměstí velmi nabitý a nechtěli jsme pozornost návštěvníků dělit, proto jsme se rozhodli připojit akci „Mezi námi", která se tradičně koná v areálu olomouckých parků. Společně s Florou Olomouc se akci snažíme oživit pestrým doprovodným programem a propojujeme ji se Svátky města Olomouce, kdy v parku budou probíhat např. šermířské souboje, divadelní vystoupení apod.," uvedla náměstkyně primátora Eva Machová.
Do akce se zapojí přes 50 organizací, které působí zejména v oblasti sociálních služeb, ale také v oblasti edukační, volnočasové, poradenské, zdravotní a mnoha dalších. Smyslem veletrhu je zejména seznámit veřejnost s dostupnými sociálními službami, volnočasovými aktivitami pro rodiny a také s dalšími projekty, které na území města Olomouce probíhají. Současně může také přiblížit činnost městské i státní policie, stejně jako ostatních organizací zapojených do dnů „Mezi námi".
„Je to příležitost, jak se dozvědět o možnostech pomoci druhým, domluvit si praxi, získat kontakty, zkušenosti a vědomosti. Zároveň se můžete podívat na ukázky práce s dětmi, diskutovat o nechvalně proslulých předváděcích akcích pro seniory, pokochat se ukázkami čínské kaligrafie, občerstvit se v bezbariérové kavárně nebo se podívat na film mapující Olomouc z pohledu nevidomých. Věřím, že nabitý program osloví spoustu lidí a společně si ve Smetanových sadech zpříjemníme snad už konečně alespoň trochu letní dny," zve všechny zájemce náměstkyně Machová. Součástí akce „Mezi námi" bude i zahajovací den druhého ročníku akce s názvem „Senioři bez hranic", který je naplánován do pavilonu H na 7. června.
Na organizaci celé akce se město Olomouc podílí nejen finančně, ale také pořadatelsky prostřednictvím odboru sociálních věcí magistrátu. Bližší informace může v případě zájmu poskytnout Mgr. Marie Švejnohová, manažerka komunitního plánování sociálních služeb na telefonu 585562109 nebo emailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Zahajovací den projektu „Senioři bez hranic 2013" na veletrhu „Mezi námi"

Slavnostní zahajovací den druhého ročníku projektu „Senioři bez hranic 2013" proběhne v pátek 7. června 2013 v rámci veletrhu Flory Olomouc „Mezi námi", který je v tento den zaměřen na seniory. Od 10 do 16 hodin budou neziskové organizace nabízet ukázky svých aktivit, v programu vystoupí pěvecký sbor Zpěvanky a roztleskávačky s Domova pro seniory POHODA, ve 13 hodin pozvaní oficiální hosté slavnostně zahájí tříměsíční maraton aktivit pro seniory 55+.

„Senioři bez hranic" jsou realizováni ve spolupráci s Olomouckou sekcí Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje, koordinátorem je o.s.INspiro. Od června do konce srpna budou v Olomouci a okolí probíhat například výtvarné kurzy a dílničky, semináře zájmového vzdělávání, výuka společenského tance i street dance, jízdy na in-line bruslích, rekondiční a rehabilitační pohybové aktivity, naučné vycházky, nordic walking a návštěva atraktivních míst, vše pro seniory zdarma.

Nad projektem převzali záštitu Ing. Jiří Rozbořil, hejtman Olomouckého kraje a Mgr. Eva Machová, náměstkyně primátora města Olomouce. Partnery letošního ročníku jsou: Magistrát města Olomouce, Olomoucký kraj, Městská policie Olomouc, Fakulta tělesné kultury University Palackého, Klub SenSen Konta Bariéry a Výstaviště Flora Olomouc, a.s., sponzorem je Lékárna-invest, s.r.o., mediálním partnerem je Český rozhlas Olomouc.

V loňském roce nabídlo 11 neziskových organizací, Fakulta tělesné kultury UPOL a Městská policie své aktivity seniorům zdarma. Proběhlo celkem 41 akcí, kterých se zúčastnilo celkem asi 650 seniorů, kteří vyjádřili velkou spokojenost se všemi akcemi a radost z toho, že vznikly kurzy, semináře i cvičení přímo pro ně a mohli se jich zúčastnit zdarma. Mnozí z nich také našli nové aktivity, které navštěvují i v průběhu školního roku.

(tz)