Marina_Tolyutto_2.jpgOd 31. 5. do 23. 8. 2013 se v prostoru galerie Českého centra v Praze uskuteční výstava Ukrajina NOW! Projekt představí tvorbu finalistů soutěže MUCHi. Jedná se o ocenění galerie Shcherbenko Art Centre Kyjev udílené od roku 2009 mladým ukrajinským umělcům do 35 let. Letošními finalisty jsou Nazar Bilyk, Zoja Orlová, Danyjil Halkyn, Maksym Čatský, Pavlo Kovač, Jevhen Samborský, Jurij Bilej, Anna Zvjahincevá, Maryna Taljutto, Volodymyr Saj, skupina Šapka a skupina Tenpoint.

Soutěž MUCHi si klade za cíl odhalit tvůrčí možnosti a podpořit mladé ukrajinské umělce, zapojit novou generaci tvůrců do současného ukrajinského uměleckého procesu a zprostředkovat produktivní dialog obecenstva a aktuálního umění. Hlavním kritériem výběru účastníků projektu je tvůrčí aktivita, iniciativa, kreativita a smělé experimenty v uměleckém hledání. Projekt Ukrajina NOW! přibližuje palčivé společenské problémy očima mladých tvůrců. Je zde patrná snaha o přiblížení současného ukrajinského kulturního kontextu, pokus o analýzu sociálních podmínek formující tvorbu mladých autorů a zejména nutnost prosazení se v evropském prostoru.

V dílech účastníků společné výstavy se objevuje jednotná tendence: spojení uvědomělého sociálního postoje s různorodými emocionálními náboji, deklaracemi idejí a vnímáním vnějších životních podmínek skrz optiku vnitřního světa.

Otázku národní sebeidentifikace, kolektivní paměti a historického dědictví zkoumají díla Pavla Kovače, Jurie Bileje, Nazara Bilyka, skupiny Tenpoint. Odpověď na otázku, co je to Ukrajina dnes, řeší Pavlo Kovač instalací Kašna, v níž se spojuje přirozenost a umělost, představa země jako nesmrtelného symbolu Ukrajiny a laciný čínský obraz, na němž je vodopád jako symbol masového, kopírovaného a padělaného umění. Jurij Bilej používá ve své instalaci sklenice - objekt se dříve používal ke konzervování a do paměti Ukrajinců se zapsal jako vzpomínka na těžkou poválečnou dobu a pozdější sovětské časy - kolektivní strach z nedostatku potravinových zásob. Účastníci skupiny Tenpoint vytváří virtuální koberec, který symbolizuje rodinný blahobyt, ale i přesto se v povědomí Ukrajinců spojuje s těžkou dobou, kdy byla Ukrajina součástí Sovětského svazu. Nazar Bilyk vytváří kontra-reliéfy historických památek Ukrajiny - chrámů, které odedávna pro Ukrajince symbolizují duchovní bohatství a víru.

Problémy sociálního útlaku a těžké životní podmínky, které vedou k duchovnímu hledání, osvobození a nezávislosti od politických a ekonomických změn je možné zkoumat v dílech Zoje Orlovové, Maryny Taljutto, Jevhena Samborského, Danyjila Halkina, Anny Zvjahicevové, Maxyma Čatského, Volodymyra Saje, skupiny Šapka.

Odhalení svobody v uměleckém hledání, přenesení prožívání a vnímání vnějšího světa do světa umění je typické pro dílo Zoji Orlovové. Problémem komunikačního potenciálu umění se ve svém projektu zabývá Maryna Taljutto. Nemožnost nebo absence touhy něco vyjadřovat, se ukazuje jako sublimace sociálního a hledání alternativního způsobu komunikace a sebevyjádření. Komunikace, verbální projev je hlavním tématem díla také u Jevhena Samborského. Umění jako způsob vyjádření, jako prostředek, který dokáže nahradit nekonečné prázdné řečnění. Témata nepřetržitosti, trvání, absurdity, opakovatelnosti a uzavřenosti procesu - které se může odehrávat v lidském životě nebo v průběhu hoření zápalky - je posláním díla Bez názvu Danyjila Halkina a také tématem projektů Volodymyra Saje, který se ve své tvorbě soustřeďuje na stárnutí člověka, dohořívání lidského života. Ve svém díle Proklestit nás nechá skupina Šapka analyzovat a vizualizovat překážky proběhlých zkušeností a pokusit se proklestit si vlastní cestu. Tlak davu, jehož se nemůžeme zbavit, se projevuje ve video tvorbě Pomalu Anny Zvjahicevové. Maxim Čatský využívá fotografii jako prostředek zobrazení sféry duchovna a transcendentálna, které se čas od času projevují v realitě každodenního života.

Společný projekt Českého centra Kyjev, Velvyslanectví České republiky na Ukrajině, soukromé galerie Shcherbenko Art Centre a Českého centra Praha bude zahájen za přítomnosti J.E. Ivana Počucha, velvyslance České republiky na Ukrajině, Dagmar Ostřanské, ředitelky Českého centra Kyjev,
Maryny Shcherbenko, ředitelky galerie a kurátorky výstavy. Slavnostní vernisáže se zúčastní rovněž trojice ukrajinských umělců Jurij Bilej, Pavlo Kovač a Maryna Taljutto

Recipročně se ve spolupráci se Shcherbenko Art Centrem uskuteční letos na podzim velká přehlídka vítězů ceny Jindřicha Chalupeckého v Kyjevě.


Doprovodný program výstavy:

• 17. 6. 18.00 Literární U-krajinou Překlady ukrajinské literatury do češtiny po roce 1989 (ve spolupráci s katedrou východoevropských studií FF UK).

• 19. 6. 18.00 Prezentace putovní výstavy „Lidská práva v ofsajdu" Dokument o porušování lidských práv
a úpadku demokratických svobod na Ukrajině, 18.30 Promítání filmu „Ukrajinská Chelsea", 20.00 debata s ukrajinskými aktivisty o současné Ukrajině a jejích problémech (ve spolupráci s Člověkem v tísni)

Místo konání: České centrum Praha, Rytířská
31, Praha 1

Vernisáž výstavy se koná 30. 5. 2013 v 18.00 hodin.

Otevírací doba:
Pondělí - pátek od 10 - 17 hodin.
VSTUP VOLNÝ.
Výstava potrvá do 23. 8. 2013


Více informací:
www.czechcentres.cz/prague;
www.czechcentres.cz;

(tz)