(České centrum Londýn ve spolupráci s V&A Museum of Childhood představují unikátní projekt české umělkyně Hany Vojáčkové Red Balloon 86. Série velkoformátových stylizovaných fotografií a videoinstalací je osobní odezvou autorky na černobylskou katastrofu v roce 1986.

Výrazné barvy a pečlivě inscenované snímky připomínají snové ilustrace dětských knih a zároveň zdařile dokumentují pochmurnou atmosféru místa. Právě efektní provázání dětské fantazie a reality dospělého světa na pozadí závažného ekologického a společenského tématu motivovalo londýnské muzeum k zařazení výstavy do svého programu. České centrum Londýn, které se prezentaci současné české fotografie systematicky věnuje, věří, že tato zatím první spolupráce s hojně navštěvovaným Museum of Childhood přiláká početné publikum a nové příznivce českého umění.

RED BALLOON 86

K práci na projektu Red Balloon 86 inspirovaly Hanu Vojáčkovou archivní televizní záběry malého chlapce, který v ulicích města Pripjať utíká za fotbalovým míčem. Snímky byly natočené krátce před nukleární katastrofou v roce 1986, která učinila okolí Černobylu neobyvatelným. V zimě roku 2009 se Haně Vojáčkové podařilo do uzavřené černobylské zóny získat výjimečný přístup. V tichém a opuštěném prostoru pak dokumentovala pozůstatky každodenního života 80. let 20. století. Nábytek, látky a hračky ji silně připomínaly vlastní dětství, což ovlivnilo i výsledný fotografický koncept překračující rámec pouhé dokumentace. Skrze fantaskní příběh přízračného chlapce s červeným balónkem bloudícího pustým městem nabízí Vojáčková možnost hlubší identifikace s oběťmi katastrofy skrze vlastní dětství, vzpomínky a prožitky.

HANA VOJÁČKOVÁ
Hana Vojáčková se narodila v Praze v roce 1979. V současnosti žije a tvoří v Londýně, kde absolvovala postgraduální studia na vyhlášené designové škole Central Saint Martins College of Art and Design. Její tvorba bývá pravidelně představována v rámci skupinových i samostatných výstav ve Velké Británii a dalších zemích.


V&A MUSEUM OF CHILDHOOD
Muzeum je součástí umělecko-průmyslového Victoria and Albert Museum, jehož sbírky prezentuje. Kromě stálé expozice hraček a dalších objektů spadajících do období od 17. století do současnosti pořádá muzeum krátkodobé výstavy, přednášky a tvůrčí dílny pro děti. Ročně jej navštíví přes 400 000 lidí.


http://www.museumofchildhood.org.uk
www.czechcentre.org.uk
www.czechcentres.cz

 

ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 22 zahraničních metropolí tří kontinentů. Generální ředitelkou Českých center je Vilma Anýžová.