V pondělí 13. května 2013 proběhlo slavnostní zakončení filmové přehlídky tvorby Jiřího Menzela. Ceremoniál proběhl za osobní účasti tohoto známého českého režiséra. Jedná se o doposud nejrozsáhlejší prezentaci Menzelovy filmové tvorby v Polsku. Čtrnáct filmů, řada besed, setkání s odborníky a kulatý stůl, to je stručný průřez uplynulého týdne. Retrospektivu zorganizovalo České centrum Varšava ve spolupráci s Polskou národní filmotékou. Partnerem přehlídky byl Národní filmový archív.

Během jediného týdne bylo promítnuto čtrnáct Menzelových filmů. Do kinosálů denně proudily stovky návštěvníků. České centrum Varšava navíc zorganizovalo debatu s Jiřím Menzelem, na které nechyběli zástupci polské odborné veřejnosti, mimořádný ohlas vzbudila diskuse se studenty zaměřenými na oblast filmu. Česko-polský kulatý stůl se věnoval výhradně Menzelově tvorbě. Z České republiky na tuto akci přijel Jaromír Blažejovský. Doprovodný program ozvláštnila výstava filmových plakátů. Při této příležitosti byl vydán malý katalog.
Jiří Menzel je v Polsku velmi populární, patří zde k z nejznámějším českým filmařům. Jeho filmy se promítají v kinech i filmových klubech. Petr Janyška, ředitel Českého centra Varšava uvedl: „Polské publikum oceňuje zejména Menzelovu vlídnost a shovívavost k postavám i jemnost humoru. Přehlídka se konala v kině Iluzjon, které nedávno zakoupilo, zrestaurovalo a poté darovalo Filmotéce polské Ministerstvo kultury. Přišly stovky diváků, během setkání s publikem režisér naplnil velký sál kina."
Jiří Menzel poskytl řadu rozhovorů pro přední polská média. Článek o něm otiskl například deník Gazeta Wyborcza nebo týdeník Polityka. Ohlas vzbudil též rozhovor zveřejněný na evropském internetovém serveru Film New Europe (http://www.filmneweurope.com/filmneweurope-tv/105490-czech-director-jiri-menzel/menu-id-125).
Podle Petra Janyšky může být tato akce vnímána jako začátek trvalejší spolupráce s polskou Filmotékou a s kinem Iluzjon.

(tz)