České centrum Vídeň představí v rámci Mezinárodního trienále grafiky Vídeň 2013 tvorbu významného českého umělce Ondřeje Michálka, jehož práce byly mnohokrát oceněny České republice i v zahraničí. Retrospektiva Michálkova díla v galerii Českého centra Vídeň uvede nejvýznamnější vývojové etapy Michálkovy tvorby. Výstavu zahájí Georg Lebzelter, kurátor Mezinárodního trienále grafiky Vídeň 2013. Rakouská veřejnost se však s Michálkových dílem může setkat rovněž na výstavě In.Print.Out ve vídeňském Künstlerhausu nebo ve Slovenském kulturním institutu ve Vídni. První dvě z uvedených výstav budou pro veřejnost otevřeny od dubna letošního roku, výstava ve Slovenském kulturní institutu ozvláštní květnový program.

„TISKY - PŘÍBĚHY -
- MINI-RETROSPEKTIVA":
Ondřej Michálek v galerii Českého centra Vídeň
18. 4. 2013 - 8. 5. 2013

Michálkovy nejvýznamnější vývojové etapy charakterizuje technický experiment, stejně jako trvalý důraz na obsah, nehájená tajemství a odtajněné jinotaje. Název výstavy Tisky - Příběhy / Prints - Stories uvedená východiska přiznává a současně zdůrazňuje. Michálkovy grafiky na nás nepůsobí narativním vyprávěním, nýbrž vizuálními metaforami, které jsou originální, střídmé a výstižné. Nejde v nich o reálné obsahy. Umělci záleží na tom, zda se introspektivní vizualita jeho grafických příběhů otiskne v duši vnímatele a má-li jeho sdělení smysl.

„...Každý výtvarný umělec tvoří jinak. Jinak doluje nápady z té chatrné zásoby vlastního vědění, představ, pocitů a tušení, jinak nechává věci stát se, jinak z nich vybírá, když se mu ve šťastné chvíli podaří imaginaci spustit tak, že jedna představa vyvěrá z druhé, jakoby samy sebe viděly v nekonečném měnícím se zrcadle...." říká o své tvorbě.

Ondřej Michálek zůstal věrný grafice, ale i na jejím zdánlivě malém prostoru dokázal pro sebe najít terén, který ho nikdy nijak neomezuje. Spíše naopak: v pochopení sounáležitosti tiskové matrice a obtisku
a v peripetiích jejich vzájemného vztahu nalezl svůj celoživotní umělecký program.

„IN.PRINT.OUT":
19. 4. 2013 - 12. 6. 2013

V pořadí druhá výstava konaná ve vídeňském Künstlerhaus nazvaná „IN.PRINT.OUT" představí aktuální trendy mezinárodního grafického umění v novém kontextu s dočasnými díly, instalacemi a prostorovými grafickými experimenty.
Celá přehlídka je složena ze dvou částí: v přízemí galerie se nachází bezmála stovka děl mezinárodních umělců, která byla vybrána v rámci spolupráce s Mezinárodním trienále grafiky Krakov, doplněná o instalace a prostorové grafické experimenty. Expozice v prvním poschodí představí historickou a současnou plakátovou grafiku s díly Ondřeje Michálka, Šimona Brejchy a Pavla Nogy. Tato přehlídka vznikla v rámci partnerství s International Print Network (IPNet).

Na realizaci této výstavy se dále podílely instituce:
Muzeum plakátů Wilanow ve Varšavě (Muzeum Plakatu w Wilanowie), Curyšská univerzita umění
(der Zürcher Kunsthochschule der Künste / Rote Fabrik), Bienále Brno, Grafický vzdělávací institut Vídeň (Graphischen Lehranstalt Wien) a Vídeňská knihovna (Wienbiblitohek). Výstava je doplněna o další projekt pod názvem GELD MACHT SICHT BAR.

„ViseGrafiken+" :
23. 5. - 21. 6. 2013

Třetím zajímavý projektem přibližujícím tvorbu Ondřeje Michálka je výstava současné grafiky ViseGrafiken+. Kurátorkami této česko-slovenské přehlídky jsou Silvia Kružliaková ze Slovenska a Marta Sylvestrová z České republiky. Výstava vznikla ve spolupráci Českého centra Vídeň a Vysoké školy uměleckoprůmyslové ve Vídni (Universität für Angewandte Kunst in Wien), zároveň představuje výsledek spolupráce kulturních institutů zemí V4 ve Vídni. Grafické práce budou v prostorách Slovenského kulturního institutu
vystaveny od 23. 5. 2013 do 21. 6. 2013.

Odborné přednášky v angličtině
2. 5. 2013 a 7. 5. 2013

Pro odborníky i veřejnost zabývající
se fenoménem tiskové techniky jsou v rámci Trienále připraveny dvě přednášky Ondřeje Michálka. Autor se v nich zaměří na pojetí techniky vnímané nikoli pouze jako neutrální prostředek reprodukce obrazu, nýbrž jako úzké propojení s osobním autorovým pojetím a projekcí do samotného významu díla. Přednášky proběhnou v angličtině v prostorách Českého centra Vídeň a Künstlerhaus.

Plakát - Symposium o médiu
na hranici mezi uměním a reklamou KÜNSTLERHAUS, 24. - 25. 5. 2013
Karlsplatz 5, A - Vídeň

Připravované symposium otevře otázky týkající se důležitých aspektů často citlivého vztahu mezi uměním a komercí. Jeho součástí bude diskuze na téma "krize plakátů" jako média, která je zapříčiněna rostoucí převahou elektronického zprostředkování obrazu či textu. S pomocí případových studií budou představeny klíčové události plakátového umění v posledních dvou uplynulých století. Českou republiku reprezentuje kurátorka Marta Sylvestrová. Zástupkyně České republiky, která má na svém kontě řadu významných výstav a projektů zde vystoupí spolu s dalšími respektovanými odborníky, Stephanem Bundim ze Švýcarska, Paulem Coldwellem z Velké Británie nebo Christianem Maryškou z Rakouska. Celkem se zde představí desítka evropských odborníků.

ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 21 zahraničních metropolí tří kontinentů. Generální ředitelkou Českých center je Vilma Anýžová.

www.czechcentres.cz

Česká centra v oblasti výtvarného umění

 Podporují účast českého zastoupení na významných mezinárodních přehlídkách, veletrzích a realizují doprovodné programy s designéry.

 Jsou partnery významných českých designových soutěží (Nový zboží, Czech Grand Design, Bienále Brno), vítězům cen zajištují zahraniční rezidenční stáže.

 Organizují výstavy, módní přehlídky, workshopy a další akce pro prezentaci českého designu ve světě.

 Iniciují a podporují projekty českých umělců v zahraničních galeriích.


 Ve vlastních výstavních prostorách prioritně představují současné výtvarníky s propojením na místní umělce a instituce.

 Podporují českou účast na mezinárodních veletrzích výtvarného umění a realizují doprovodné programy jako např. diskuse, workshopy apod.

Adresy a kontakty

Ondřej Michálek
„TISKY - PŘÍBĚHY -
MINI-RETROSPEKTIVA":
ČESKÉ CENTRUM VÍDEŇ
Herrengasse 17, A - 1010 Vídeň

VERNISÁŽ:
středa, 17. 4. 2013, 19.00 hodin
Trvání výstavy: 18. 4. - 8. 5. 2013

(tz)