Výstava představuje soubor fotografií rodáka z Českého Krumlova, který volně navazuje na diplomovou práci Znamení. Vstup je zdarma. Galerie hlavního města Prahy zve na poslední možnost vidět soubor fotografií Jana Bigase (*1986, Český Krumlov) nazvaný Kdesi mezi lesy, který volně navazuje na diplomovou práci Znamení. Námětem snímků, zachycujících stopy lidské přítomnosti v přírodě, je osobní příběh, který může v mysli diváka vyvolat pocit něčeho už dříve prožitého či viděného. Konec výstavy je naplánován na 3. března.

Fotografie vznikaly bezprostředně při putování po okolí kopce Kaňk u Kutné Hory, kde Jan bydlí se svou rodinou a kam se vrací odpočinout si od rušné Prahy. Podle jeho slov je volná příroda jediným místem, kde se dokáže uvolnit a fotit.

V lese cítí pokoru, potulování má vrozené
Rád se potuluje, sleduje a hledá v koutech Kaňku motivy pro vyjádření své momentální nálady. Například opuštěný nedostavěný žebřík nebo lávku, která zdánlivě nemá žádný význam, ale tušíme, že vznikla pro nějaký účel. Takové výjevy lze najít všude, Bigas je hledá v přírodě. „V lese pociťuji mnohem mocněji jakousi pokoru a úctu k něčemu vyššímu, co přesahuje nás všechny. Určité vzrušující ticho," říká Jan Bigas.
V rodokmenu Bigasů je potulování vrozené, jelikož jeho předci byli kočovní zemědělci. Osamocen v lese si Honza představuje, že se ocitá v postapokalyptické době na pouti ke smíření se skutečností. Proto ve vystavených snímcích nenajdete ani živáčka. Možná tam ale cítíte určité náznaky života, které jsou však skryty za náhodně nalezené symboly v lese. Honza se občas na tato místa vrací, aniž by cokoliv nafotil. Žije s nimi, přemýšlí o nich, sleduje jejich vývoj a pomíjivost v čase.

Námětem je osobní příběh
Námětem představené série fotografií, zachycujících stopy lidské přítomnosti, skutečné či vyfantazírované, je osobní příběh, který může v mysli diváka vyvolat zdání něčeho už dříve prožitého či viděného. Při jejich výkladu jsme tak odkázáni sami na sebe, na vlastní historii, zkušenosti a vědomosti. Dojem nám dobře známý probouzí zobrazené objekty s možnými archetypálními či religiózními odkazy (diptych keře jako symbol vanitas, mýtina připodobňující prehistorickou krajinu, domeček v lese místem rituálního obřadu atd.). „Chtěl jsem se ve fotografiích ponořit hlouběji, dostat se více pod povrch, nalézat fiktivní, mou představivostí definované situace. Snažil jsem se zachytit stopy, kterým v určitém naladění v mysli přikládám nové významy, například znamení. Mohou vést kamkoliv a k čemukoliv, zároveň mohou být čitelné pouze mně, autorovi," popisuje Jan Bigas.

Jan Bigas absolvoval v roce 2012 v ateliéru fotografie na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.


Datum konání výstavy: do 3. 3. 2013
Místo konání výstavy: Dům U Zlatého prstenu, Týnská 6, Praha 1
Otevírací doba: út-ne 10.00-18.00
Kurátorka: Monika Doležalová
Vstupné na výstavu: zdarma
Bezbariérový přístup zajištěn (všechna patra).
Další informace: www.ghmp.cz