V současné době je pro většinu lidí nejcennější zdraví. Na druhou stranu zjišťujeme, že náš životní styl, zběsilé pracovní tempo, stres a další negativní vlivy vnějšího prostředí lidskému zdraví velmi ubližují. Ani velmi drahé a zázraky slibující léky nám mnohdy nedokáží pomoci. Řešení našich zdravotních potíží často nelze hledat v lécích, ale právě ve změně životního stylu, úpravě stravování a zvýšení vhodné fyzické aktivity.

V českém zdravotnictví často chybí komplexní léčba „celého člověka"

Cílem lékaře, ať už jde o jakékoliv onemocnění, by měla být snaha léčit nejen tělo a následky určité nemoci, ale také psychickou stránku a příčiny onemocnění v průběhu času individuálně u jednotlivých pacientů. V českém zdravotnictví velmi často chybí komplexní léčba „celého člověka" včetně jeho fyzické i psychické stránky. Není to jen o tom, že budeme mít pouze specialisty na léčbu například pravého palce u nohy. Musíme vidět člověka jako celý organizmus se vším všudy i na časové ose. A tak i problém s palcem u nohy může mít souvislost s jinou částí pohybového ústrojí a zároveň s celým tělem. Celostní medicína v sobě propojuje možnosti diagnostiky a léčby moderní západní medicíny s metodami alternativní léčby. Nemoc je brána jako signál nevyváženosti určitých vnitřních i vnějších sil, které působí na naši fyzickou i psychickou stránku. Je to často upozornění na to, že je třeba v našem životě něco změnit. Při mé dlouholeté praxi se mi již mnohokrát potvrdilo, že není řešení bojovat proti nemoci, řešením je udělat vše proto, abychom objevili její příčiny a snažili se je napravit.

Aktivní přístup pacienta a nižší náklady na zdravotnictví

Z ekonomického hlediska může celostní medicína také pomoci snížit celkové náklady na naše zdravotnictví. Pokud se pacientovi podaří upravit životní styl, dodržovat nastavený režim a vyřešit tak příčiny problémů, onemocnění se již nemusí nikdy vrátit. V některých zemích je zejména prevence nemocí a propojování různých oborů již klasickou a účinnou praxí.

Základní odlišnost u celostní medicíny vidím především v potřebě aktivní účasti pacienta na léčbě a na jeho víře v uzdravení. Pacient není jen pasivním příjemcem naordinované léčby a léků, ale svým pozitivním přístupem zapojuje i autoterapeutické a autoreparační procesy v těle, které byly do té doby blokovány. Právě aktivní účast na léčbě pacienta je také základem nové rehabilitační metody INFINITY method, která dostala svůj název podle tvaru ležaté osmičky - symbolu nekonečna.

Léčba onemocnění pohybového ústrojí

V Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí se zaměřujeme na léčbu onemocnění pohybového ústrojí právě pomocí metody INFINITY. Využíváme přitom gravitaci, aktivaci dýchání i vrozených, geneticky daných reflexů a programů centrálního nervového systému. Na druhé straně aktivním cvičením a přístupem se soustředíme na vnímání a uvědomování svého těla. Tak se nám postupně daří dostat tělo do jeho optimálního možného nastavení, v tom určitém čase. Současně INFINITY působí kladně i na psychickou stránku pacienta. Cvičení podporuje proudění energií v těle, zlepšuje prokrvení celého organismu, odstraňuje stres a podporuje imunitu. Při cvičení se vám také v těle vyplavují endorfiny, které zlepšují vaši náladu. INFINITY method je ale vhodná i jako preventivní pohybový program pro všechny, kteří chtějí udělat něco pro své zdraví a pro svou postavu. Zploští se nám bříško, zformuje tělo a celkově se narovnáme. Všichni bychom se měli spíše snažit o udržení svého zdraví a nečekat, až nás k léčbě dožene nějaká nemoc.

MUDr. Michaela Tomanová, ředitelka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí