ČM_poslední vydaná 1 kg zlatá medaile_František Palacký.jpgV pondělí 28. ledna brzy ráno zasáhla Českou republiku nečekaná ztráta. Ve věku 72 let zemřel grafik, malíř a ilustrátor Oldřich Kulhánek. Tento tvůrce grafické podoby současných českých bankovek spolupracoval mimo jiné také s Českou mincovnou.

Oldřicha Kulhánka zná veřejnost především díky tvorbě grafických předloh pro české bankovky, čímž se dostal do širokého povědomí. Méně známým faktem však je, že spolu s medailérem a přítelem v jedné osobě, Vladimírem Opplem, již od roku 2010 pracoval na zlatých kilogramových medailích pro Českou mincovnu. Jedním z posledních děl, které stihl dokončit, je grafický podklad pro medaili s motivem Boženy Němcové.
„Inspiraci jsme našli právě v českých bankovkách. Před třemi lety jsme zahájili s panem Kulhánkem spolupráci na zlaté medaili T. G. Masaryk, nyní dokončujeme již čtvrtou v pořadí věnovanou Boženě Němcové. Grafické podklady dokončil pan Kulhánek v minulém týdnu a ještě je stihl předat medailérovi Vladimíru Opplovi," komentoval ztrátu významného grafika ředitel České mincovny, Radek Šulta.
Nová medaile bude ještě vydána, ale o dalších ražbách se bude teprve rozhodovat. „Spolupráce mezinárodně uznávaného grafika se špičkovým medailérem pro nás znamenala mnoho. Ztráta Oldřicha Kulhánka je však pro všechny smutný zásah především po lidské stránce," řekl Radek Šulta.

(tz)