Společnost ManpowerGroup Česká republika dnes zveřejnila výsledky průzkumu - Vzdělávání jako účinný prostředek proti nedostatku talentů. Průzkum byl proveden jako součást pravidelného kvartálního průzkumu Manpower Index trhu práce. Bylo osloveno 24 000 zaměstnavatelů ze 41 zemí a teritorií a byly jim položeny následující otázky:

1. Má vaše organizace vzdělávací programy pro konkrétní pracovní pozice?
2. Které z následujících pracovních oblastí váš program zahrnuje?
3. Jaké metody váš program zahrnuje
4. Která z metod byla nejúčinnější?

Nedostatek lidí s potřebnou kvalifikací

Celosvětově a celospolečensky dochází momentálně k zásadním změnám a tyto procesy výrazně urychlila ekonomická krize. Společnosti jsou pod rostoucím tlakem na snižování marží, růst efektivity a jsou nuceny produkovat více, se stejným nebo menším množstvím lidských zdrojů. To klade mnohem větší požadavky na organizaci a řízení lidských zdrojů a samozřejmě také na zaměstnance na všech úrovních. Velmi silně začal brzdit rozvoj firem nedostatek lidí s potřebným profilem. Dochází k tomu, že je na jedné straně vysoká nezaměstnanost, ale současně firmy nemohou najít vhodné zaměstnance. Požadavky firem na zaměstnance se s technologickým pokrokem mění stále rychleji. Mnohem rychlejším tempem než se vyvíjí kvalifikační struktura populace. Navíc demografický vývoj vede k tomu, že aktivní populace ve vyspělých zemích se zmenšuje. Lidí je tedy na trhu práce stále méně a tito lidé mají stále více „nevhodnou" kvalifikaci a dovednosti. Již není klíčový přístup ke kapitálu či technologiím, ale je to kvalitní přesně profilovaná pracovní síla, která by mohla pracovat optimálně, zastat více úkolů při zachování produkce a kvality. Proto začínáme hovořit o přechodu od kapitalismu k „talentismu".

Zaměstnavatelé budou muset změnit svůj přístup ke svým zaměstnancům a klást mnohem větší důraz na jejich rozvoj, motivaci a efektivní organizaci. Firmy, které na trhu nemohou najít vhodné „hotové" zaměstnance, jsou nuceny přehodnotit personální politiku, procesy a motivační systémy tak, aby mohly využít rezervy na trhu práce:

• Přechod od náboru „just-in-time" k dlouhodobé strategii náboru
• Investice do rozvoje zaměstnanců. Osvícené firmy spolupracují se školami, otevírají si vlastní učiliště nebo zavádějí trainee programy, aby si vychovaly talentované
absolventy.
• Umožňují zaměstnancům flexibilní formy práce, jako např. částečné úvazky nebo práci z domova, aby využily kapacitu motivovaných matek a otců na rodičovské
dovolené.
• Nebo zhodnotí zkušenosti lidí v předdůchodovém a důchodovém věku tak, že z nich udělají interní trenéry, kouče nebo auditory.

Rozvoj zaměstnanců - účinný prostředek proti nedostatku talentů

Má vaše organizace vzdělávací programy pro konkrétní pracovní pozice?

Situace v České republice je pro zaměstnance v tomto ohledu příznivá. S hodnotou 56 % je ČR v evropském i globálním nadprůměru.

Z globálního hlediska více než polovina organizací nenabízí formální vzdělávání. V Asii a Tichomoří je tradice vzdělávání jako přípravy pro své zaměstnanc e mnohem silnější než v Evropě.

Formální možnosti vzdělávání, které učí specifické dovednosti, jež firma vyžaduje, se nejvíce uplatňují na Tchaj-wanu (74 %) a v Indii (72 %). Nejhorší výsledky naopak vykazuje Švédsko (16 %) a Irsko (pouhá 3 %). Zajímavostí je nadprůměrné umístění Slovenska s 63 %.

Rozvoj zaměstnanců - účinný prostředek proti nedostatku talentů

Pro které typy pozic máte nastavené vzdělávací
programy?

Většina tréninkových/vzdělávacích programů v ČR se zaměřuje na kvalifikované profese, přičemž se nejedná o vysoce specializované odborníky, ale hlavně o administrativní pozice, účetní a obchodní zástupce. Mezi prioritní profese v rámci vzdělávání patří také řemeslníci a dělníci. Ve zbytku Evropy se věnují rovnoměrněji všem skupinám zaměstnanců.

Tisková zpráva
Rozvoj zaměstnanců - účinný prostředek proti nedostatku talentů

Jaké metody váš program zahrnuje?

Organizace využívají širokou škálu metod pro své vzdělávací programy. V České republice se v nadprůměrné míře využívají kurzy organizované soukromými vzdělávacími institucemi. Naopak podprůměrně se využívají kurzy organizované uvnitř firmy.

Která z metod byla nejúčinnější?

V ČR využívají zaměstnavatelé nejvíce kurzy organizované soukromými vzdělávacími institucemi, ale jako nejúčinnější hodnotí kurzy na státních školách a simulování reálných situací. Globálně byl jako nejúčinnější metoda vyhodnocen přístup simulování reálných situací. Obecně je za nejméně produktivní označeno on-line/virtuální vzdělávání.

Rozvoj zaměstnanců - účinný prostředek proti nedostatku talentů

O společnosti ManpowerGroup
Společnost ManpowerGroup(tm) (NYSE: MAN) je světovým lídrem v poskytování služeb a řešení na míru, které pokrývají životní cyklus zaměstnance a pomáhají jejím klientům dosáhnout svých cílů a zvýšit svoji konkurenceschopnost. ManpowerGroup, společnost s obratem $ 22 miliard a s více než 60letou zkušeností v oboru, nabízí komplexní nabídku řešení v oblasti lidských zdrojů, která pomáhají klientům uspět v nastupujícím éře „talentismu". Tato řešení pokrývají všechny potřeby zaměstnavatelů od vyhledání a náboru talentů, jejich hodnocení, trénink a rozvoj, řízení kariéry, po agenturní zaměstnávání a outsourcing. ManpowerGroup disponuje největší světovou sítí v oblasti lidských zdrojů s téměř 3900 pobočkami ve více než 80 zemích světa. Vytváří tak dynamickou kombinaci bezkonkurenční globální působnosti se znalostí a zkušenostmi na regionálních trzích práce, aby vyhověla potřebám svých 400 000 zákazníků ročně, k nimž se řadí jak menší a střední podniky všech odvětví, tak největší světové nadnárodní korporace. ManpowerGroup poskytuje svá řešení v rámci svých společností ManpowerGroup(tm) Solutions, Manpower(r), Experis(tm) a Right Management(r).

Zjistěte si více informací o tom, jak vám ManpowerGroup může pomoci uspět na
www.manpowergroup.com.

ManpowerGroup je nejvíce důvěryhodnou značkou ve svém oboru a opět byla jako jediná společnost z oboru lidských zdrojů jmenována na seznamu Světových etických společností 2012 Institutem Ethisphere za svoje principy a závazky k etickému chování, včetně etického řízení a dodržování etických postupů a za svoji společenskou odpovědnost. V lednu 2011 ManpowerGroup upozornil na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu na začátek nové éry - Věku lidstva (Human Age), kde kapitál byl nahrazen talentem, který nyní tvoří hlavní konkurenční výhodu. Koncept talentismu jako nového kapitalismu se ujal a stal se hlavním tématem Světového ekonomického fóra v Davosu v roce 2012. Více informací o této nové éře najdete na www.manpowergroup.com/humanage.

Získejte přístup k rozsáhlým dokumentům ManpowerGroup, jako je např. výroční zpráva Průzkumu nedostatku talentů a Manpower Index trhu práce. Tyto zprávy jsou nejvěrohodnější zdroje informací o aktivitách zaměstnavatelů na celém světě a můžete je získat přes aplikaci ManpowerGroup World of Work Insight. Tato aplikace zkoumá výzvy, kterým současní zaměstnavatelé musí čelit, a pomáhá jim orientovat se ve světě práce, poskytuje detailní komentáře, analýzy a doporučení vhodných strategií.

Jeffa Joerres, generální ředitel a předseda představenstva Manpowergroup na Twitter: twitter.com/manpowergroupjj. Joerres je jedním z pouze šesti generálních ředitelů uvedených na seznamu Fortune 500, kteří ke komunikaci využívají Twitter.

V České republice se Manpower každý měsíc stará o personální a mzdovou agendu pro téměř 8000 zaměstnanců, které vyhledal a kteří pracuji u jeho klientů. V roce 2011, díky své sítí 25 poboček, Manpower našel pro 1000 klientů 19 000 nových zaměstnanců.

(tz)