Galerie hlavního města Prahy zve na posezení s Ondřejem Brodym

Setkání s provokativním umělcem se koná v rámci neformálního posezení Za barem

Galerie hlavního města Prahy zve ve středu 12. prosince na setkání s umělcem s pověstí provokatéra a exhibicionisty: Ondřejem Brodym. Akce se uskuteční v cyklu pořadů Za barem, neformálního posezení a seznámení s umělci, kteří vystavují v dlouhodobé expozici Po sametu probíhající v Domě U Zlatého prstenu. Uvádí Olga Malá, Sandra Baborovská a Karel Srp. Pořad se koná v kavárně Domu U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí od 18.00 a vstup je zdarma.
Tentokrát svou práci představí Ondřej Brody (* 1980), který díky svým známějším provokativním happeningům a videím získal pověst exhibicionisty a nelítostného ničitele společenských tabu, zejména na poli zažitých představ o projevech lidského studu. Tvorba Brodyho má však také druhý pól, nebo spíše celou škálu významů, od kritiky manipulace a řešení otázky autorství v umění až k sociálně laděným akcím, v nichž se dotýká tragédií lidských osudů způsobem navýsost delikátním. (Lustracromos, 2007, Painting China Now, 2007, videa Miss Krimi, 2005, Love Story, 2003).

PO SAMETU: Současné české umění s přesahy do minulosti
Dlouhodobá expozice současného českého vizuálního umění Po sametu, otevřená 17. listopadu 2009 v prostorách Galerie hlavního města Prahy v Domě U Zlatého prstenu, zahrnuje 65 generačně vzdálených umělců. Kromě autorů, kteří si během dvaceti let svobody již založili vlastní „školy" a jejich asistentů (prof. Jiří Sopko, prof. Jitka Svobodová, doc. Jiří David, doc. Stanislav Diviš, doc. Vladimír Skrepl, KW, Jiří Kovanda, Jiří Petrbok), představuje i některé osobnosti výtvarného světa, dnes legendy českého umění 20. století, jejichž práce sahá hluboko před rok 1989 (Zdeněk Sýkora, Květa a Jitka Válovy, Karel Malich, Stanislav Kolíbal, Adriena Šimotová, Milan Grygar, Hugo Demartini). Název výstavy sice odkazuje k významnému politickému zlomu, který se odehrál před dvaceti lety, avšak její pojetí odráží zejména proměnlivou přítomnost. Nejde o historickou retrospektivu, provedenou s vědeckým ohledem, ale o osobní stanovisko kurátorů, vycházející z jejich nynějšího poznání místní scény.
Místo konání: kavárna Domu U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí 13, Praha 1
Termín konání: středa 12. prosinec v 18.00
Vstupné: zdarma

 

O Galerii hlavního města Prahy
Galerie hlavního města Prahy, po Národní galerii druhá nejvýznamnější v České republice, byla založena 1. května 1963. Bylo jí uloženo shromažďovat, odborně ochraňovat, vědecky zpracovávat a spravovat české umění 19., 20. a 21. století. Více informací o galerii naleznete na http://ghmp.cz.