Kravata_A_300.jpgSpolečnost Sekora consulting, která provozuje internetový obchod s klobouky a čepicemi legendární americké značky Stetson, luxusními koženými kabelkami a aktovkami značek McKlein USA a Siamod, kravatami a šálami světových módních návrhářů, luxusními košilemi značky Turnbull & Asser a kašmírovými svetry britské značky N.PEAL na adrese www.SEKORA.cz, rozšiřuje svou nabídku o hedvábné pletené kravaty britské značky Tyler & Tyler.

Pletené vázanky byly a jsou zajímavou a nekonformní variací na téma klasické kravaty. Objevily se na přelomu 19. a 20. století a až do 50. let 20. století byly považovány za méně formální, uvolněnější typ klasické kravaty.
Vrcholu své popularity a oblíbenosti dosáhly od konce 60. let 20. století až do poloviny let 80. V té době přála jejich oblibě situace, kdy pánské oblečení se stávalo méně formální, méně svázané striktními pravidly a především začalo být pohodlnější a uvolněnější. Klasická kravata se v té době stala synonymem striktně formálního přístupu k oblékání a jakýkoliv prostředek pro oslabení jejího vlivu a postavení v pánské garderobě byl vítaný - ať již se jednalo o rolák či o pletenou vázanku. V 70. letech 20. století si pletená kravata získala své místo jako sportovní, moderní a přitom dostatečně formální součást pánského oblečení.
Pletené kravaty mají rovné zakončení na obou stranách, jsou nevypodšívkované a pletou se obvykle z hedvábné příze (existují i vlněné či kašmírové pletené vázanky, ale hedvábné jednoznačně vedou). Vzorek, který je při pletení použitý vytváří na kravatě osobitou texturu, která přidává pletené kravatě šmrnc. Nejrozšířenější a nejčastěji nošené jsou jednobarevné (černá, modrá, červená, ale i oranžová, zlatožlutá či fialová) ale již od dob svého vzniku existují i pletené kravaty s proužkem. Proužek je u těchto kravat vodorovný a nikoliv diagonální, jako u kravat klasických.
V posledních letech se pletené kravaty opět vrací do fóra a navazují na své ikonické postavení ze 70. let 20. století. Ten, kdo pletené vázanky nosí dnes o sobě vypovídá, že je sportovně založený moderní muž, kterému ale není lhostejné, jak vypadá a má vztah k dobám, kdy opravdový styl byl v pánském oblečení celkem běžný.
Oživení zájmu o pletené kravaty je ovlivněno i tím, že tyto vázanky mimořádně sluší i dívkám a ženám. Tato kravata ve spojení s dámským oblečením vypadá uvolněněji a přirozeněji a proto si získává oblibu nejen mezi celebritami.

Pletené hedvábné vázanky britské firmy Tyler & Tyler, které jsou v nabídce www.SEKORA.cz jsou k dispozici v širokém spektru barev i vzorů. Jejich cena je 1.980,- Kč (včetně DPH).

(tz)