ČESKÉ STOPY V BOSNĚ A HERCEGOVINĚ: ARCHITEKT KAREL PAŘÍK
7. 12. 2012 - 5. 1. 2013
Galerie Českého centra Praha, Rytířská 31

Evropa je tématem, které průběžně přitahuje pozornost umělců i badatelů. České centrum Praha nyní nově přichází se dvěma zajímavými výstavami. První z nich, s názvem EUROPA, koncipovaná pro výstavní prostor galerie Českého centra v Rytířské ulici, přiblíží současné kyperské umění očima čtveřice mladých kyperských umělců Raissy Angeli, Andrease Luciadese, Ioanny a Simone Philippou. Výstava se koná v rámci zakončení předsednictví Kypru v Radě Evropské unie.

V unikátních, veřejnosti nedávno zpřístupněných, sklepních prostorách se pak ve stejný den otevírá další pozoruhodný projekt ČESKÉ STOPY V BOSNĚ A HERCEGOVINĚ: ARCHITEKT KAREL PAŘÍK. Příběh jediného lidského osudu naznačí vliv Čechů na vývoj situace v Bosně a Hercegovině na počátku 20. století.

„Slovo Evropa pochází z řeckých pojmů „eurus\" - široký a „ops\" - oči, tvář. V doslovném překladu znamená Evropa široce rozevřené oči, všezahrnující pohled,\" říká Raissa Angeli, absolventka pražské AVU a kurátorka výstavy EUROPA. „Možná je něco takového i základním evropským principem - Evropa dovoluje svým občanům otevřenost. Ale tato definice již určuje náš postoj ke všemu a vlastně omezuje naši svobodu nazírání. \"

Raissa uchopila téma skrze instalaci. Ostatní umělci však volí různé formy vyjádření:
Andrease Luciades fotografii, sestry Ioanna a Simone Philippou grafiku a kresbu. Vzhledem k širokým mezinárodním zkušenostem všech umělců a pestrosti jejich vyjádření slibuje výstava originální a mnohotvárné uchopení tématu. Projekt se koná pod záštitou J. E. Phaedon Anastasiou, velvyslance Kyperské republiky.
Partnerem výstavy je Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

Panelová výstava ČESKÉ STOPY V BOSNĚ
A HERCEGOVINĚ: ARCHITEKT KAREL PAŘÍK dokumentuje vliv Čechů na modernizaci a europeizaci Sarajeva. Karel Pařík patří k osobnostem, které se počátkem 20. století významně zapsaly do vývoje současné tváře města. Pařík projektoval nejméně 110 realizovaných staveb na celém území Bosny a Hercegoviny. Je autorem většiny městotvorných staveb v Sarajevu a řady dominant, které i dnes neodmyslitelně dotváří současnou podobu metropole.
„Bosňané si je připomínají právě letos, protože uplynulo 120 let od migrace Čechů do Bosny a Hercegoviny v rámci Rakouska-Uherska a 20 let od počátku stěhování Bosňanů do Prahy,\" říká
Zvezdana Marković, iniciátorka výstavy. „Oba národy jsou propojené více, než si myslíme.\"
Výstavě udělil záštitu J.E. Nediljko Bilić, velvyslanec Bosny a Hercegoviny.
Místo konání: České centrum Praha, Rytířská 31, Praha 1
Slavnostní zahájení výstav se koná 6. 12. 2012 v 18 hodin.

Více informací:
www.czechcentres.cz/prague; www.czechcentres.cz; www.komiksfest.cz

ČESKÁ CENTRA
Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí z 21 zahraničních metropolí 3 kontinentů.


Česká centra pro oblast výtvarného umění:


Iniciujeme a podporujeme projekty českých umělců v zahraničních galeriích.
Ve vlastních výstavních prostorách prioritně představujeme současnou výtvarnou scénu s propojením na místní umělce a instituce.
Realizujeme kurátorské cesty a cesty novinářů ze zahraničí do ČR
Podporujeme rezidenční pobyty českých umělců do zahraničí
Jsme partnery Ceny Jindřicha Chalupeckého a řady dalších prestižních ocenění
Podporujeme českou účast na mezinárodních veletrzích výtvarného umění a realizujeme doprovodné programy (diskuse, workshopy...)

(tz)