Brambory zná a jí každý. Ne každý však ví o tom, co se za obyčejnou bramborou skrývá. Kromě mnoha jiných věcí i zdraví a krása. Nevěříte? Přesvědčí vás o tom následující řádky firmy, díky níž prošly brambory na poli a na cestě ke spotřebiteli za dvacet let největší proměnou ze všecvh potravin. Získaly vyšší kvalitu, rozmanitější chuť a praktický obal.

Máme na mysli společnost MEDIPO AGRAS H.B.,spol.s r.o.,Havlíčkův Brod. Vznikla v první polovině devadesátých let s cílem působit v oboru zemědělství a potravinářství, na trhu zemědělských komodit se zaměřením na sadbové, konzumní a průmyslové brambory.Ve druhé polovině devadesátých let byla vybudována dceřiná společnost EURO AGRAS, s.r.o. Havlíčkův Brod a její výrobní náplní se stala úprava konzumních brambor „ve slupce"pro spotřebitele, nakupující konzumní brambory v maloobchodě.

Jak říká Ing. Marie Rasochová, jsme rodinná, privátní firma a specializujeme se na obor „brambory". Mottem je „Vše pro brambory". Naplnit toto heslo plně zaměstnává nás i všechny spolupracovníky.
Skupina MEDIPO AGRAS H.B.představuje sehraný, odborně zdatný tým, který se zaměřuje na:
1/ výběr nových odrůd brambor
2/ množení a prodej sadby brambor
3/ zavádění komplexních technologií pro brambory (pěstování, sklizeň, posklizňovou úpravu, skladování)
4/ poradenství pro pěstitele a spotřebitele brambor
5/ marketing konzumních a průmyslových brambor


VHODNÁ ODRŮDA NA SPRÁVNÉ MÍSTO- byl první úkol, se kterým jsme naší práci začali a ve kterém intenzivně pokračujeme, uvedla Ing. Rasochová. "Výběr odrůd zaměřujeme podle směru a účelu jejich užití- odrůdy konzumní a odrůdy průmyslové. Soustavně hodnotíme odrůdy také podle jejich vhodnosti pro pěstitelské podmínky v České republice. Organizujeme vlastní pokusy a zkoušky odrůd, např. zkoušky konzumní jakosti, skladovatelnosti, vhodnosti k úpravě mytím, vhodnost pro zpracování na chipsy, hranolky, loupání, pro zpracování na škrob, sledujeme reakci odrůd z hlediska pěstování," konstatovala Ing. M. Rasochová.
Firemní výzkum a vývoj sortimentu odrůd brambor je široký a komplexní a jejich uplatnění v praxi je významné. "Každoročně je v praxi pěstováno a využíváno cca 25-30 námi vyzkoušených a doporučených standardních odrůd, od velmi raných do polopozdních. V letošním roce jsme v polních pokusech ukázali dalších 8 „novinek"(COLOMBA,CAMPINA,LUCINDA,TAISIYA,TOSCANA,TAURUS,BIW 02-82, VDZ 01-413) a ověřovali jsme 34 nových odrůd a kříženců," prohlásila.
"Odrůdy, které doporučujeme k praktickému využití patří mezi významné a praxí žádané. Např. odrůdy DALI a PRINCESS patří již více let k pěti nejpěstovanějším konzumním odrůdám v České republice. Dalšími jsou např. odrůdy CARRERA, ROSARA, SECURA, MIRAGE, SATINA, ANNABELLE, MARILYN, VICTORIA, RAFAELA a další. Rovněž v sortimentu průmyslových odrůd, s nejvyšším výnosem škrobu z ha se i letos umístily odrůdy PRIAMOS a SIBU.

KVALITNÍ SADBA = ZÁKLAD ÚSPĚCHU .

Kvalitě sadby se věnuje soustavně mimořádná pozornost, s vybranými množiteli sadby firma pracuje dlouhodobě. Plocha množení odrůd brambor MEDIPO AGRAS H.B. se pohybuje mezi 20-25 % celkové množitelské plochy brambor v České republice. MEDIPO AGRAS H.B. patří dlouhodobě mezi tři největší množitele sadbových brambor v ČR a příležitostně obchodujeme se sadbou i ve středoevropském regionu.

TECHNOLOGIE PRO BUDOUCNOST

"Vzhledem k náročnosti pěstování, sklizně , posklizňové úpravy brambor a nutnosti docílení požadované kvality hlíz jsme se v polovině devadesátých let začali zajímat o nové možnosti v pěstování a zpracování brambor," řekla Ing. Rasochová. Firma MEDIPO AGRAS H.B. iniciovala a pomohla zavést v České republice pěstování brambor v separované (odkameněné) půdě. Tato technologie pomáhá k omezení mechanického poškození hlíz na poli a je základem pro možnost navázat technologií pro skladování a úpravu hlíz, specielně konzumních hlíz ve slupce, pro mytí a balení do maloobchodní sítě. Celý systém pomohl k tomu, že v úpravě „balených, mytých konzumních brambor ve slupce" můžeme maloobchodním řetězcům i ostatním obchodníkům, kteří u nás působí, dodávat konzumní brambory, vypěstované v České republice, s vysokou vnitřní i vnější kvalitou, srovnatelnou se špičkovou evropskou produkcí. Firma MEDIPO AGRAS H.B.tímto způsobem postupuje a prostřednictvím specializované dceřiné společnosti EURO AGRAS zpracovává v tuzemsku vypěstované konzumní brambory vybraných odrůd do celé škály malospotřebitelského balení, pro maloobchodní prodej.

OD SADBY NA VÁŠ STŮL.
Hlavním cílem společnosti EURO AGRAS,s.r.o. je úprava vysoce kvalitních konzumních brambor pro přímou spotřebu pro spotřebitele.Úprava je zaměřena na zachování celoroční vysoké kvality mytých balených konzumních brambor, podle varných typů(A-salátové,B-přílohové,c-pyré)v balení, dle přání odběratele. Základem je komplex opatření, která jsou součástí interní spolupráce skupiny MEDIPO AGRAS Havlíčkův Brod s vybranými pěstiteli a zahrnují cyklus od prodeje vybraných odrůd, přes výrobu až po uplatnění finální produkce.
Program se skládá z následujících kroků - výběr výrobku, výběr odrůdy, výběr technologie, spolupráce s vybranými pěstiteli,kontrola kvality vstupní suroviny, zdravotní nezávadnost.

BIO - PRODUKCE KONZUMNÍCH BRAMBOR
"Bio-produkce konzumních brambor je v naší pozornosti dlouhodobě. Od r.2000 jsme byli zapojeni do hledání vhodných odrůd a distribuce prvních vypěstovaných bio-brambor do obchodní sítě. Současné dodávky do obchodního řetězce BILLA plníme ve spolupráci s pěstitelem na Vysočině. Objem se pohybuje kolem 30-40 000kg," uvedla Marie Rasochová.

SOUTĚŽĚ A OCENĚNÍ
"Snažíme se držet krok se všemi opatřeními a znalostmi, které zaručují a zlepšují kvalitu tuzemské produkce brambor. Odrůdy MEDIPO AGRAS H.B. jsou zařazeny do „Seznamu doporučených odrůd", na produkci firmy EURO AGRAS jsme získali značku „KLASA", jsme držiteli certifikátu „VYSOČINA regionální produkt"spotřebitelské balení brambor, naše odrůdy získaly v gastronomické soutěži čestné označení „Exponát HORECA". V roce 2011 udělil ministr zemědělství značku „Regionální potravina-Kraj Vysočina" našemu produktu-Balené brambory Vysočina,salátové, odrůda PRINCESS," prohlásila Ing. M. Rasochová.

CO JE DŮLEŽITÉ V PRODUKCI BRAMBOR DÁLE VYKONAT
Pokrok nelze zastavit, v budoucnu bude jistě mnoho technických novinek. Důležité je v současnosti determinovat spotřebu brambor pro lidskou výživu jako moderní potravinu, která je kaloricky nízká, neobsahuje tuk a je zdrojem ochranných látek - vitaminů, minerálů, včetně tolik v současnosti připomínaných antioxidantů, které pomáhají organismu být zdravý.
„BRAMBORA, NEJVĚTŠÍ VITAMINOVÁ PILULKA NA SVĚTĚ"
/NASA, 1996/