2023 05 02 1Po pomalém začátku sezóny způsobeným nepříznivým počasím se rozjíždí prodeje elektrokoloběžek. V příštích třech měsících by se měly oproti zbytku roku zvednout až o 70 procent. Část zákazníků se obává nutnosti sjednání povinného ručení, které bude od příštího roku u některých modelů povinné. Podle Martina Foltýna, manažera této kategorie pro značku DATART, se však nová pravidla reálně dotknou jen zlomku majitelů elektrokoloběžek.

Prodejci se připravují na nárůst prodejů elektrických koloběžek, které se v posledních letech staly populárním dopravním prostředkem využívaným pro cestování ve městě. Sezónu, která obvykle trvá od března do září, letos výrazně ovlivnilo proměnlivé počasí, které její počátek posunulo o několik týdnů. Nyní už je však v plném proudu, následující měsíce by měly z hlediska zájmu o elektrokoloběžky tvořit nejfrekventovanější období roku. Podle dat maloobchodního prodejce DATART narůstají v květnu, červnu a červenci prodeje této kategorie zboží ve srovnání s ostatními měsíci o 50 až 70 procent.

„Zatímco loňské teplé jaro elektrokoloběžkám opravdu přálo, letos se zájem v důsledku proměnlivého počasí probouzí až nyní, kdy se teploty vyrovnávají a koloběžky se tak opět stávají atraktivním dopravním prostředkem. Jisté zpoždění oproti minulým rokům můžeme kromě našich prodejů sledovat i na nasazování sdílených koloběžek v krajských městech, které se na mnoha místech začínají objevovat až nyní,“ vysvětluje Martin Foltýn, manažer kategorie elektrokoloběžek DATART.

Rychle jen s povinným ručením

Začátkem příštího roku dojde k významné legislativní změně, která se dotkne tisíců majitelů elektrických koloběžek. 1. ledna 2024 by se měla rozšířit platnost směrnice Evropské unie regulující a sjednocující pravidla provozu těchto zařízení napříč Evropou. Nově bude v případě některých elektrokoloběžek vyžadováno sjednané povinné ručení. Změny by se měly dotknout zařízení dosahujících rychlosti přes 25 kilometrů v hodině a těch, jejichž hmotnost přesahuje 25 kilogramů a maximální konstrukční rychlost je vyšší než 15 kilometrů v hodině.

„Současná situace, kdy stále přesně nevíme, jak budou povinnosti plynoucí z legislativních změn vypadat, určitě není ideální. Z hlediska prodejů však zatím výraznější změny ve spotřebitelském chování nepozorujeme. Další vývoj zájmu o výkonnější elektrokoloběžky, kterých se zákon dotkne, bude velmi záležet na výši povinného ručení a na tom, kolik starostí majitelům provoz těchto zařízení nově přidělá,“ odhaduje Martin Foltýn.

Maximální rychlost většiny prodávaných elektrokoloběžek už nyní výrobci omezují na 25 kilometrů za hodinu. Produktová nabídka se tak kromě generační obměny výrazně nezmění. „Zařízení, kterých by se měla novinka dotknout, tvoří v současné době přibližně 15 procent všech prodaných elektrokoloběžek v síti prodejen DATART. Celkový dopad změn by proto neměl být až tak zásadní. Většiny zákazníků se změny nijak nedotknou,“ doplňuje Martin Foltýn.

Popularita elektrických koloběžek nadále roste. Vloni jejich prodeje v síti prodejen DATART ve srovnání s rokem 2021 vzrostly o 31 procent. Dlouhodobě nejvyhledávanější značkou elektrokoloběžek je Xiaomi, která byla za strmý nárůst jejich popularity do velké míry zodpovědná. V posledních letech však přední příčky mezi nejprodávanějšími modely přepouští značkám Sencor či GoGEN.

(tz)