2X8A2908Symbolika zeleného věnce upleteného z různých zelených rostlin na jaře jako tisu, buku, jedle, vrby a smrku zajišťovala ochranu proti čertům a démonům, způsobujícím nemoci. Takové věnce se dávaly na vrata nebo vchodové dveře či do severovýchodního koutu místnosti. Do dnešního dne se podobné věnce s křížem zdobí barevnými vejci a zavěšují se nad stůl nebo v květnu na májky. Pletené věnce se pak přenášely i do kuchyní, protože právě v přípravě pokrmů se tradice dané krajiny odrážejí každodenně.

Mlékárna Valašské Meziříčí přináší recept na velikonoční pletený skořicový věnec, který na stole nejenom krásně vypadá. Kynuté těsto symbolizuje hojnost a kruhový tvar ochranu a vítězství nad zimou. „Velikonoce a příprava na ně jsou záležitostí celé rodiny, a to zvláště na Moravě. Řada míst udržuje jak zvyky, tradiční kroje, tak pečení lokálních pochutin. Recepty se dědí z generace na generaci. Toto šíření tradičních hodnot je jednou z věcí, na kterých si Mlékárna Valašské Meziříčí zakládá,“ uvedla Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí.

Skořicový pletenec
120 ml Čerstvého mléka z Valašska, 15 g droždí, 1 lžíce třtinového cukru, 150 g pšeničné mouky celozrnné jemně mleté, 150 g pšeničné mouky špaldové hladké, špetka soli, 30 g másla, 1 žloutek
Ingredience na náplň: 3 lžíce třtinového cukru, 2 lžičky mleté skořice, 50 g másla.

(tz)