Miüsîa 2Těšit se z libé vůně, která je nám příjemná – i to patří k dnešnímu životnímu stylu. Nemusí to být zrovna nejdražší parfém světové značky, někdy postačí jen špetka skořice či vanilky, pomerančová kůra nebo heřmánkový čaj. Trocha radosti, snaha udělat si krásno a voňavo. Obor, který k naplnění těchto snah přistupuje vědecky a na základě letitých zkušeností předků i současných odborníků, je mocný a právem ceněný. Aromaterapie se zabývá nejen vůněmi a jejich přednostmi ve vytváření životní pohody a harmonie. Kdo by o to nestál? Vůně se vrací do našich domovů a pronikají rychlým tempem i do našich kanceláří. V loňském, již 10. ročníku soutěže Ocenění českých podnikatelek, obsadila v kategorii Střední firma třetí místo Michaela Švorcová (na snímku), majitelka společnosti 1. Aromaterapeutická KH a.s. Seznamte se:

Loňský ročník soutěže Ocenění českých podnikatelek vám přinesl třetí příčku v kategorii Střední firma. Dodalo vám to větší chuti do práce? Přineslo nápad?

Umístění v soutěži OCP pro mne bylo milým, nečekaným překvapením. Za toto ocenění musím poděkovat především zaměstnancům 1. Aromaterapeutické KH a.s. Dobře fungující společnost je také jejich zásluha. Chuť do práce mám, stále je mnoho výzev. Nové nápady si prozatím nechávám pro sebe.

Určitě vám pomáhá držet se v kondici také řada produktů přírodní kosmetiky, jimiž zásobujete český trh. Co ráda používáte?

Novinky, které připravujeme pro naše klienty, ne přírodní, ale fyziologické! Mimo nich pravidelně používám Zubní olej na čištění zubů a ústní dutiny, Hy Intimu na mytí, Geraderm jako ochranu proti pigmentovým skvrnám, Eleutherococc Extrakt na podporu imunity. Nemohu zapomenout Cayatherm na bolavá záda nebo Cellu Therap a Candiol... a další a další. Bez našich výrobků si běžný den nedovedu představit.

Aromaterapie je zvláštní voňavé odvětví, které nám zejména nyní, v zimě, při vi­rozách a všelijakých zánětech, může v mnohém pomoci. Co doporučujete těm, kteří jsou ve věčném poklusu a na nic nemají čas?

Aromalampa s příjemným olejem. Esenciální parfém vytvořený z éterických olejů podporujících obranyschopnost organizmu, který bude průvodcem po celý den. Dřevěná kulička napuštěná éterickým olejem, kterou můžete mít v kapse kabátu, v kabelce a kdykoli k ní můžete přivonět. Možností je mnoho. Samozřejmě nesmí chybět náš Eleutherococcový extrakt, který výrazně podpoří imunitní systém, a večerní koupel v Eukalyptovo-tymiánovém koupelovém oleji. 

Podnikání musí být vášeň, jinak ztrácí na benefitech. Jak vám změnilo život a co pěkného vám dává?

Podnikám od roku 1993 a benefity jsou ve formě změn. Začínala jsem jako masérka, kosmetička s chemickým vzděláním, která postupně propadla kouzlu aromaterapie. Díky Karlu Hadkovi a jeho pojetí aromaterapie se mi moje práce stala životním posláním. Stále přibývající spokojení klienti, kteří se na nás obracejí se svými problémy, jsou velikou odměnou.

Co napovídá konkurence? Bojíte se jí někdy? Nebo je to právě ona, která vnáší nové impulzy do vaší práce?

Konkurence je příjemná, bez dvojek by nebyly jedničky! Trh je tak veliký, že se na něj vejdeme všichni, kteří máme svou profesi jako poslání. Naším cílem je pomáhat lidem, přinášet sortiment, který se stane součástí všedního dne, který všední den zpříjemní.

Ve vašem obsáhlém sortimentu nabízíte čakrové a pentagramové parfémy. Co si pod tím můžeme představit?

Čakrové a pentagramové parfémy mají pomáhat zvládnout životní stadia, kterými procházíme. Čakry jsou navázány na endokrinní žlázy, a éterické oleje obsažené v parfému, je pomáhají harmonizovat. Obdobně je tomu i u pentagramů, které souvisejí s ročními obdobími a orgány, opět nás dostávají do pohody. 
Máte i několik nosních olejů. Jsou šetrnější například při rýmách a kýchání než běžné přípravky z lékáren?

Nosní oleje Karel Hadek jsou kosmetikum, ze zákona nemohou léčit rýmu či kýchání, takže nemohu říci, zda jsou šetrnější. Naši klienti nás však informují o jejich používání a tvrdí nám, že naše oleje jsou opravdu šetrnější, jemnější. Především malé děti je výborně snáší.

Podle čeho by měla manažerka či podnikatelka, která se rozhodne vsadit na aromaterapii, vybírat přípravky? Podle své intuice, povahy, data narození, svých vlastností 
nebo momentální chuti? Čím začít? Kanceláří, koupelnou, něčím do kabelky?

Aromaterapie je životní styl, a proto pokud chce někdo zkoušet, je jen na něm, čím začne. V našem sortimentu najdete mycí oleje, krémy, séra, ale i dezinfekční přípravky. Do kanceláře je vhodná dřevěná dekorace v podobě bukových kuliček, na které lze nakapat příjemně vonící éterický olej. Teď v době chřipek Virosan, Aroma Baby, Atemol. Na úklid koupelny i domácnosti Orange Sanitol pomerančový čistič. Ženám dělají radost naše lecitinové krémy, Leciderma Shea Neutral, Leciderma Shea Rose nebo Gothea Amo, Gothea Roy. Po jejich použití je pokožka sametová, vrásky a únava mizí. Pokud se žena či muž rozhodne pro změnu, jsou naši odborníci k dispozici s odbornou konzultací.

Jak může právě aromaterapie mírnit stres a dodávat dobrou náladu?

Vhodně zvolený sprchovací olej nebo denní krém, který bude společníkem. Jejich vůně vzhledem k obsaženým vonným-éterickým složkám může mít prokazatelně rozhodující vliv na naši denní náladu. 

ptala se Eva Brixi