webDL copy copyNabídnout osobitý koncept podnikání zájemcům z oboru, umožnit jim synergickou spolupráci tak, aby to podpořilo známost značek i samotného ateliéru DECO LOCO, byl podnikatelský záměr. Brzy se z něj stala vítaná praxe, o níž zasvěceně a s dávkou pozitivní energie hovořila spolumajitelka Diana Turinová:

Jak dobře sladit design a podnikání? Jde to?

Sladění designu a podnikání je klíčové pro úspěch. Obecně hraje design zásadní roli v tom, jak zákazníci vnímají značku a interagují s produkty či službami firmy. Je důležité mít design, který nejenže je esteticky přitažlivý, ale také efektivně komunikuje hodnoty a záměry značky. Tím spíš to platí, když je designová tvorba přímo vaším oborem. Design musí být nejen kreativní, ale také strategický, aby podpořil obchodní cíle a přispěl k růstu firmy. Největší poučení pro mě bylo, že není jednoduché vše ukočírovat přímo v mojí hlavě. Bylo to zjištění, že v okamžiku, kdy se ponořím do tvořivé práce, nezvládám myslet na všechny ekonomické aspekty, a naopak. Tím nemyslím ekonomickou stránku projektů mých klientů, na kterých pracuji, ale ekonomiku mojí firmy. Je to neustálý proces nalézání rovnováhy mezi kreativitou a obchodním úspěchem.

Chtějí si lidé u nás kupovat dnes více než dříve designové doplňky interiérů? Pěkné, originální, osobité?

Cítím, že je to trend posledních let, změna v uvažovaní klientů i v hodnotách a prioritách, které lidé přikládají svému domovu a prostředí, ve kterém žijí. Klienti oceňují kvalitní materiály i odvedenou práci, rádi se obklopují věcmi, které mají svůj příběh, a vědí, že jim budou interiér zdobit i několik desítek let. Jsme rádi, že máme možnost vytvářet unikátní a originální produkty pro zákazníky, kteří hledají nejen funkčnost, ale také estetickou hodnotu a jedinečnost, zajímají se o původ zboží i udržitelnost materiálů a výrobního procesu.

web1 copy copy copy copyVzpomenete si, podle jakých pravidel vznikal váš ateliér? Měly jste s vaší společnicí obdobné názory na strategii, cílového klienta, podnikatelský plán?

Už původní záměr při vzniku showroomu DECO LOCO byl propojovat a fungovat na principu spolupráce. Cílem bylo vytvořit místo, kde koncoví klienti, ale i spolupracující designéři a architekti najdou celkově širší nabídku, nejen zboží a vybavení bytu, ale i vzorky materiálů, a hlavně inspiraci v podobě naaranžovaných zákoutí. K tomu se nabízelo spojení s dalšími značkami a firmami, a plán byl propojit se i v různých společných marketingových aktivitách. Loňský rok přinesl další spojení, nápady a příležitosti. Oslovila mě designérka Gabriela Hámová, když hledala pro sebe „jen“ nový pracovní prostor, ale já v tu chvíli hned uvažovala o možném rozvinutí další spolupráce. Stěžejní bylo rozhodnutí vytvořit v části showroomu ateliér s pracovními místy pro další designéry, a s ním vybudovat i samostatnou jednací místnost se vzorkovnou. To s sebou přineslo nové kreativní, marketingové i obchodní příležitosti. Nejdůležitější však je, jak si to vše osobnostně sedlo, je v tom obrovský lidský přínos i příval dobré energie.

Dáváte prostory k dispozici i jiným firmám, aby se vaším prostřednictvím prezentovaly, nabízely zákazníkům své produkty a služby. Co tato synergie již přinesla?

Spojení s dalšími značkami posiluje povědomí o DECO LOCO a zvyšuje celkovou sílu konceptu. Prostor DECO LOCO však neskýtá pouze možnost sdílení prodejní plochy a pasivního vystavení vzorků. Znamená to, že fungujeme i jako marketingový kanál a princip spolupráce je založen na spolupořádání eventů, seminářů, workshopů i pro odbornou veřejnost a aktivní komunikaci prostřednictvím sociálních sítí a interiérového online magazínu o designu. Díky této synergii mohou naši zákazníci objevit nové možnosti a inspiraci a naše partnerské firmy mají možnost prezentovat své produkty a služby jejich širokému spektru, a získávat tak nové obchodní příležitosti. Mám velkou radost, že to vše probíhá na základě přátelských vztahů a společné chuti pouštět se do nových aktivit.

Například v loňském roce jsme spolu s truhlářskou výrobou vystavili v showroomu novou kuchyň vyrobenou podle mého návrhu, použili jme materiály a kování od dalších firem, se kterými dlouhodobě spolupracujeme, a nyní vše využíváme pro společnou komunikaci a prezentaci. Ohlas a zájem zákazníků je velký.

Rozšířil se tak okruh těch, kteří k vám čas od času zamíří?

Rozšíření naší nabídky o výrobky a služby dalších firem posiluje atraktivitu showroomu a přináší nám nové návštěvníky, a zvyšuje zájem i těch stávajících. To se vzájemně podporuje. I přítomnost dalších designérů v ateliéru znamená více projektů, a tím pádem i další potenciální zakázky a zákazníky.

A jsou to spíše ženy než muži?

Skladba našich klientů je různorodá, nedá se jednoznačně říct, že převažují ženy, nebo muži, ani nějaká věková kategorie. Jsem ráda, že naše nabídka oslovuje různé generace a často jsou našimi klienty postupně celé rodiny. Stejně tak jsou to koncoví zákazníci i B2B kontakty.

DSC06054Čím se vyznačuje interiér dneška? Není minimalizmu a čistých linií až příliš? Nejsme unaveni jednoduchostí, vzdušným prostorem? Nechybí nám babičkovské teplo domova?

Interiéry dnešní doby se vyznačují širokou paletou různorodých stylů a trendů. Ano, minimalizmus a čisté linie určitě dominují, avšak není to jediný směr, kterým se lidé ubírají. Stále více lidí se obrací k tzv. warm minimalizmu nebo cozy minimalizmu, který kombinuje jednoduchost s příjemnými, teplými prvky, jako jsou přírodní materiály, textilie či osobité dekorativní doplňky.

Lidé touží po domovech, které jsou moderní a minimalistické, ale zároveň útulné a přívětivé. Je to snaha najít rovnováhu mezi jednoduchostí a moderní estetikou a mezi zabydleným pohodlím domova. Každý člověk má jiné preference a cítění, a proto se může podoba interiéru lišit podle individuálních potřeb a vkusu. Já sama se snažím tvořit interiéry, které vyjadřují osobnost klienta a jeho zájmy, reflektují jeho životní styl, souzní s jeho typem a lokalitou bydlení. To vše je hodně důležité.

Můžete přiblížit trendy, které pronikají do vybavení firemních prostor, třeba kanceláří, recepcí, zasedacích místností, firemních obýváků, malých tělocvičen, odpočinkových zón?

Vzhled a vybavení firemních prostor se vyvíjí v souladu s aktuálními trendy a potřebami moderní pracovní síly. V poslední době vidíme několik výrazných trendů, které se prosazují:

Flexibilita a multifunkčnost: Mobiliář a vybavení jsou navrhovány tak, aby umožňovaly různé konfigurace a využití prostoru podle aktuál­ních potřeb, ať už jde o individuální práci, týmovou spolupráci, nebo relaxaci.

Přírodní prvky a udržitelnost: Trendem je začleňování přírodních prvků do firemních prostorů, jako jsou rostliny, dřevěné prvky nebo přírodní světlo. Zároveň se klade důraz na udržitelnost materiálů a procesů při zařizování firemních prostor.

Technologie a digitalizace: To zahrnuje například inteligentní osvětlení, interaktivní obrazovky nebo technologické nástroje pro spolupráci a komunikaci v pracovním prostředí.

Wellbeing a pohodlí: Zaměření na „dobrovolný“ pobyt v práci je stále důležitější. Firemní prostory jsou navrhovány tak, aby podporovaly pohodlí, zdraví a dobrý pocit zaměstnanců, ať už jde o ergonomický nábytek, odpočinkové zóny, malé tělocvičny, nebo relaxační místnosti.

Tyto trendy odrážejí aktuální potřeby a priority moderního pracovního života a ukazují, jak design firemních prostor může pozitivně ovlivnit produktivitu, spokojenost zaměstnanců a obecnou atmosféru v pracovním prostředí.

Design je také hodně o psychice. Pomáhá nám cítit se dobře, povzbuzuje, uklidňuje, provokuje, dává naději, učí naladit se na tu optimální notu v daném místě. Je stále ještě nedoceněný, nebo již naopak velmi využívaný společník našich rozhodování, když dotváříme obydlí, pracoviště, čekárny u lékaře, kavárničky nebo květinové studio?

Design hraje klíčovou roli v našem každodenním životě, není pouze estetickým prvkem, ale také mocným nástrojem, který ovlivňuje naše pocity, náladu a chování. Je neuvěřitelné, jak správně navržený prostor dokáže vytvořit příjemnou atmosféru a pozitivní prostředí. Dobře promyšlený design může podpořit kreativitu a produktivitu na pracovišti, pomoci pacientům cítit se pohodlněji v čekárnách, klientům v bankách nebo zlepšit celkový zážitek z návštěvy restaurace či obchodu.

Design je důležitým prvkem při budování domova, protože odráží naši osobnost a životní postoj. Dobrý design dokáže vytvořit prostor, ve kterém se cítíme klidně, uvolněně a harmonicky, což má pozitivní vliv na naše celkové blaho a šťastný život. I když se design stále více uznává za důležitý aspekt našeho života, myslím si, že stále existuje potenciál pro další růst a využití designu jako nástroje pro zlepšení kvality života. Je důležité pokračovat v rozvíjení povědomí o síle designu a jeho schopnosti ovlivnit naše pocity a prožívání prostředí kolem nás, stejně jako výchova a vedení k estetice už od útlého věku.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi