petraStačí, když zavoní. Někde blízko vás. Máte chuť si ji dát také. Kávu. Tu vaši, na niž jste léta zvyklí, ať už je to „český turek“, anebo presíčko jen tak na chuť. Anebo okusit jinou, kterou jste ještě nikdy nepili. Káva je totiž mocná čarodějka. Nutí vás buď zrychlit, nebo zastavit čas. Jak kdy. Jednou potřebujete povzbudit, trošku přidat adrenalinu, abyste dokončili článek, projekt, zakázku. Jindy zas potřebujete zvolnit, vydechnout, užít si svou kratičkou denní chviličku. Káva vám to všechno dokáže zařídit. O mnohém, co s kávou souvisí, se můžete dovědět z knihy nakladatelství Smart Press, která se jmenuje Velká kniha o kávě. Vychází v těchto dnech. Zjistíte, jak je to třeba s kávovou kulturou u nás, dočtete se o pražírnách, baristech, soutěžích, pěstování a sběru kávy, zjistíte, že lze připravovat i čaj z kávových květů. Vhod přijde také řada receptů na to, jak připravit ten nejlahodnější nápoj na světě. Autorky Petry Davies Veselé jsem se zeptala:

Kdy a proč vám učarovala káva?

Káva mi změnila život a všechno to začalo tím, že jsem si v roce 2004 otevřela svou kavárnu. Její příprava mě od začátku nesmírně bavila, přestože jsem ji vůbec nepila. Prochutnala jsem se k ní až po dvou letech. Různě jsem soutěžila a nyní zasedám jako porotkyně na mistrovství světa, kde jsem měla možnost ochutnat úžasné kávy. Kavárnu jsem prodala a kávě se věnuji naplno na školeních.

O tomto nápoji panuje mnoho mýtů. Jedni tvrdí, jak je nezdravá, druzí pravý opak. V čem je člověku tedy vlastně prospěšná? Jaké nové poznatky o kávě existují?

Účinky kávy na náš organizmus jsou hodně individuální. Někomu svědčí více šálků kávy, jiní na sobě cítí už druhý třetí. Hodně záleží na kvalitě kávy, na jejím druhu a odrůdě. Jak byla pražená, a hlavně jak připravená. Když je káva dobře připravená, je pro naše tělo zdravá. Ve filtrované kávě je více kofeinu než v espressu. Dále káva obsahuje řadu zdraví prospěšných látek a pozitivně stimuluje kardiovaskulární systém. Dokonce prý pomáhá proti různým typům rakoviny.
Petra a Gwilym 5Důležitá je podle mne pohoda, která by popíjení kávy měla provázet. Určitě asi nemá smysl „házet do sebe“ jeden šálek za druhým jen ze setrvačnosti nebo ve víře, že mne to povzbudí na deset dnů dopředu... Pro mě znamená šálek kávy moment, kdy se v průběhu dne na chvíli zastavím. Nepatřím mezi zastánce kávových řetězců, kteří vás motivují k pití kávy s sebou a ve velkém množství.

Někteří odborníci tvrdí, že káva by se neměla sladit ani doplňovat smetanou, stejně tak že kombinovat ji s dortíky je prohřešek proti zdravějšímu životnímu stylu. Je to pravda?

Pokud si chcete vychutnat pravou chuť kávy, ochutnejte ji bez cukru. Cukr nebo mléko či smetana ji samozřejmě ochutí, ale já sama si nemyslím, že by to bylo špatně. Je na samotném zákazníkovi (či domácím uživateli), jak si svou kávu nejlépe vychutná a užije. A zákusek ke kávě? To je úžasný doplněk.

Kniha, kterou jste nyní vydala, obsahuje obrovské množství informací. Co jste chtěla sdělit především? A jak dlouho jste na ní pracovala?

Na knize jsem pracovala přesně rok. Chtěla jsem aktualizovat původní publikaci, od prvního vydání se toho hodně změnilo. S fotografem Davidem Židlickým jsme vyrazili na plantáže do Panamy a tam pořídili spoustu nádherných fotografií. Přidala jsem informace o řadě nových metod přípravy kávy a zapojila do nich také své kamarády a různé „kávové“ osobnosti. Také se můžete těšit na úplně nové recepty.

Káva je součástí mnoha zákusků, dortů, sušenek. Pečete z ní také, láká vás to? Máte své osvědčené recepty?

To je moc dobrá otázka. Všichni v našem okolí si myslí, že když s kávou pracujeme, že nám bude chutnat kávový dort nebo třeba zmrzlina. A ono je to naopak. My té kávy máme normálně tak moc, že už nás v zákuscích bohužel neláká.

KoK 40 41Jste nejlepší česká baristka. Vedete kurzy správné přípravy kávy. Pro koho jsou určeny a čemu se v nich lze naučit?

Naše kurzy jsou určené pro kávové nadšence, domácí uživatele, ale i baristy a kavárníky. Máme různé druhy kurzů, takže si každý vybere. Kurz filtrované kávy, všeobecný kurz, kde je více teorie, dále školení zaměřené na praxi a malování cappuccin, ale také například degustační kurz. Účastníky kurzů naučíme pracovat s domácími i profesionálními kávovary, nastavit mlýnek, šlehat mléko a také trénujeme čištění.

Cennou surovinou, jež zbývá, je lógr, sedlina. Obsahuje řadu cenných látek a zdá se být velice zajímavou surovinou například pro kosmetický průmysl či jako hnojivo na zahrádky. Vykupuje se někde, anebo se jí stále plýtvá?

O konkrétní firmě, která by lógr vykupovala, bohužel nevím. Ale máte pravdu, používá se jako hnojivo a také jako peeling. Sama ho občas přidám do zeminy k pokojovkám a moje máma venku na zahradě. Manželův kamarád si v Londýně na lógru dokonce založil business. Lógr si odváží z kaváren a pěstuje na něm houby, které potom prodává.

Velk kniha o kvō oblkaza odpovědi poděkovala Eva Brixi