MBweb372A2479Pokora, skromnost, ale i hrdost na svou profesi a výsledky, radost z toho, když se něco podaří. Záležitosti, o nichž většina příslušníků rodinných firem nemluví, i když se prolínají vším, co k jejich práci patří. Je to znát i ze slov Ing. Hany Jenčíkové, která reprezentuje již čtvrtou generaci lihovarníků. Firma, již vede, je známá: Jenčík a dcery. Zabývá se produkcí likérů, mezi nimiž je snad nejproslulejší Ďábelský krvesaj.

Jste již čtvrtá generace, která zasvětila svůj život výrobě alkoholu, nyní především likérům. Proč zrovna tato specializace?

Je to krásné, voňavé řemeslo, takže když ho máte v rodině, mívá následovníky. V době, kdy se mu můj praděda začal věnovat, bylo lihovarů, a tedy i lihovarníků, hodně, protože výroba lihu byl jeden ze způsobů, jak zpracovat zemědělské přebytky.

Náš rod pochází ze Zderadinek, které jsou u Kácova. Praděda se pravděpodobně vyučil v kácovském lihovaru. Pak odešel do Týniště nad Orlicí, kde působil jako správce tamního lihovaru. Jeden z jeho dvou synů, kteří pokračovali v lihovarnickém řemesle, byl můj děda Vratislav. Na základě žádosti představenstva prádelského sedláckého lihovaru po vyučení a po válce přesídlil Vratislav se svojí ženou do Prádla v západních Čechách, kde dodnes působíme.

JAD malinove daiquiri copyKomu dnes likéry chutnají zejména?

Likéry jsou obecně sladké a nebývají příliš silné, co se týká alkoholu – to oceňují konzumenti napříč věkovými skupinami a bez ohledu na pohlaví. Vždyť ještě dnes si lidé doma s velkou péčí vyrábějí griotku, ořechovku nebo vaječný likér, kterým uctí vítanou návštěvu. Likér vás nepošle po jednom panáčku „pod stůl“, ale pomůže rozproudit příjemné povídání s přáteli.

Využívají se hojně i k přípravě různých drinků?

Likéry se výborně hodí jako chuťový základ drinků. Smícháním likéru a nealkoholické ingredience vznikne lehký povznášející nápoj. Třeba náš malinový likér v kombinaci s tonikem v sobě snoubí sladkou a příjemně nahořk­lou chuť. Tím, že jsou likéry sladké, přirozeně do koktejlů patří, protože složkou koktejlů bývá často cukrový sirup. Likéry tedy mohou díky svému složení nahradit částečně nebo úplně tuto ingredienci.

Vytváříte unikátní receptury, máte velké know-how v oboru, o bylinkách toho víte opravdu hodně. Nepřemýšleli jste o nějakém likéru, který by lidem dokázal snižovat krevní tlak?

I kdybychom ho vytvořili, nemohli bychom říci: tento likér snižuje krevní tlak. V souvislosti s alkoholem se nesmí deklarovat pozitivní účinky na zdraví. Obecně, když odhlédnu od legislativy, spousta bylinných tinktur je na bázi lihu, protože líh umí dostat z bylinek účinné látky, které voda vytáhnout nedokáže. I klasický fernet středomořského typu vznikl v klášterech jako „lék“ podporující trávení tučných jídel. Vzato z druhé strany, etanol zvyšuje krevní tlak. Takže v tomto případě by šlo spíš o vyvážené dávkování a množství účinné látky ve výrobku.


IMG 3337 copyVaším nejprodávanějším artiklem je Ďábelský krvesaj. Jak přišel na svět?

Na základě konkrétní poptávky, jako mnoho našich likérů. V tomto případě to byla poptávka po likéru typu chilli
griotky, která v té době byla populární v sousedním Německu. Táta nicméně postavil pálivost svého likéru primárně na zázvoru,
který byl v době vzniku Krvesaje v Česku v nápojovém odvětví téměř nepoužívaný. Základem Krvesaje je přírodní třešňová šťáva, na rozdíl od višní v griotce.

Co je na rodinném podnikání nejkrásnější? A co naopak nejobtížnější?

To nejkrásnější i nejobtížnější je vlastně shrnuto už ve spojení slov rodinné podnikání.

Vztahy, zejména rodinné, jsou nejkrásnější i nejobtíž­nější. Ale když přijde krize, víte, že se můžete spolehnout na „své“ lidi, protože mají k firmě pouto. A nemusí jít čistě o příbuzné, spíš o rodinu všech kolegů i zákazníků, kteří firmu v podstatě tvoří. Zažili jsme to během metanolové kauzy i pak v covidových restrikcích. A dobré vztahy považuji za nejcennější, co naše podnikání přináší.

otázky připravila Eva Brixi