Přejete si udělat něco pro své zdraví? Nebaví vás nechávat si pravidelně předepisovat léky? Rozhodli jste se najít vhodnější cestu k vylepšení vlastní kondice, než je ta, po které jste dosud šli bez rozmyslu, bez toho, aniž jste naslouchali vlastnímu tělu? Pak určitě také přemýšlíte, jak zařadit do svého jídelníčku omega-3, esenciální mastné kyseliny. Hodně se doporučují, jsou prý zázračné, na internetu se to jen hemží nejrůznějšími informacemi o nich. Jenže jak se v té přemíře údajů vyznat? A co je pro toho či onoho jednotlivce to nejlepší? Každý se jinak hýbeme, každý jsme v jiném stresovém módu, každý z nás má jiný metabolizmus, každý z nás jinak snídá i večeří... Možná až příliš otázek najednou. Mgr. Lenka Sobková, lékárnice s celostním přístupem, se na omega-3 mastné kyseliny ve své práci nyní detailně zaměřila. Brzy se budete moci v této problematice zorientovat i vy.
Všichni toužíme po dobrém zdraví, ale přitom se často stravujeme chybně. Jaké zásadní prohřešky to dnes jsou?
Přemíra cukrů a sacharidů na talíři je dnes největším nepřítelem zdraví. A taky nekvalitní tuky. S vývojem technologií jsme začali o stravě přemýšlet spíš ekonomicky. Prioritou se staly jiné atributy než obsah. Jde o nám víc o to, jak dlouho můžeme produkt skladovat, za kolik jej prodat a kolik si můžeme dovolit toho naskládat do nákupního košíku. Z hlediska kvality jsme přešli na kvantitu. Dokonce často i tam, kde o té kvalitě velmi nahlas mluvíme.
Odvoláváme se na to, že naši předkové netušili, co jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, jedli to, co bylo.
No, popravdě, my o těch bílkovinách, tucích, sacharidech víme pořád poměrně málo. A to nejen v rámci základní neznalosti, ale i v odborných kruzích. Tradiční výživová pyramida, o kterou se opírá celé výživové poradenství několik desítek let, nestojí na výzkumu, ale vznikla vlastně náhodou.
Část klientek přichází do mé péče v zuboženém stavu po tom, co jim lékař ze stravy proškrtal prakticky všechny proteiny. Třeba kvůli trávicím potížím. Z čeho má ale potom jejich organizmus obnovovat poškozené tkáně, když mu nedodají žádné stavební kameny?
Řekla bych, že se konečně vracíme z labyrintu dogmatických tvrzení zpět k vítězství zdravého rozumu. Mnohokrát jsme si potvrdili, že cesta k uzdravení není jedna jediná správná. Klíčem ke zdraví není slepé následování předepsaného postupu, ale pochopení principů zdravé stravy. A jejich integrace do vlastního života.
Vyvážená strava pro každého totiž může vypadat, a taky v praxi vypadá, úplně jinak. Logicky tělo těžce pracujícího dělníka má zcela jistě jinou spotřebu živin než organizmus obchodní ředitelky. Nejde tady „jen“ o množství kalorií, bílkovin nebo tuků, úplně jinak se spotřebovává třeba vitamín C nebo zinek. Vydatně zatěžované srdce fyzicky pracujícího muže potřebuje jiné omega-3 než srdce ženy, která má náročnou duševní práci a organizuje chod firmy. Je to stejné jako s auty, některá jezdí na benzín, jiná na diesel. Každé potřebuje to své, aby pracovalo správně.
Ještě nedávno patřily do jídelníčku běžně škvarky, chleba se sádlem, dnes stále frčí uzeniny, grilované maso, uzené... Jenže naše babičky a dědečkové více fyzicky pracovali, více chodili, neměli počítače a v autech netrávili celé dny...
Přesně tak, dalším kamenem úrazu dnešní doby je nedostatek pohybu. A ten také určuje, kolik a co bychom měli vlastně jíst. Chleba se sádlem nebo škvarky si klidně dejte. Pokud se hýbete tak intenzivně, že tuhle energickou nálož spálíte. Na talíř našich předků jistě patřily. Otázka je, jak často. Dlouhou dobu to byly totiž pokrmy spíš sváteční než každodenní. Běžná strava stavěla na úplně jiných potravinách. Možná si teď představíte nudné ovesné kaše, ale ve skutečnosti to bylo mnohem zajímavější. Podívejme se třeba na otázku těch dnes všude skloňovaných omega-3. Naši předkové po celá staletí neřešili, odkud získat rybí olej nebo kolik mořských ryb by měli sníst. Nemuseli. Divocí lososi totiž každoročně táhli Vltavou. Stačilo je vylovit a sníst. Nebo naložit do soli do zásoby na další týdny a měsíce.
U každé vsi dřív také stával mlýn na lisování olejů. Z přádelného lnu se jako vedlejší produkt získával za studena lisovaný lněný olej, a po jeho vylisování také další produkty. Nic nepřišlo vniveč.
Předpokládám, že se dostáváte k tolik doporučovaným omega mastným kyselinám 3, 6, 9...
Ano, téma důležitosti omega-3 pro zdraví celé populace zní prostorem hlasitě. Od té doby, co jsme řeky přehradili jezy a kaskádami, a ze lnu se přeorientovali na řepku a kukuřici, o jejich tradiční české zdroje jsme bohužel přišli. A šli jsme ještě dál. Klasické odrůdy lnu s vysokým obsahem omega-3 jsme přešlechtili na nové odrůdy, které místo nich obsahují prozánětlivé omega-6. Výrazně pomaleji se totiž kazí (žluknou), a tak se pro moderní obchod hodí lépe.
Z jídelníčku jsme si vlastní činností vyškrtali všechny tradiční zdroje zdravých tuků. A teď se následky sčítají v podobě enormních čísel kardiovaskulárních onemocnění a dalších civilizačních neduhů. Mimochodem víte, že hrozba vysokého tlaku nebo cholesterolu se u nás jen ve věkové skupině 55–64 let týká více než 65 % lidí?
K čemu tedy omega-3 vlastně slouží a kde je dnes najdeme?
Když se řekne omega-3, většina lidí si představí rybí olej. Ve skutečnosti je to ale celá velká skupina zdravých tuků z různých zdrojů. Ale pojďme to vzít postupně.
Těmi nejpřirozenějšími omega-3 pro člověka jsou ty rostlinné. V českých podmínkách je získáváme právě ze zmíněného lněného oleje. Dalším zdrojem, který stojí za řeč, je olej konopný. V dnešní době se o nich mluví jako o „málo fungujících omega-3“. To je ale účelově pokřivený úhel pohledu. Ve skutečnosti jsou jako jediné z omega-3 oficiálními autoritami uznané jako esenciální = pro lidské zdraví stejně důležité jako vitamíny a minerální látky. Jsou takovými stavebními kameny, které ve vašem těle pečují o zdraví na mnoha úrovních. A lidské tělo si z nich do určité míry samo, podle aktuální potřeby, vytváří ty známé EPA a DHA.
Oproti těmto rostlinným omega-3 stojí ty mořské – z ryb, rybího oleje, alternativně dnes už také vegan verze z mořských řas nebo krillu. Jsou bohatým zdrojem těch „aktivních“ forem omega-3. Skutečně, právě u EPA a DHA jsou prokázané všechny ty výrazné přínosné účinky na snižování tlaku a cholesterolu, hašení zánětlivých procesů nebo na posilování paměti.
Dnes často prezentované doporučení, že lžíci rybího oleje by měl v dnešní době spolknout pro zdraví každý, je ale zavádějící. Tyto mořské omega-3 mají skvělé účinky pro ty, kdo už nějaký konkrétní zdravotní problém řeší. Jsou to spíš přírodní léčiva než přirozená prevence.
Myslím, že v té záplavě informací se už nevyznáme. A jak to zařídit, abychom toho nejlepšího přijímali k snídani, obědu a večeři optimální množství?
Úplně tomu rozumím. Vyznat se v tématu omega-3 je skutečná výzva nejen pro běžného uživatele, ale dokonce i pro většinu odborníků. Celý problém je ale jako obvykle v naší hlavě. Většina lidí kupuje přípravky s omega-3 proto, že si někde přečetli o jejich přínosných účincích. Zvolí proto jednu z kvalitních značek, které se mezi sebou argumenty o zákazníky doslova perou. Začnou ten rybí olej užívat každé ráno na lžíci, jenže ouha. Jednak specifická chuť nevyhovuje zdaleka každému (přejí se často už po několika dnech), nebo z něj mají někteří průjem (na tom není nic divného, lidské tělo příroda k takové stravě nevybavila). A tak začnou vynechávat. Nebo přejdou na omega-3 v kapslích. Ty s sebou ale nesou také jednu nástrahu – bývají poměrně slabé. Ten olej má prostě určitý objem, který do kapslí potřebujeme dostat. A tak polykáme buď megakapsli, nebo celou hrst menších. Výsledek je však pořád stejný – užíváme drahé produkty, které tělu dostatek cenných živin nedodají. A tedy nefungují.
Podle mě ale takhle cesta ke zdraví vypadat nemá. Když o omega-3 začneme přemýšlet jako o živině, stejně důležité jako je třeba vitamín C nebo vláknina, nepřekvapí nás, že patří spíš na talíř než do lékárničky.
Jenže jak to má vytížená žena z businessu se svým stravováním všechno zvládnout? Má starostí a povinností až až, často je unavená, přetížená, špatně spí, zápasí s vysokým krevním tlakem. Může si svou kondici v tomto slova smyslu zlepšit i prostřednictvím omega?
Ano, omega-3 jsou účinná pomoc pro snížení vysokého tlaku, zlepšení koncentrace a paměti, zklidnění spánku i zlepšení výkonnosti. Dokážou poladit vše najednou. Má to ale jedno velké ale – je zásadně důležité zvolit ty správné omega-3 a ve správné dávce. Jejich smysluplné užívání může nakonec vypadat i tak, že vybraný olej zapojím ve správné dávce do přípravy jídla třeba dvakrát v týdnu. Bez každodenního polykání hrsti kapslí. Bez upomínek, abych nezapomněla spolknout svou denní lžíci oleje.
Někteří mají dobré zkušenosti s tím, že si ráno na lačno dají panáka olivového oleje. Ten je ideální prevencí kardiochorob. Ale údajně obsahuje i vysoké množství vitamínu K, který zas zahušťuje krev. Dává to smysl?
Olivový olej je skvělým zdrojem cenných látek, které chrání zdraví srdce a cév. Omega-3 ale neobsahuje. Jeho užívání dává smysl třeba v případech, že člověku už nějaké riziko kardiovaskulárních potíží hrozí. Tady funguje vlastně jako přírodní lék.
Mnohem přínosnější pro zdraví je ale vyměnit olivový olej za kvalitní lněný. Možná jste o tom stejně jako já nevěděli, ale Česká republika je v oblasti starých odrůd lnu velmocí. Dokonce u nás byla teprve před několik málo lety vyšlechtěna speciální odrůda s nejvyšším podílem omega-3 na světě. Ano, tuhle tradici jsme si udrželi! Díky tomu jsou u nás k dostání lněné oleje špičkové kvality, které se k vám domů mohou dostat v některých případech i do 12 hodin po vylisování, chlazené v ledu.
Právě ten vysoký obsah cenných omega-3 dělá z kvalitního lněného oleje komoditu náročnou na logistiku a skladování. Není to ale žádný nepřekonatelný problém. Aby tenhle cenný olej prospíval vašemu zdraví, není nutné mít ho na stole každý den. Stačí si ho objednat čerstvý, během několika dní zkonzumovat třeba v salátech nebo dipech, a další týden si od něj dát zase pauzu. Když ve své kuchyni budete ten klasický, olivový olej střídat s kvalitním lněným olejem, podpoříte své zdraví na mnoha úrovních.
Cholesterol považují lékaři za velkého nepřítele, stejně jako triglyceridy v krvi. Je to skutečně taková hrozba?
Ano, reálná hrozba kardiovaskulárních onemocnění se týká například ve věkové skupině 55–64 let více než 60 % lidí. Jinak řečeno, máte šanci vyšší než 1 : 1, že při příští návštěvě u svého lékaře se dozvíte, že by vám už doporučil užívat léky pravidelně. To, že už se jich pravděpodobně nezbavíte, ani skutečnost, že každý z nich s sebou nese ne zrovna příjemné nežádoucí účinky, už vám při jejich předepisování samozřejmě nevysvětlí. I proto je tak velké téma užívání rybího oleje. Mořské omega-3 skutečně mají potenciál i tyto zdravotní potíže podchytit. Tak, abyste se těm lékům klidně i vyhnuli.
Co ukazují informace, s nimiž vy v poslední době pracujete? Zaměřila jste se nyní právě na zmiňované omega mastné kyseliny a jejich význam pro zdravý organizmus.
Ano, těm otázkám, které omega-3 vybrat a jak je správně užívat, aby přinesly ty kýžené účinky, teď věnuji velkou pozornost. A ne jen teoreticky. Na trhu totiž najdete nepřebernou spoustu různých značek omega-3. A každá z nich se samozřejmě snaží nové zákazníky zaujmout po svém. Rozhodla jsem se proto udělat jejich velké srovnání, aby si zákazník mohl vybrat na základě přehledných informací.
A nejen to. V rámci svého Online Klubu postupně připravuji rovnou celý komplexní program, který vás tím správným užíváním omega-3 provede od začátku až do konce – od výběru správné značky přes spočítání přesné dávky (i skutečné ceny) na Online kalkulačce až po praktické tipy, jak omega-3 elegantně zahrnout do svého denního fungování.
za odpovědi poděkovala Eva Brixi