IMG 1912Mgr. Jarmila PodhornáBylinných kúr Mgr. Jarmily Podhorné, majitelky firmy Naděje z Brodku u Konice, jsem vyzkoušela nespočet. Ta první byla na potlačení příznaků boreliózy. Další na snížení cholesterolu v krvi, jiná na hubnutí, proti zvýšenému tlaku i na zklidnění organizmu. Budu pokračovat. Využiji sestavu na imunitu, zopakuji něco na štíhlou linii i regulaci tlaku, přidám na regeneraci kloubů. Ráda bych vyzkoušela mnohé, ba skoro vše, protože zjišťuji, že většina se hodí přesně k tomu, co dnešní člověk potřebuje. Jarmile Podhorné věřím, její znalosti jsou unikátní. Její know-how je nenapodobitelné stejně jako píle, zájem o nové poznatky a chuť podávat nám ostatním pomocnou ruku. Příběhy jejích příznivců jsou neuvěřitelné a v praxi zrcadlí to, co častokrát vede skoro až k zázraku. Jednou z možností, jež máme na výběr, je, jak jinak, naděje.

Těch, kteří se v dnešní superrychlé době chtějí zastavit a vzít zdravý rozum do hrsti, přibývá. Roste s tím i počet lidí, kteří se vrací k mocné síle bylinek. Co byste jim vzkázala?

Čím dál tím více přibývá těch, kteří si uvědomují nutnost vzít své zdraví do vlastních rukou a využívat prevenci civilizačních onemocnění. Lidé vědí, že odedávna byly k udržení zdraví využívány přírodní prostředky a že právě ony nemají vedlejší negativní působení na lidský organizmus.Vaše firma pomohla vyladit kondici nespočtu zájemců. Co oceňují nejvíce?Myšlenkou vzniku naší firmy bylo vytvořit přírodní prostředky, které mohou pomoci udržet dobrý zdravotní stav a jsou hlavně prevencí – právě to oceňují naši příznivci nejvíce. Naše firma jako první v republice začala vyrábět gemmoterapeutika – výtažky ze zárodečných částí rostlin, které nejen léčí, ale také dodávají do organizmu látky potřebné pro správný chod – vitaminy, nerostné soli a též rostlinné hormony.

Když si tak listuji sortimentem produktů, zejména tinktur, mám pocit, že bych se měla stát celoživotním odběratelem a užívat téměř všechny vaše kúry – na účinnější spalování tělesných tuků, na srovnání vyššího tlaku, na lepší spaní, na zklidnění nervů, na imunitu, na pročištění organizmu. Ale ne nadarmo se říká, že všeho s mírou – jak se rozhodnout optimálně?

Při pomoci organizmu je třeba se zaměřit na hlavní svoje zdravotní problémy, ty řešit, dále potom na regeneraci hlavních tělesných orgánů a ústrojí – jater, ledvin, cévního aparátu a postupně organizmus očišťovat. Což znamená též určitým způsobem omlazovat.

P7 ernż rybzMajitelé firem, manažeři – všichni tito exponovaní lidé pracují více než na 100 %, neumí či odmítají odpočívat, propadají vášni businessu. Ne vždy to jejich organizmus zvládne a přicházejí nemoci. Co doporučit jako prevenci z vaší nabídky v takovém případě?

Podnikatelé a manažeři, prostě lidé, kteří musí podávat velký výkon, by si měli uvědomit, že je potřeba též organizmus regenerovat. Existuje celá řada prostředků a alternativní medicíny, které mohou pomoci – masáže, reflexní terapie, akupunktura a celá řada dalších, a samozřejmě bylinná léčba. Využitím toho všeho mohou organizmus očišťovat, regenerovat, řešit své zdravotní problémy, zvyšovat imunitu.
Ke zvýšení imunity slouží celá řada bylinných prostředků – eleuterokok, maralí kořen, echinacea, a hlavně pak gemmoterapeutika, která imunitu nejvíce podporují, působí protialergicky a protiotokově. Patří sem černý rybíz, lesní bez hroznatý, ořešák královský, vilkakora, graviola, kalisie a další. Většina problémů z přepracování působí negativně na nervový systém, který je nutno posílit. K tomu nám poslouží vynikající bylinné prostředky jako lípa, bakopa, šišák, třezalka a kozlík. Pro podnikatele, manažery a duševně pracujícího člověka je důležité si uvědomit význam pohybu pro organizmus. Pohyb zajišťuje prokysličení organizmu, které je důležité pro udržení jeho zdravotního stavu, hlavně správně fungujícího nervového systému. Známé je přísloví jisté osobnosti: „Chceš-li se přesvědčit, zda ti neubývá duševních schopností, sáhni si na svalstvo nohou.“

A jaké novinky jste uvedli na trh v poslední době?

Při vývoji nových bylinných prostředků jsme se zaměřili právě na tyto aktuální problémy dneška – imunita, nervový systém, gynekologické záležitosti. V poslední době byly vytvořeny speciální tinktury – vilkakora-graviola, kalisie-eleuterokok, na očistu od těžkých kovů Aluven, na posílení mozkové činnosti Klidex. Jelikož se ukazuje, že celá řada těžkých onemocnění má možnou příčinu parazitální, byla proto vytvořena směs Parazin. Velký zájem je také o nový prostředek ke zlepšení kožních problémů – Ekzelup.

Čeká vás velká investice. Oč půjde?

Poslední roky se připravujeme na vybudování menšího regeneračního centra, které bude sloužit ke zlepšení zdravotního stavu lidem žijícím v okolí, ať již regenerací pohybového aparátu, cévního systému, ale také pomocí detoxikačních přístrojů. Minulý rok jsme připravili stavební místo zbouráním staré usedlosti a v letošním roce by měl být objekt postaven.

Vaše originální pupenová zahrada doslova i obrazně nese své ovoce. Přibyly v ní nové keře či stromy? Jak v ní vlastně celý proces probíhá? Kolikrát ročně a z jakých částí rostlin se pupeny sklízejí? A co s plody, které se přece jen urodí?

Naše pupenová zahrada je takovým světovým unikátem. Jednak slouží a bude sloužit k poznávání stromů, ať již studentům, nebo veřejnosti, ale je hlavní zásobárnou pupenového materiálu. Zahrada se rozprostírá na dvou hektarech, je oplocena a jednotlivé druhy jsou označeny. Díky naší zahradě můžeme brzy z jara uhlídat aktivní pupeny, které se právě nalévají. Plody se zatím vyskytují u černého rybízu a aronie, na mladých porostech zatím moc plodů není.

Významná je vaše spolupráce s lékaři. Mohou doporučovat pacientům jako podpůrnou léčbu právě vaše přípravky?

Spolupracuji s celou řadou lékařů, se kterými si vyměňuji poznatky o účincích léčivých bylin. Pro lékaře, lékárníky, prodejce léčivých bylin a veřejnost pořádám čtyřikrát do roka dvoudenní semináře, kde jsou seznámeni se základními poznatky o účincích léčivých rostlin. K samostudiu a k prohloubení těchto vědomostí bylo natočeno DVD Když bylinky léčí, to využívá nyní kolem tisícovky zájemců. K prohloubení poznatků o tvorbě sestav (bylinných kúr) na určité zdravotní problémy a na konkrétního jedince bude uspořádán další seminář a je natočeno další DVD s názvem Když sestavujeme kúry.

Ekzelup 100 ml 02Populární bylinkou se stal rýmovník. Také ho pěstujete? A má opravdu tak výtečné účinky, jaké mu jsou připisované?

Rýmovník ve velkém nepěstujeme. Rostlinku lze ale mít doma a udělat asi z pěti lístků čaj nebo rovnou rýmovníkový sirup. Ten je výborný jako prevence v chřipkovém období, uvolňuje nosní dutiny. Příprava je jednoduchá. Asi 30 listů rýmovníku dáme do mísy a zalijeme vroucí vodou. Pak přidáme citronová kolečka bez kůry a necháme louhovat 24 hodin. Poté scedíme. Do tekutiny postupně nasypeme cukr a zahříváme, až se cukr rozpustí a roztok zhoustne a zezlátne. Uchováváme v uzavíratelných lahvičkách. Pojídáme po lžičkách nebo přidáváme do čaje.

Nejen v lednu si dáváme nejrůznější předsevzetí. Podnětem ke změně životního stylu se někdy stává právě březen. Očista organizmu, detoxikace, první jarní kopřivy, pampelišky, česnáček, sedmikrásky. Jak nastartovat správně, abychom to v touze po změně nepřehnali?

Jaro je ve znamení očist po zimním období, které je provázeno větším zatížením trávicího ústrojí a člověk má také méně pohybu. Naši předkové to řešili půsty. Dnešní člověk se k očistám vrací právě v bylinné podobě. Jsou různé druhy očist. Známá je česneková očista, jejíž postup byl nalezen v Tibetských starých listech. Každý z nás může brzy z jara využít k očistě běžných léčivých rostlin s čisticími účinky a zároveň dodávajících do organizmu potřebné látky k obnově po zimě. Využívá se čtyř bylin – kopřiva, řebříček, pampeliška a jetel. V poměru 3:3:1:1. Mladé rostlinky se opláchnou a rozmixují mixérem s vodou a nechají půl hodiny stát. Scedí se umělohmotným cedítkem a třikrát za den 0,5 dcl nám může zajistit očistu. Tato očista byla zkoušena v Kalifornii na 1000 nemocných lidech, kdy během měsíce užívání se jejich zdravotní stav razantně zlepšil. Ale jsou i další léčivé rostliny u nás rostoucí, jejichž účinky můžeme k očistě využít. Nejznámější je česnek medvědí.

Pomohla jste mnoha lidem, ostatně ne nadarmo se vaše firma jmenuje Naděje. Oč se opírá vaše životní filozofie?

Název Naděje vychází z toho, že naději by měl mít každý a my se snažíme lidem ji dávat. Mým životním krédem je, že největším bohatstvím jsou lidé kolem mne, a vším, co dělám, jim chci pomoci.

ptala se Eva Brixi