P5061767.jpgV kancelářském designu se setkávám se stále sofistikovanějšími řešeními. Otázku je, jak takové míst oživit, aniž bychom se museli obracet na designéra či prostorového stylistu. Zcela jednoduše. Jaro dává na takovou otázku přímočarou a jednoduchou odpověď. Květiny. Máme-li k dispozici zahradu, květináře či jiného dodavatele, pak můžeme dát průchod fantazii. Svou roli zde samozřejmě hraje také rozpočet.

 Z vlastní zkušenosti si velice užívám, pokud květiny, které do své pracovny či kanceláře donesu, vyrůstaly pod péčí mých rukou, jež hýčkaly záhony narcisek, tulipánů, kosatců, konvalinek, modřenců, pivoněk nebo keře dřišťálu, šeříků, pustorylu a prvních májových růží. Vztah k prostoru se s řezanými květinami i rostlinami v nádobě diametrálně proměňuje. Neživé materiály, z nichž jsou kancelářské prostory obvykle sestavené a jimiž jsou z velké části vybavené, v člověku neprovokují vědomí živoucí přírody a všech jejích posilujících charakteristik.

Místo ožívá. Zelené lístky a stonky upoutají zrak, který při letmém pohledu na ně relaxuje, neboť zelená barva nejlépe obnovuje kondici unavených očí. Květy v pestrých barvách vyvolávají radostné emoce a nechávají v nás vyvstat pocitu komfortu. Nejen u žen, ale také u mužů. Možná o tom nehovoří, ale vnímají tyto drobné krásy také. Jako velký benefit květin, nejste-li samozřejmě alergici, vidím jejich vůni. Každá ze jmenovaných rostlin má své typické aroma. U kvetoucího dřišťálu je to více míza, co cítíme, než květy. U šeříků, pivoněk, narcisů je to právě jejich koruna krásy, kdo do vzduchu uvolňuje molekuly, které rozbíjí stereotyp čichových vjemů, které v kancelářském prostředí obvykle naše vnímání zaznamená.

Květina řekne mnohdy víc, než tisíc slov. Pokud ji vypěstujete sami, má pro vás ještě větší význam malého daru, odměny, je analogií zúročeného úsilí, které může pro podnikatele a manažery symbolizovat také to, že již brzy dosáhnou cíle. Trpělivostí, odvahou, intuicí a péčí.

Kateřina Šimková