rest2022 restaurace ilustracni 2Většina lidí na letošní dovolené nehodlá šetřit. Ukázala to anketa na stránkách pracovního portálu Profesia.cz. Více než polovina respondentů utratí za letní dovolenou stejně nebo více ve srovnání s loňskem. Část lidí ale inflace nutí uskromnit se nebo přes léto více pracovat.

Anketa těsně před letními prázdninami zjišťovala, kolik peněz chtějí Češi vydat za letošní dovolenou v porovnání s loňskem. Vyrazit na letní dovolenou se chystají tři čtvrtiny Čechů a celkové výdaje za ni budou celkově vyšší než vloni. Nadpoloviční většina respondentů odpověděla, že jejich výdaje budou letos srovnatelné nebo vyšší. Více než vloni plánuje vydat za dovolenou 38 % lidí, srovnatelnou částku chce utratit 19 %.

Pětina z těch, kteří vydají vyšší částku však připouští, že vloni měli dovolenou skromnější kvůli covidu. O něco více než pětině (22 %) lidí inflace a zdražování nedovolí vydat za dovolenou tolik jako vloni. Další pětina lidí (21 %) pak uvedla, že utratí méně, protože budou muset více pracovat, upřednostní možnost vydělávat. Tyto výsledky potvrzuje i průzkum společnosti Europ Assistance, podle nějž výdaje za dovolenou oproti loňsku vzrostou o 6 %.
Graf anketa dovolena22„Část lidí si chce po dvou sezónách s covidovými opatřeními užít zase dovolenou podle svých představ a bez omezení. Roste také počet těch, kteří kvůli ekonomické situaci volí skromnější podobu letního volna. Také těch, kteří si dovolenou odpustí vůbec a budou raději vydělávat, případně půjdou na brigádu,“ komentuje výsledky Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

Příspěvek na dovolenou jako benefit, který je stále žádanější

I když nejpopulárnějšími zaměstnaneckými benefity zůstávají finanční bonusy, stále větší zájem je v současné době o benefity spojené s dovolenou. Jde zejména o dovolenou navíc, kterou podle údajů z platového portálu Platy.cz poskytují firmy 34 % zaměstnancům. Přálo by si jí ale mít více než 90 % pracovníků. Podobné je to s příspěvkem na dovolenou, který je stále žádanějším benefitem.
„Příspěvek na dovolenou od zaměstnavatele je nyní velmi oblíbeným benefitem, přálo by si ho 36 % lidí. Pozorujeme větší ochotu zaměstnavatelů dopřát zaměstnancům odpočinek v podobě dovolené a různými způsoby ji podporovat, aby si zaměstnanci skutečně odpočinuli,“ doplňuje Michal Novák.

(tz)