Výstava Mikan 2

Už vás pohltila vánoční atmosféra? Už máte v hlavě kromě firemního uzavírání roku jen a jen sváteční přípravy? I ve vaší kanceláři se na stole objevila vánoční hvězda, ochutnávka prvního cukroví? V recepcích business budov září nazdobené stromečky, pod nimi symbolické krabičky převázané mašličkami, a všichni přítomní se tváří tak trochu jinak, povzneseně. Doma se věnujeme úklidu a zkrášlování interiéru s nebývalou péčí, je to v nás zakořeněno, máme rádi všechny ty přípravy na den D. Každý rok přemýšlíme o tom, jak vše pojmout, co udělat jinak než v letech minulých, jaké barvy zvolit, jaké vánoční ozdoby dokoupit. Chystáme se vyrábět nejrůznější dekorace, balit dárky, užít si dny volna a slavnostních okamžiků.

Stále více v této době využíváme adventní věnec. Ten symbolizuje advent jako dobu půstu, kajícnosti a očekávání, proto má mít prostý vzhled. Jeho tradiční barva je červená, fialová, růžová a zelená. Adventní věnce se u nás zhotovují k zavěšení do prostoru nebo k položení na stůl. Symbolika kulatého tvaru a vázání po směru hodinových ručiček znázorňuje koloběh života. Měl by být vázaný z pichlavého materiálu, ten upozorňuje na zdravý život a také je to vyjádření směřující k odpuzení všeho zla od rodiny po následující rok. Jeho svíčky se zapalují v protisměru hodinových ručiček. Svíčky by pokaždé měly být dány pravidelně do kříže, ten poukazuje na Kristův kříž, čtyři roční období a čtyři světové strany.
Oblíbené jsou také dekorace zavěšované na dveře. Ty mají zase přivítat příchozí hosty ať v interiéru, nebo exteriéru. Mohou být v podobě věnce, podkovy, hvězdy, měsíce, zvonu, stromečku a jiných vánočních motivů. Na našich příbytcích se objevují stále častěji, jak nám potvrdili představitelé Svazu květinářů a floristů ČR.

Bez vánočního svícnu si svůj obývací pokoj snad už ani neumíme představit. Může být z jedné, ale i z několika svící. Plamen svíce znázorňuje chránící světlo Kristovo. Naší fantazii při jeho přípravě nemusíme klást meze. Jsme to my, komu bude násobit prosincovou pohodu.

Vánoční stromečky mívaly kdysi ochranitelskou funkci. Ozdobené větve rozdávali i koledníci. „Podle tradice a také podle první zmínky se stromek zavěšoval i nad štědrovečerní stůl, avšak špičkou dolů. Ten v dnešním pojetí je takříkajíc už hodně moderní,“ vysvětlil Vlastimil Kucharovič, reprezentant SKF ČR. Trendem je nastrojit si ho třeba už v polovině měsíce, abychom si ho mohli déle užívat. Názory na měnící se zvyklosti, dříve se zdobíval až o Štědrém dnu, mění. Názory a komentáře nechme stranou. Je na nás, jak si přejeme Vánoce užít. Jak dlouho vydržíme být povzneseni nad všední starosti, jak moc se nám bude chtít prožívat krásnou pohádku závěru roku.

připravila Eva Brixi