EKOABECEDA 2 maláS jubilejním desátým ročníkem vzdělávacího programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět přichází do škol nový díl výukového materiálu „EKOABECEDA“ s podtitulem „Umíme žít bez odpadů?“. Jeho součástí jsou semináře pro pedagogy a další pracovníky mateřských, základních a středních škol. Budou se při nich školit, jak atraktivním způsobem začleňovat téma předcházení vzniku odpadů do výuky. Aby zaujali i nejmenší děti, zapojí také příběhy ze známých pohádek – O Budulínkovi, Červené Karkulce nebo Třech bratrech. Do konce roku semináře proběhnou ve všech 14 krajích republiky.

Semináře jsou organizovány za finanční podpory Státního fondu životního prostředí ČR. Cílem je vést žáky a studenty k tomu, aby už od dětství uvažovali o rozumné spotřebě, o alternativních materiálových i energetických zdrojích a minimalizaci odpadů. „V rámci Recyklohraní se snažíme pomáhat školám ve vzdělávání k ochraně životního prostředí. Dosud jsme se soustředili zejména na to, jak mohou děti přispět k „uklízení světa“ prostřednictvím třídění a recyklace odpadů. Nyní se blížíme na začátek celého problému. Tedy že nestačí odpady jen třídit, lepší je zbytečně je netvořit, omezit jejich produkci,“ říká Hana Ansorgová, ředitelka Recyklohraní o.p.s.

Ekovýchova má smysl už od školky, děti pak mění návyky v rodinách

Už děti v mateřských školách jsou na téma ochrany přírody citlivé. Stačí je upozornit na souvislosti, nabídnout možnosti a nadšeně se zapojují do diskuse a her. Ukazuje se, že děti, které se o šetrném vztahu k přírodě učí ve škole, pak pomáhají svým nadšením pozměnit i návyky v rodinách.

„Důležitá je však forma výuky,“ říká Hana Ansorgová z Recyklohraní a dodává: „I takové téma, jako je předcházení vzniku odpadů je možné skloubit s pohádkami. My jsme známé pohádkové příběhy obohatili a například okolo Budulínka odvíjíme vyprávění o obalech, Červená Karkulka nás zase provází tématem spotřeba potravin a jejich plýtvání.“

Klíčovými body programu seminářů jsou praktické ukázky práce s novým dílem EKOABECEDY s podtitulem Umíme žít bez odpadů? Jedná se o výukové materiály a scénáře pro vyučovací hodiny, projektové dny či volnočasové aktivity. Materiály pro práci učitelů jsou připraveny v 5ti tématech pro 4 věkové kategorie od mateřských až po střední školy.

Semináře jsou zdarma, ale je třeba se hlásit včas
Semináře nejsou zpoplatněny a každý z účastníků získá navíc zdarma pro svou školu jeden kompletní výtisk výukového materiálu EKOABECEDA – Umíme žít bez odpadů? Kapacita seminářů je však omezena a je třeba se včas přihlásit na www.recyklohrani.cz.

Zde také najdete termíny a místa konání všech seminářů.

Certifikát pro učitele, kteří umí nadchnout žáky a studenty

Pedagogové, kteří se zajímají o ekologii a umí pro ni nadchnout své žáky, mají letos šanci získat certifikát EKOUČITEL ROKU. Přihlásit se mohou nejen učitelé ze škol, ale také pedagogové volného času a pracovníci z dětských či mateřských center.

Certifikát EKOUČITEL 2017/18 získá každý pedagog, který splní podmínky programu pro jeho udělení. Čtyřicet nejaktivnějších pedagogů bude navíc zařazeno do internetového hlasování a jeho vítěz obdrží finanční podporu na školní výlet své třídy v hodnotě 20 000 korun.

„Zapojení a interakce s pedagogy vede ke sdílení dobré praxe, zajímavých projektů a zkušeností z výuky ekologické výchovy. Zároveň vzniká veřejně dostupná databáze, která nabízí inspiraci a doporučení pro tvořivou a zábavnou ekologickou výchovu na různých stupních škol,“ dodává Hana Ansorgová z Recyklohraní.

Projekt Recyklohraní aneb Ukliďme si svět vznikl v roce 2008 a jeho cílem je informovat a vzdělávat žáky či studenty MŠ, ZŠ a SŠ z celé ČR o problémech životního prostřední a nutnosti recyklace. V průběhu školního roku jsou vyhlašovány zajímavé úkoly s environmentální tématikou. Pedagogičtí pracovníci ke své práci mohou využívat učební materiál tzv. Ekoabecedy. Zájemci o praktickou výuku třídění a recyklace se mohou zapojit do nejrůznějších sběrových akcí na podporu zpětného odběru použitých baterií a drobného elektrozařízení. Do června 2017 se do programu zdarma registrovalo 3 500 škol. Bližší informace o aktivitách v rámci projektu, včetně fotogalerie lze najít na stránkách www.recyklohrani.cz  nebo na www.facebook.com/recyklohrani.  
Program je podporován kolektivními systémy ASEKOL, ECOBAT a ELEKTROWIN.

(tz)