2022 07 25Letní cestování přeje lásce i vztahům. Téměř čtvrtina lidí během něj potkala svou manželku či manžela, třetina si užila prázdninové romantické dobrodružství a tři z deseti lidí randili s někým, koho potkali už v letadle cestou na dovolenou. Cestování však prospívá i stálým partnerům. Polovina si během týdne na dovolené užije více sexu než za zhruba dva měsíce doma. To vše a mnohem více vyplývá z průzkumů pro cestovní agentury.

Podle nedávného průzkumu provedeného agenturou OnePoll pro cestovní kancelář Exodus Travel, jehož se zúčastnily 2000 lidí, cestování přeje lásce, flirtu, sexu, ale i vážným vztahům. „Zmíněný průzkum zjistil, že hned 23 % lidí se provdalo či oženilo s osobou, s níž se seznámili během cestování. Třetina na cestách prožila prázdninovou romanci, a tři z deseti lidí dokonce randili s někým, koho potkali už v letadle. Čtvrtina na své zatím poslední cestě potkala svého nynějšího nejlepšího kamaráda či kamarádku,“ komentuje výsledky průzkumu Adam Durčák z e-shopu Ruzovyslon.cz, který prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

Podle průzkumu se navíc zdá, že „cestovní“ vztahy mohou být pevnější a vydržet déle než jiné. Více než tři čtvrtiny respondentů během cestování získaly přátele na celý život, a to průměrně hned pět. Obecně cestovatelé během svých dovolených utvoří průměrně čtyři přátelství (ať už trvalá, nebo jen krátkodobá) a získají 12 nových přátel nebo sledujících na sociálních sítích. Podle 71 % lidí může cestování upevnit i stávající vztahy.
Nejlepším způsobem, jak navazovat během cestování nové vztahy, je podle 31 % respondentů účastnit se různých aktivit, pro 28 % se dobře osvědčily skupinové výlety a prohlídky, pro stejný podíl pak účast na akcích pořádaných hotelem. Pro 26 % je pak ideální trávit čas v barech či restauracích. A pro pětinu lidí je dle průzkumu navazování nových vztahů snazší, pokud cestují sami.
Cestování je dle dostupných průzkumů skvělé i pro páry. Podle starší studie britské cestovní agentury Sunshine si 51 % cestujících párů během týdenní zahraniční dovolené užije více sexu, než kolik jej mají doma za osm týdnů. Dle jiné studie provedené pro národní agenturu zastřešující cestovní ruch U.S. Travel Association 79 % lidí věří, že společné cestování mělo na jejich partnerský vztah pozitivní dopad, 94 % respondentů prozradilo, že je to s partnery sblížilo, 77 % si zase pochvalovalo vzájemný milostný život.
„Společné cestování je pro partnery vystoupením z běžné rutiny, jsou při něm méně ve stresu a více se uvolní. Je to tím pádem skvělý způsob, jak prohloubit vzájemnou intimitu a objevit a vyzkoušet v sexu nové věci, na které v každodenním životě není čas,“ doplnil Adam Durčák.

(tz)