M1A7245Večer co večer se snažíte usnout, ale povinnosti, které se na vás ve firmě valí, a naléhavé úkoly z nedávné porady vám moc klidu nepřidávají. S usínáním máte problémy, některé noci ani oko nezamhouříte. Ano, dnešní doba je na jedince značně náročná, a to se projevuje vznikem různých nervových a psychických poruch. Stres provází mnoho lidí, přičemž jeho vliv je často podceňován. Působí totiž nejen na organizmus, ale i na osobnost každého člověka.

V posledních letech také přibývá lidí trpících depresí, již charakterizuje nadměrný smutek, pochmurná nálada, ztráta zájmů, poruchy spánku, pokles energie, snížená sebedůvěra. Můžeme se bránit různými prostředky, úpravou stravy, zvýšením pohybu na čerstvém vzduchu, zlepšeným pitným režimem, zvýšeným příjmem ovoce a zeleniny.

Velmi dobře však mohou pomoci bylinky. Ty jsou na všechny problémy spjaté s neurotickým způsobem dnešního života výjimečné svým působením. Jejich výhodou je, že nemají vedlejší účinky, dají se s chemickými léky kombinovat, navíc mnohdy dokážou negativní účinky léčby farmaky účinně likvidovat.

Z bylin rostoucích v našem pásmu je vynikající třezalka, která je první volbou při úzkosti, neklidu, psychickém napětí, neurastenii, depresích, zde však zabírá až po deseti dnech užívání. Nejlepších výsledků dosáhneme v kombinaci s natí dobromysli a listem vrbky úzkolisté. U třezalky je však třeba dávat pozor, neboť bývá s některými léky na psychiku kontraindikována a v letních měsících může při slunečním záření vyvolat zarudnutí kůže.

Třezalka tečkovaná je trvalka, která se hojně vyskytuje na slunných stráních, loukách, pastvinách a lesních pasekách, od nížiny do hor. Předmětem sběru je kvetoucí nať, sbíraná po rozkvětu hned ráno, když sejde rosa.
Třezalka je jedničkou mezi léčivými bylinami. Působí jako antibiotikum, podporuje látkovou výměnu, má silné protizánětlivé účinky. Lze použít také na ekzémy i jejich těžší formy. Po úrazech hlavy léčí poškozenou tkáň a odstraňuje otoky, léčí plíce, hlavně v kombinaci s pelyňkem černobýlem, slinivku břišní, a pokud nejsou příliš poškozena, též játra. Léčí žaludek a dvanácterník, záněty, vředovou chorobu či žaludeční neurózu. Své uplatnění najde i v ledvinových protizánětlivých směsích. Působí jako mírné kardiotonikum, které je zcela netoxické. Pomáhá při těžkých, srdce ohrožujících chřipkách s arytmiemi a fibrilacemi. Uplatňuje se při úzkostech, neklidu, psychickém napětí, neurastenii, panickém syndromu a lehčích depresích. Je vhodná při rehabilitaci po mozkových příhodách, a to kombinovaně s pitnou kúrou, pomocí obkladů a masáží třezalkovým olejem. Třezalka, aplikována dlouhodobě a nepřerušovaně, je základní bylinnou léčby sklerózy multiplex. Zevně je vhodná k léčení ran, pomáhá při léčbě závratí, tlumí vnitřní krvácení a zlepšuje kvalitu cévních stěn. Pomáhá také v boji proti otylosti.

Třezalka nám může pomoci i při problémech s pohybovým ústrojím a páteří. Jednak vnitřním užíváním působí protizánětlivě a též tlumí bolestivé stavy. Jednoduchý a účinný prostředek na zklidnění těchto problémů je vyzkoušené použití třezalkového oleje. Důkazem toho je mnohostranné využití maséry a léčiteli a pochvalné odezvy uživatelů. Člověku ležícímu na břichu nalejeme na prohlubeň kolem páteře vrstvičku třezalkového oleje a přikryjeme fólií nebo pergamenem asi na dobu 15 minut. Olej je nucený vsáknout se do meziobratlových plotének, které uvolní nervy a nastává velká úleva.

K sedativnímu působení na organizmus se často využívá kozlík lékařský. Tlumí stavy vzrušení, nervozitu, úzkosti a duševní napětí. Ve vyšších dávkách působí jako hypnotikum. Ovlivňuje srdeční neurózu a působí též spasmolyticky. Nervovou soustavu nejen uklidňuje, ale i posiluje.

K nejlepším prostředkům se sedativním působením patří gemmoteraputikum z lípy. Je to výborný uklidňující prostředek. Působí jako anxiolytikum proti úzkosti a psychickému napětí. Tlumí též pocity svědění i bolesti nervového původu. Posiluje nervovou soustavu nejlépe v kombinaci s bělotrnem.

Mgr. Jarmila Podhorná,
majitelka firmy NADĚJE