IMG 1985Poslední rok je ve znamení rozšíření této nemoci po celém světě. Jestliže sledujeme zásah a průběh choroby, vidíme, že pro prevenci je nejdůležitější kvalitní imunita. Víme, co všechno se na jejím vzniku podílí – styl života, životospráva atd. Ale co více můžeme udělat pro její lepší stabilitu přírodní cestou? Byliny byly odedávna tím, co lidem pomáhalo s prevencí i léčbou. Jaké jsou účinky bylin na organizmus, to známe: očista od odpadních látek, dodání účinných látek na dané problémy a také doplnění vitamínů, stopových prvků, hormonů a dalších prvků.

Nejvíce jsou používané byliny v podobě lihových tinktur, protože líh z nich vytáhne nejvíce účinných látek. Takovou špičkou bylinné léčby je využití gemmoterapeutik – výtažků ze zárodečných částí rostlin (pupenů, klíčků). Do nich rostlina ukládá nejvíce účinných látek, jako jsou hormony, enzymy, stopové prvky, růstové hormony, které potom přecházejí do produktu – gemmoterapeutika. Proto tyto prostředky mají široké spektrum účinků, působí v několika rovinách, tedy zvyšují obranyschopnost organizmu, zlepšují funkci centrální nervové soustavy, omla­zují organizmus. Z toho vidíme, že jsou to prostředky, které nám mohou pomoci nejen v prevenci onemocnění, i virových, ale také při doléčování.

Jestliže vycházíme z toho, že nejčastější problémy této covid nemoci jsou horečka, suchý kašel a dušnost, únava, bolest svalů a hlavy, ztráta čichu a chuti, tak se bylinnou léčbou na orgány, které se podílejí na jejich vzniku, musíme zaměřit. Dýchací cesty podpoříme tinkturou z žampiónu, která je takovým přírodním antibiotikem právě na horní cesty dýchací. Dále využijeme gemmoterapeutikum z divizny, habru a modřínu, které mají také regenerační vliv na horní cesty dýchací. Vynikající účinky má též gemmoterapeutikum z lísky, která je vhodná na regeneraci jater, ale hlavně plic, které jsou téměř vždy zasaženy, a působí též na zlepšení psychické lability.

Po prodělaném covidu vždy lidé hlásí velkou únavu. Zde se musíme zaměřit na regeneraci jater a podporu svalové činnosti. V souvislosti s játry zacílíme vždy na likvidaci virových a bak­teriálních zátěží. V tomto případě je účinné gemmoterapeutikum z topolu. Na regeneraci a podporu funkce jater využijeme gemmoterapeutika z pupenů jalovce, rozmarýnu či klíčků ostropestřce.

Dalším takovým zdravotním problémem po prodělaném covidu je oslabení nervového systému. Zde můžeme využít hned několik gemmoterapeutik. Bělotrn, který pomáhá regenerovat nervové vlákno, javor babyka zlepšuje průchodnost vedení vzruchu nervovým vláknem. Ke zklidnění a regeneraci nervové soustavy použijeme též gemmoterapeutikum z třezalky, bacopy, lípy a šišáku.

Mgr. Jarmila Podhorná,
majitelka firmy NADĚJE