Minerály IRůženín, onyx, ametyst, tygří oko, křišťál nebo hematit patří k nejprodávanějším minerálům, ze kterých si lidé vyrábějí nejrůznější šperky. Obliba korálků z minerálů v Česku stoupá, množí se ale také podvodníci, kteří za minerály vydávají obyčejné sklo. Poznat na první pohled rozdíl je, zejména pro laiky, velmi obtížné. Existuje ale celá řada indicií, jak nenaletět.

Každý minerál má vlastní jedinečnou barvu, tvar a spousta lidí věří i v jejich léčivou energii. To jsou hlavní důvody, proč stále stoupá zájem o šperky z těchto drahých kamenů. Množí se ale také padělky – obyčejné skleněné korálky, které prodejci vydávají za minerály. „V dnešní době se padělá téměř vše, o co lidé projeví větší zájem, minerály nevyjímaje. Jejich padělky se nejčastěji vyrábějí z lisovaných minerálních drtí, ale i z obyčejného skla nebo pryskyřice. Podvodníci dotáhly podobu falzifikátů téměř k dokonalosti, a je proto velmi obtížné rozeznat je od pravých minerálů. Poznat pravost minerálů není vždy snadné, protože každý minerál má jinou přirozenou barvu, kresbu, tvrdost a další vlastnosti. Zákazníci se ale mohou zaměřit na několik faktorů, které napoví,“ řekl Martin Stibor, zakladatel společnosti Korálky.cz, největšího e-shopu v Česku s komponenty k výrobě šperků.

Velmi častým omylem je to, že sytější barva automaticky určuje pravost kamene. „Některé druhy minerálů jsou přirozeně velmi světlé, a objeví-li se na trhu v tmavším provedení, zpravidla nejsou pravé. Před nákupem minerálů je proto dobré seznámit se s barvou, která je danému minerálu vlastní. Pozor ale na dobarvování kamenů, to nemá na jejich pravost vliv, pokud je ale kámen dobarvený, poctivý prodejce to u něj vždy uvede. Dalším ukazatelem pravosti může být kresba. Při koupi minerálových korálků, které jsou pověstné právě pro Minerály IIsvou kresbu, je vhodné ji podrobně prozkoumat. Kresba na korálcích by měla být vždy naprosto unikátní, podezřelá je hlavně její pravidelnost, případně ostrost kresby, kdy jsou jednotlivé barvy přesně odděleny. Také je potřeba zjistit, jaký druh kresby je u daného minerálu nejběžnější,“ doporučil Martin Stibor.

Poznat pravost minerálu je možné i na omak. „Pravý kámen je na omak studenější než sklo, déle se v ruce zahřívá a déle naopak teplo drží, protože má lepší tepelné vlastnosti než sklo. Pokud ho člověk rozbije a rozdrtí, padělek se většinou rozpadne na drť a má jinou strukturu, kdežto pravý kámen se rozpadne na menší kousky stejně jako v přírodě. Pravý kámen také samozřejmě nejde zapálit, lisované drti nebo pryskyřičné náhrady v sobě ale mají nějaký druh pojiva, které hoří,“ popsal Martin Stibor.

Stejně tak jako většina padělaného zboží jsou i falešné minerály výrazně levnější než ty pravé. Úspora několika stovek korun se tak nemusí vyplatit. „Cena je vždy dobrý ukazatel pravosti minerálů. Občas si může člověk vybrat konkrétní minerál, ale jeho cena je opravdu vysoká, a proto se snaží najít levnější variantu. U levných kousků si ale zákazníci nemohou být jisti jejich pravostí. Pokud se minerál vyskytuje pouze v určité lokaci, je na trhu v omezeném množství nebo je náročnější na zpracování, je samozřejmé, že jeho cena se zvýší. Minerály jako například tanzanit nebo safír jsou sice dražší, ale rozhodně se nevyplatí na nich šetřit,“ upozornil Martin Stibor. Stále více lidí pořizuje minerály na internetu, právě v e-shopech se ale vyskytuje největší množství padělků. „Jednoduchým pravidlem při nákupu online je nenakupovat od prodejců, u kterých se zákazníkovi něco nezdá. Pokud jsou ceny všech jejich minerálů podstatně nižší než ostatní ceny na trhu, může to být známka toho, že nabízené vzácné kameny nejsou pravé. Především pokud si kameny člověk kupuje ne­jen kvůli jejich krásnému vzhledu, ale třeba pro jejich pozitivní vlastnosti, doporučuji pořizovat u prodejce, který je důvěryhodný,“ vysvětlil Martin Stibor.

Nárůst poptávky po minerálech v Česku stoupá i proto, že stále větší počet lidí věří v jejich pozitivní účinky. „Drahé kameny a minerály fascinovaly člověka od pradávna. Už ve starém Egyptě a Mezopotámii věřili, že kameny ovlivňují fyzické i psychické pochody v těle. Vyráběli z nich amulety, byly součástí lektvarů ochranných i posilujících. Lidé věřili, že drahé kameny mají moc zahánět zlé síly, neštěstí, neduhy, chrání před uřknutím a pomáhají překonat těžká období života. V poslední době se lidé k síle drahých kamenů opět začali obracet. Mezi kameny, které se neřadí mezi minerály, ale jsou v Česku velmi populární například mezi maminkami, patří jantarové korálky. Nosí je v době těhotenství, jelikož věří, že jantar chrání matku i miminko. Kupují je také pro své děti v době, kdy ratolestem rostou první zoubky,“ uvedl Martin Stibor.

Většina Čechů sleduje horoskopy a více než polovina jim věří. Kromě pozitivních účinků, které jsou jednotlivým minerálům připisovány, se tak lidé zajímají i o to, jak se konkrétní minerál hodí k jejich znamení zvěrokruhu. „Stále více lidí chce nosit originální šperk, který navíc koresponduje s jejich osobností. K tomuto účelu jsou právě minerály ideální. Naši zákazníci velmi často nakupují kombinace minerálů podle svého znamení zvěrokruhu hlavně proto, že díky speciálním přívěskům a komponentům se znamením si mohou vytvořit unikátní personalizovaný šperk nebo talisman,“ uzavřel Martin Stibor. (tz)

Na zlepšení koncentrace

Mahagonový obsidián prohlubuje logiku, fluorit pomáhá při učení, sodalit zvyšuje sebedůvěru, bílý onyx napomáhá koncentraci, fialový pruhovaný achát podporuje paměť, karneol pomůže vytyčit cíle, leopardí jaspis zlepšuje organizační schopnosti.

Pro dobrou náladu a vitalitu

Akvamarín navozuje vnitřní klid, modrý howlit harmonizuje pocity, citrín dodává pocit bezpečí, láva ochraňuje majitele, opalit dodává stabilitu, angelit přináší pocity míru, avanturín doplňuje energii.

Ke snížení stresu

Černý pruhovaný achát snižuje úzkost, amazonit tiší emoce, červený pruhovaný achát je proti únavě, bílý korál navozuje pozitivní myšlenky, leopardí jaspis harmonizuje vztahy, modrý krajkový achát dodává energii, ametyst zvyšuje naděje.