pr stPlatební společnost Visa upozorňuje na zvyšující se zájem českých držitelů karet o biometrické potvrzování plateb, například ověřením otisku prstu. Vyplývá tak z regionálního průzkumu, který Visa loni na podzim zrealizovala v České republice, Maďarsku a na Slovensku.

Platby potvrzené biometrickými údaji jsou vnímány jako bezpečnější, na rozdíl od tradičních metod, kterou je například heslo. Na 90 % respondentů již považuje otisk prstu za lepší způsob, jak potvrdit platbu kartou. Druhou nejbezpečnější variantou biometrie je dle spotřebitelů skenování oka. Neméně podstatným aspektem ovlivňujícím růst popularity biometrie je spolehlivost. Zhruba 63 % nakupujících v e-shopech opustí objednávku ještě před zaplacením a 19 % z nich právě proto, že zapomenou heslo.

Využívání biometrických údajů hraje pro platební styk významnou roli, neboť plně odpovídá požadavkům evropské směrnice PSD2, která od loňského podzimu v ČR zavedla silné ověření klienta upravující transakce platebními kartami. Tato regulace bankám nařizuje důkladnější dvoufaktorovou kontrolu online plateb, aby zajistili, že platí vždy skutečný držitel karty. Použití biometrických údajů v praxi znamená ověřit totožnost zákazníka na základě jím registrovaným a spárovaným zařízením.

„Digitalizace v bankách a finančních institucích v Česku zažívá velký boom. Zaváděním inovativních řešení firmy reagují na zvyšující se potřebu zabezpečit uživatele před potenciálními hrozbami. Biometrie je moderním nástrojem, který nám pomáhá možné nástrahy překonávat. Jde ruku v ruce s legislativními nároky na bezpečnost a díky moderní technologii jsou dnešní metody ověření totožnosti snadnější a rychlejší než například standardní využívání hesel,“ řekl Marcel Gajdoš, generální ředitel Visa pro Českou republiku a Slovensko.

Studie Visa potvrdila, že část zákazníků si svoje hesla do internetových obchodů nepamatuje a často je opakuje. To může vést ke krádeži dat či identity majitele karty. Z průzkumu Visa dále vyplývá, že stejné heslo na všech účtech používá 12 % zákazníků e-shopů a na vícero účtech je opakuje až 61 %. Kvůli opakujícím se heslům se ale stávají zranitelnými před útoky hackerů. Zde by mohla pomoci právě biometrie.

Na rozdíl od zasílání jednorázových kódů je biometrie vnímána jako rychlejší (63 %) a jednodušší (64 %). Spousta Čechů už navíc nějakou formu biometrie někdy použila. Ověření

otisku prstu si v minulosti vyzkoušelo již 59 % držitelů karet a 40 % jej při placení využívá pravidelně. Ostatní metody jsou aplikovány spíše zřídka a například sken oka si vyzkoušelo teprve 13 % uživatelů.

Průzkum také potvrdil rostoucí zájem o využívání biometrických údajů při placení – celkem 34 % držitelů karet označilo za velkou výhodu biometrie to, že takové údaje je na rozdíl od běžných hesel nemožné zapomenout či ztratit. A 37 % pak souhlasilo s tím, že s biometrií už si nemusí pamatovat více hesel.

Pro spotřebitele však zůstává rozhodující možnost volby – 83 % držitelů karet by si rádo vybralo z více možností biometrického ověřování. Na vývoji pokročilých metod Visa neustále pracuje a již dnes má dostupnou technologii, se kterou finanční instituce a obchodníci mohou rostoucím požadavkům vyhovět.

(tz)