Design bily dekor cokolada a ovoce 400 KcDnešní doba je plná nových informací, povinností, úkolů, změn, shonu. A zapomínání. Přesto, že máme k dispozici nejrůznější úkolníčky, kalendáře, upozorňovače, diáře, lepicí papírky, počítačový a telefonní komfort, často zapomeneme, že má manžel svátek, tchyně narozeniny, kolegyně a kamarádka významné pracovní výročí. A že k oslavě patří zpravidla pěkný dort.

Když se vám to stane, nezoufejte. V Praze 4 v Podolí najdete cukrárnu pojmenovanou DortyDomu, která vám umí okamžitě pomoci. Kolektiv odborníků pod vedením majitelky Dany Dezortové se řídí sloganem: Nemožné ihned, zázraky do druhého dne! Cukrárna také spustila nové webové stránky www.zapomnel­jsemnadort.cz. Jde o projekt Dany Dezortové, která výrobu sladkých dobrot založila a cukrárnu do dnešního dne provozuje. A nejen to...

Jak to všechno vlastně bylo?

Tehdy, před skoro třiceti lety, kdy jsem s výrobou zakázkových dortů začínala, si zákazníci objednávali naše díla osobně v kamenné cukrárně. Svoji představu zákazník nastínil, vybral náplň, zdobení a velikost. Výsledná podoba byla dál již v rukou cukráře. Vlastně nic neobvyklého. Jinak jsme to ani neuměli. Obrázků dortů bylo minimum, a tak jsme postupně vytvářeli vlastní fotogalerii z klasických fotografií, ze které mohli následně zákazníci čerpat. Takto pracovala cukrárna mnoho let.

Ale časy se mění...

Když by mi tenkrát někdo řekl, že se dorty budou objednávat před internet, asi bych se mu vysmála. V dobrém obchodním vztahu přece není nad osobní komunikaci. A zvláště v případě, kdy se má zhotovit něco na míru, originálního, dárek určité hodnoty. Ať připravujete jeden jediný narozeninový dort, nebo dort neobvyklých rozměrů pro výroční firemní večírek, či dort svatební, vždy je to o rozpravě se zákazníkem, o rozpoznání jeho představ, o jeho vztahu s obdarovaným apod. Nejde jen o cukrařinu, ale také o psychologii, taktnost, empatii. Vždy jsem se přikláněla k tomu, abychom klientovi vše ukázali, vysvětlili, poradili mu. Otázek při takové diskuzi bývá hodně.
Brzy se však ukázalo, že stejně tak jako v jiných oborech, třeba v praxi cestovních kanceláří, také v cukrařině bude třeba zapřemýšlet a dát zákazníkům k dispozici e-shop, tedy možnost doma v klidu vybrat variantu, která se nejvíce bude podobat jich záměru. Využili jsme tehdy již Dana DezortovaDana Dezortovadostatečnou galerii vlastních fotografií a spustili v té době jediný internetový obchod s dorty. Úspěch se dostavil okamžitě. Zájemci přibývali neuvěřitelným tempem, galerie dortů přesáhla počet 2000 a stále se obnovuje. E-shop i dnes generuje většinu zakázek.

Nedávno jste však zjistila, že se potřeba zákazníků trochu změnila. Jak?

Když je něčeho moc, je toho příliš. Lidé jsou nabídkou e-shopů přesyceni, vybírat z nespočtu možností je obtěžuje a unavuje, mají málo času. Stále více zákazníků pošle jen jednu větu s poptávkou, případně obrázek dortu, který se jim líbí a vše ostatní již očekávají od dodavatele, tedy od cukrárny. Nabídku provedení, náplní na výběr, celkový design a samozřejmě i služby s dodáním související. Zkrátka kompletní servis, tak, aby dort pouze převzali – mnohdy ani to ne, hodně dortů je zasíláno jako dárek, a to i ze zahraničí na českou adresu! Zároveň se prokazuje, že lidé čím dál více zapomínají, na dort si vzpomenou na poslední chvíli. Ale ani tehdy nechtějí oslavenci přinést „obyčejný“ kulatý dort. A když dáte tyto dva poznatky dohromady, vyjde vám, že společným jmenovatelem je čas. Nikdo se nechce dlouho něčím zaobírat. A tak se zrodil nápad přesně pro tuto kategorii klientů.

Což znamená?

Nadneseně – splnit zákazníkovi jakýkoliv požadavek. Stačí telefon nebo e-mail s poptávkou nebo přímo požadavkem, konkrétním nebo zcela neurčitým. Sami zákazníkovi připravíme návrh zakázky a po jeho odsouhlasení zajistíme výrobu i dodání. Nebo, pokud naši cukrárnu zná či jde náhodně kolem, rádi mu dort připravíme na počkání. Než si u nás vypije kávu a ochutná třeba zákusek, může odnést dort malý nebo třeba i patrový, dekorovaný dle potřebného určení. Žádné složité objednávky, žádné komplikované zvažování, do 20 minut má hotovo.

Na to však musíte mít sehraný tým cukrářů a nadstandardní organizaci práce. Je to tak?

Bez toho bychom se neobešli. Zaměstnáváme vynikající specialisty a za to čtvrtstoletí jsme nasbírali nesčetně zkušeností, mnohému jsme se naučili. A víme, co můžeme slíbit, a že to splníme. Dokážeme připravit dort vícepatrový stejně jako velký rozměrný ještě v den zadání.
Cukrárna má stále k dispozici atraktivní dekorace vlastní výroby – figurky z marcipánu stejně jako doplňky pro design moderních dortů, to vše připraveno pro okamžitou dekoraci dortu dle fantazie zákazníka. Máme za sebou plejádu originálních svatebních dortů a nespočet atypických dortů jakýchkoli tvarů, rozměrů, chutí. Máme tak neuvěřitelnou fotogalerii dortů všech témat i příležitostí, zákazníkovi tudíž sami zašleme v nabídce to, co by sám dlouze vyhledával. Tento způsob práce jsme si ověřili v průběhu posledních let, kdy ho ocenilo mnoho zájemců, z nichž se postupně stali naši věrní, od velkých firem až po celebrity. Máme z toho radost. A nebráníme se novým výzvám, nápadům a stylům. Věříme, že naše nová služba nabízena jako zapomneljsemnadort.cz zaujme a usnadní výběr sladkého dárku.

ptala se Eva Brixi
www.zapomneljsemnadort.cz