DSC 1492V malebném městečku Lázně Bohdaneč pár kroků od Pardubic, byla 1. října otevřena nová stylová kavárnička a pražírna neobyčejné kávy, a to pod značkou Dandelion. Je to první pampelišková kavárna v České republice.

Jde o projekt Jany Kolrusové, která se kromě jiného zabývá výukou zdravého životního stylu a stravování. Fandí mimořádné síle a účinkům bylinek, mezi nimiž kraluje jedna u nás z nejrozšířenějších, pampeliška, odborně smetanka lékařská. Je to podle ní stále ještě nedoceněný poklad české krajiny, z něhož může člověk získat mnoho užitečného. 

Jana Kolrusová sušený kořen vykupuje a ve speciálním pražicím zařízení praží, mele a vaří z něj lahodnou pampeliškovou „kávu“. Můžete si dát turka, pressíčko nebo speciál sestávající z mexické klasické černé kávy a té pampeliškové. Všechny varianty chutnají báječně, a co více, přinášejí našemu organizmu množství cenných látek. Pro řadu lidí může být tato možnost velmi přijatelným řešením.

Kavárničku najdete na adrese Pernštýnská 141 kousek od náměstí a nemusíte sem zavítat jen na zmíněné kafíčko. Servírují se tu krásné dorty (jednou za čas neuškodí), a co je důležité, kávu si zde můžete koupit s sebou v sáčku či plechovce stejně tak jako i jiné pampeliškové pochoutky. Třeba pralinky Dandelionky, které majitelce vyrábí jedna slavná firma specializující se na čokoládu. Jejich náplň sestává z macerátu praženého pampeliškového kořene a chutná nepřekonatelně. Takže – zdravé mlsání. Další nové produkty se chystají, to je ale zatím tajemství. O tom, co všechno v kavárně lze nakoupit, si můžete přečíst i na webových stránkách.

 MG 2883 1 2Čokoládové originály Dandelionky letos přihlásila Jana Kolrusová a Martina Brandová, podnikatelka, která na trhu působí pod značkou Andělské pralinky, do soutěže pro české výrobce potravin Česká chuťovka. Zaujaly a získaly Českou chuťovku jako unikát, který chutná. Jako nápad, před kterým stojí za to smeknout.

Naše redakce při otevření pampeliškové kavárny nechyběla, a mně osobně se dostalo té cti, že jsem mohla být kmotrou. Pampeliškám totiž věřím stejně tak jako výrobkům značky Dandelion. V rostlinkách, kterým ještě stále mnozí zahrádkáři nemohou přijít na jméno, je ukryto kouzlo působící na látkovou výměnu lidského organizmu, je to pouto člověka a přírody ve správném poměru, načasování i síle. Jana Kolrusová se nás snaží inspirovat a pobídnout k tomu, abychom o darech země přemýšleli a vážili si jich. Ani její cesta k této bylince nebyla jednoduchá, stokrát své pokusy chtěla vzdát, stokrát se ptala sama sebe, jestli to vše, co této cestě dala, dotáhne do konce. Myslím, že nyní už takto neuvažuje. Už ví, že pampeliškový business má smysl.

Eva Brixi
www.fitforlive.cz 

V pampeliškách
Eva Brixi
Mezi pampelišky sedli jsme si
Z výšky akademické
A zjistili jsme
Že je louka žlutě puntíkatá
Plná medu
Objev století
Všechno třeba sepsat
Dřív než nám včely uletí
V dálce tě vidím přicházet
Mám dvojitý svět
Na nic myslet nedovedu
Sladké nicnedělání
Teď svedu
Ty svaté řeči
Plynou rychleji než čas
Prosycené sladkou křečí
Ozvou se jen párkrát a pokaždé si protiřečí
Sotva zapomenu
Jsou tu zas
Zlatavý koberec
Prostřel se nám pro lásku
A já tančím sólo žluťásků
Verše, které autorka kavárně věnovala