BUGA5456Unikátní vila Tugendhat, která patří mezi čtrnáct českých památek zapsaných na seznamu dědictví UNESCO, má svou vlastní platinovou minci. Zástupci České mincovny ji v srpnu ve vile slavnostně pokřtili.

Funkcionalistické dílo Tugendhat se stalo jedinou památkou moderní architektury v Čes­ké republice, která byla zařazena na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Vznikla v letech 1929–1930 podle návrhu německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe, který je považován za jednoho z otců architektury 20. století. 

Mies využil při tvorbě návrhu mnoho odvážných architektonických řešení a pokrokových technologií, čímž vytvořil z vily prototyp moderního a inovativního bydlení. Komfort, který vila poskytovala, ohromuje i téměř 90 let po jejím vzniku a stavba po právu patří mezi nejvýznamnější české památky.

„Unikátnost a výjimečnost řady českých pamětihodností byly jedním z důvodů, proč jsme v České mincovně vytvořili sběratelskou sérii, kterou věnujeme českým památkám UNESCO. Jsme moc rádi, že slavnostní křest mince vily Tugendhat, jež je osmou platinovou mincí v sérii, proběhl přímo v jejích úchvatných prostorách, které si místo na seznamu UNESCO bezpochyby zaslouží,“ uvedl ředitel České mincovny Michal Drtina.

Autorkou mince je výtvarnice Lenka Nebeská, která na její reverzní straně vyobrazila samotnou vilu, nápis Vila Tugendhat v Brně a list platanu, který roste na její zahradě. Ten je pro českou historii významný. Právě pod ním probíhala v srpnu 1992 jednání o rozdělení Čes­koslovenska.

Averzní straně vévodí koláž složená z architektonických prvků českých staveb patřících na seznam UNESCO. Dále jsou zde vyobrazeny atributy ostrova Niue, který České mincovně poskytuje zahraniční licenci pro vydávání pamětních mincí. Jsou jimi jméno a portrét panovnice Alžběty II., letopočet emise 2019 a nominální hodnota 50 dollars.
„Ražba mince je pro vilu Tugendhat slavnostní událostí. Poukazuje na fakt, že je vila uznávaným českým historickým dědictvím. Mince má velice zdařilý design, který obsahuje důležité symboly spjaté s historií této budovy,“ řekla ředitelka vily Tugendhat
Iveta Černá.

(tz)